Pirkanmaan hyvinvointialue

Talousarvioesitys tähtää talouden tasapainoon – palvelujen laatu ja saatavuus hyvällä tasolla

Jaa

Pirkanmaan hyvinvointialue keskittyy ensi vuonna erityisesti palveluverkkopäätösten toimeenpanoon ja hallinnon keventämiseen. Hyvinvointialue ottaa käyttöön strategisen monituottajuuden ja keskittyy toimitilakysymysten ratkaisemiseen. Painopistettä siirretään erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon. Aluehallitukselle valmistellun talousarvioesityksen mukaan palveluiden laatu ja saatavuus voidaan pitää hyvällä tasolla. Talousarvio on laadittu lähes sata miljoonaa euroa ylijäämäiseksi, jotta voidaan kattaa aiemmat alijäämät ja turvata välttämättömät investoinnit.

Talousarvioesityksen pohjalta hyvinvointialueen talous saadaan tasapainoon lainsäädännön vaatimusten mukaisesti vuoden 2026 loppuun mennessä. Talouden raami on edelleen varsin tiukka, ja tasapainon saavuttaminen vaatii paljon työtä.

Hyvinvointialueella korostuu palveluiden turvaaminen suurten rakenneuudistusten jälkeen. Osana sitä muun muassa digitaalisten palvelujen käytössä on päästy hyvään vauhtiin. Esimerkiksi digiklinikan käytön arvioidaan lisääntyvän yli kolmanneksella ensi vuoden aikana.

– Hyvinvointialueen käynnistämisvaihe on nyt pääosin ohi, ja keskitymme palveluiden hyvään tuottamiseen. Hyvinvointialueuudistuksen valtakunnalliset tavoitteet näkyvät talousarvioesityksessä esimerkiksi siten, että menojen kasvu on selvästi pienempää erikoissairaanhoidossa kuin perusterveydenhuollossa, sanoo hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola.

Merkittävistä talouden sopeutuksista huolimatta ensi vuoden menojen kasvu perusterveydenhuollossa on viisi prosenttia ja erikoissairaanhoidossa 1,5 prosenttia. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä tehdään vahvaa yhteistyötä kuntien ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Hyvinvointialueen hallintoa ja organisaatiorakennetta kevennetään, jotta voidaan tukea mahdollisimman paljon asukkaille välttämättömiä palveluja.

Uusi aluevaalikausi alkaa ensi kesänä. Vaalivuonna toteutetaan useita kuluneen vuoden palveluja ja hallintosääntöä koskevia päätöksiä. Kaikki palvelujen organisointia koskevat muutokset eivät välttämättä näy asiakkaille. Hyvinvointialue rakentaa myös uutta, vaikka osa suunnitelluista kohteista on viivästynyt. Esimerkiksi Taysin uudistamisohjelman loppuvaiheeseen kuuluvat purkamis- ja rakentamistyöt alkavat näkyä keskussairaalan alueella asioiville.

– Hyvinvointialueen toiminnassa näkyy myös se, että turvallisuuden ja varautumisen merkitys on kasvanut alueellisesti ja kansallisesti, konsernipalvelujohtaja Juhani Sand toteaa.

Talousarviovuoden aikana on tarkoitus perustaa myös sosiaali- ja terveyspalvelujen tilannekuvakeskus, helpottaa Acutan päivystyksen ruuhkatilanteita, parantaa lasten ja aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluja sekä perustaa uusia lastensuojeluyksiköitä.

Talousarvioesitystä käsitellään 25.11. aluehallituksessa ja 17.12. aluevaltuustossa. Molemmissa toimielimissä käsitellään myös ensi vuonna asiakkailta perittäviä asiakasmaksuja.

Talousarvioesitys numeroina

  • Toimintakulut 2,9 miljardia euroa
  • Ylijäämää 92,3 miljoonaa euroa
  • Toimintakulut kasvavat 2,7 % syyskuun 2024 ennusteeseen nähden
  • Vuosikate 139,4 miljoonaa euroa
  • Henkilöstömenot kasvavat 7,7 prosenttia
  • Palvelujen ostot vähenevät 1,6 prosenttia
  • Vuokrakulut vähenevät 4,3 prosenttia

Katso aluehallituksen 25.11. kokouksen esityslista verkossa

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan hyvinvointialue

Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Varhainen tunnistaminen parantaa haimasyövän ennustetta – hakeudu hälyttävistä oireista lääkärin vastaanotolle20.11.2024 12:55:25 EET | Tiedote

Suomessa todetaan vuosittain noin 1200 haimasyöpää. Haimasyöpä on huonoennusteinen ja kolmanneksi eniten syöpäkuolemia aiheuttava syöpä. Ennuste paranee, jos syöpä tunnistetaan ajoissa. Haimasyöpää hoidetaan leikkauksella, syöpälääkehoidoilla ja sädehoidolla sekä oireita lievittävällä hoidolla. Kehittyneiden syöpälääkehoitojen ja kirurgisten tekniikoiden ansiosta yhä useampia kasvaimia saadaan nykyään leikkaushoidon piiriin. Lisäksi haiman esiastekasvaimia leikataan entistä enemmän, jolloin ennuste on erinomainen.

Toivoisitko, että läheisesi voisi hoitaa terveysasioitasi verkossa puolestasi? – avustamme Suomi.fi-valtuuksien antamisessa Nokialla 27.11.202419.11.2024 09:48:06 EET | Tiedote

Tervetuloa Nokian lähitorille 27.11. avustetun Suomi.fi-valtuutuksen rekisteröintitapahtumaan. Avustetun Suomi.fi-valtuutuksen palvelu on suunnattu täysi-ikäisille Suomen kansalaisille, jotka eivät voi omatoimisesti valtuuttaa Suomi.fi-verkkopalvelussa esimerkiksi tunnistusvälineiden puuttumisen vuoksi. Valtuutuksen jälkeen läheisesi pystyy hoitamaan terveysasioitasi digitaalisissa palveluissa ja käymään apteekissa puolestasi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye