Työikäisten omaishoitajien määrä on kasvanut – työmarkkina-asema heikompi kuin muulla väestöllä
Työikäisten omaishoitajien määrä on kasvanut noin 60 prosenttia vuosina 2005–2023. Omaishoitajien työuria ja ansioita on tutkittu ensimmäistä kertaa kattavasti. Eläketurvakeskuksen (ETK) tutkimuksen mukaan he ovat heikommassa työmarkkina-asemassa kuin muu väestö jo ennen omaishoidon virallista alkua.
Viime vuonna 18–68-vuotiaita omaishoidon toimeksiantosopimuksen solmineita oli noin 31 000, ja heistä noin kolme neljäsosaa oli naisia. Alle 50-vuotiaiden osuus omaishoitosopimuksen tehneistä on kasvanut viime vuosikymmeninä selvästi: 37 prosentista lähes 50 prosenttiin.
– Omaishoitajat ovat yhä nuorempia ja elävät aiempaa useammin monen hengen kotitaloudessa. Tämä viittaa siihen, että kasvava osuus heistä toimii oman lapsensa omaishoitajana, arvioi erikoistutkija Susanna Sten-Gahmberg Eläketurvakeskuksesta.
Alle viisikymppiset naiset toimivat omaishoitajana myös muita pidempään. Lähes 40 prosenttia naisista, jotka aloittivat omaishoitajina 30–39-vuotiaana, jatkaa omaishoitajana vähintään 10 vuotta. Muissa väestöryhmissä näin pitkään jatkavien osuus on korkeintaan noin neljännes.
Omaishoitajien työmarkkina-asema on heikompi kuin muulla väestöllä
Omaishoidon sopimuksen tehneillä työllisyys on kasvanut viime vuosikymmeninä nopeammin kuin muilla väestöryhmillä. Samaan aikaan omaishoitajina toimivien koulutustaso on noussut vastaamaan muun väestön koulutustasoa.
Tästä huolimatta omaishoitajilla työllisten osuus on edelleen matalampi, työttömien osuus korkeampi ja ansiotulot ovat pienemmät kuin muulla väestöllä.
– Vuonna 2023 omaishoitajien ansiotulot hoitopalkkio mukaan lukien olivat keskimäärin noin kaksi kolmasosaa muun väestön tuloista, Sten-Gahmberg kuvaa.
Omaishoitajien ansiot putoavat omaishoidon alkaessa
Tutkimuksessa havaittiin, että omaishoitajien ansiot pienenivät merkittävästi sinä vuonna, jolloin sopimus omaishoidosta solmittiin. Lisäksi omaishoitajien keskimääräiset ansiotulot olivat muuta väestöä pienemmät jo viisi vuotta ennen omaishoitajuutta.
Omaishoito näyttää heikentävän omaishoitajien työmarkkina-asemaa ja ansiotuloja, mutta tähän saattaa liittyä valikoitumista.
– Esimerkiksi heikommassa asemassa työmarkkinoilla olevat saattavat alkaa omaishoitajiksi muita todennäköisemmin, Sten-Gahmberg pohtii.
Omaishoitajien eläkkeet muuta väestöä pienempiä
Tutkimuksessa ilmeni, että omaishoitajina työuransa loppupuolella toimineilla ja äskettäin vanhuuseläkkeelle siirtyneillä oli huomattavasti pienemmät eläkkeet kuin niillä, jotka eivät olleet omaishoitajia samalla ajanjaksolla.
Omaishoitajina toimivien naisten työeläkkeet olivat keskimäärin 82 prosenttia muiden vanhuuseläkeläisten eläkkeistä. Miehillä vastaava osuus oli 68 prosenttia. Kun otettiin huomioon henkilöihin ja työhön liittyviä muita taustatekijöitä, eläke-erot pienenivät huomattavasti, mutta ne pysyivät silti merkittävinä.
Omaishoidon ja työn yhteensovittamisessa kehitettävää
Tutkimuksen perusteella omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittamisessa saattaa olla hankaluuksia.
– Pitäisi varmistaa, että omaishoitajat voivat halutessaan osallistua työelämään, niin että kohtuullinen toimeentulo ja eläke eivät vaarantuisi, tutkija sanoo.
Tutkimusjulkaisu: Työikäisten omaishoitajien työurat, ansiotulot ja eläkekarttumat
Lisätietoa: erikoistutkija Susanna Sten-Gahmberg, Eläketurvakeskus, puh. 029 411 2243, s-posti: susanna.sten-gahmberg@etk.fi.
Omaishoitajista suurin osa on yli 65-vuotiaita
• Arvioiden mukaan 300 000–1 000 000 suomalaista pitää huolta läheisestään.
• Noin 50 000 on tehnyt omaishoitosopimuksen hyvinvointialueen kanssa.
• Lähes 60 prosenttia sopimusomaishoitajista on yli 65-vuotiaita.
Lähteet: Kauppinen & Silfver-Kuhalampi (2015); Kalliomaa-Puha (2018); Virtamo, Järnstedt ja Tervonen (2023); Sotkanet-tilastokanta.
Avainsanat
Kuvat
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)
Eläkeuudistus tulee taas – mitä on hyvä tietää tulevien juttujen taustaksi? Kutsu aamiaiselle 4.12.25.11.2024 11:20:56 EET | Kutsu
Eläkeuudistuksesta odotetaan ehdotusta tammikuussa 2025. Vaikka ehdotuksen sisältö on vielä auki, on tärkeää ymmärtää sen taustat tulevien uutisten ja kommenttien pohjaksi. Mitä uudistuksella tavoitellaan, miten viime eläkeuudistus 2017 vaikutti ja mitä tuore väestöennuste merkitsee eläkejärjestelmälle? Esittelemme lyhyesti myös eläketurvan keskeiset avainluvut.
För de flesta ålderspensionärer är det lätt att klara sig ekonomiskt – var tionde upplever utdragna svårigheter13.11.2024 07:30:00 EET | Pressmeddelande
Största delen av ålderspensionärerna ansåg att det var lätt att klara sig ekonomiskt, framgår det av Pensionsskyddscentralens enkätundersökning, som har följt samma svarare åren 2017, 2020 och 2023. Ändå upplevde ungefär var tionde ekonomiska svårigheter under alla år då enkäten gjorts, vilket tyder på att svårigheterna är långvariga.
Valtaosalla vanhuuseläkeläisistä toimeentulo helppoa – joka kymmenes kokee pitkittyneitä vaikeuksia13.11.2024 07:30:00 EET | Tiedote
Suurin osa vanhuuseläkeläisistä piti toimeentuloaan helppona, käy ilmi Eläketurvakeskuksen kyselytutkimuksessa, jossa on seurattu samoja vastaajia vuosina 2017, 2020 ja 2023. Kuitenkin noin joka kymmenes koki toimeentulovaikeuksia kaikkina kyselyvuosina, mikä kertoo vaikeuksien pitkittymisestä.
Internationell pensionsjämförelse: Finlands pensionssystem sjunde bäst, fortfarande etta i tillförlitlighet15.10.2024 02:00:00 EEST | Pressmeddelande
Finlands pensionssystem rankades som sjunde i den internationella jämförelsen Mercer CFA Institute Global Pension Index. Finlands placering sjönk ett steg från året innan. I fråga om tillförlitligheten hos pensionssystemets förvaltning anses Finland ändå fortfarande vara bäst i jämförelsen.
Kansainvälinen eläkevertailu: Suomen eläkejärjestelmä seitsemänneksi paras, luotettavuudessa yhä ykkönen15.10.2024 02:00:00 EEST | Tiedote
Suomen eläkejärjestelmä on sijoittunut seitsemänneksi kansainvälisessä Mercer CFA Institute Global Pension Index -vertailussa. Suomen sijoitus tippui yhden sijan edellisvuodesta. Eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuudessa Suomea pidetään kuitenkin edelleen vertailun parhaimpana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme