Yrittäjät: Selvitys YEL-järjestelmän uudistamisesta käyntiin pikaisesti
Suomen Yrittäjät vaatii hallitusta käynnistämään välittömästi yrittäjän eläkelain (YEL) uudistamiseen liittyvän selvitystyön.

YEL-järjestelmän selvitystyö on kirjattu Petteri Orpon (kok.) hallituksen ohjelmaan. Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) kiirehti tällä viikolla YEL-järjestelmän uudistamista ja sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan selvitystyö on käynnistymässä.
Suomen Yrittäjät korostaa, että selvitystyö on käynnistettävä pikaisesti, ja hallitusohjelmaan kirjattu analyysi myös tehtävä huolellisesti. Siinä pitäisi arvioida kaikkia järjestelmään esitettyjä uskottavia kehittämisehdotuksia kuten pakollisen YEL-vakuuttamisen alarajan nostoa, yrittäjän vapauden lisäämistä YEL-työtulon määrittämisessä, rahastoinnin käynnistämisen mahdollisuutta ja ansiotulojen käyttämistä vakuuttamisen perusteena.
– Keskeinen tavoite tulee olla sellainen YEL-järjestelmä, johon yrittäjät luottavat, Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula sanoo.
Varsinaisen lainsäädäntötyön osalta on Yrittäjien mukaan hyvä huomioida, että 2023 voimaan tulleen muutoksen siirtymäaika päättyy vuoden 2028 lopussa, mikä tarkoittaa sitä, että vuosi 2029 on ensimmäinen, jolloin eläkelaitoksen aloitteesta YEL-työtuloa voidaan nostaa enemmän kuin 4 000 euroa.
– Mahdollinen uusi lainsäädäntö olisikin siksi syytä saattaa voimaan viimeistään vuoden 2029 alusta lukien, Makkula jatkaa.
Työtulolaskuri hämmentää yrittäjiä
Eniten hämmennystä ja keskustelua yrittäjien keskuudessa on aiheuttanut eläkeyhtiöiden käyttämä ns. työtulolaskuri. Laskurin taustamuuttujina on yrittäjän yritystoiminnan liikevaihtotietoja ja yrittäjän toimialan mediaanipalkka. Käytetyt tiedot ovat virallislähteistä saatavia tietoja, joilla lain edellyttämä tarkastus voidaan aloittaa.
– Kyseiset tiedot eivät kuitenkaan ole lain mukaisia YEL-työtulon määrittäjiä. Lain mukaan YEL-työtulon pitää, kuten aiemminkin, vastata palkkaa, joka kohtuudella olisi maksettava, jos yrittäjätoimintaa suorittamaan olisi palkattava vastaavan ammattitaidon omaava henkilö, Makkula sanoo.
Yrittäjät ovat kertoneet, että monissa tapauksissa eläkeyhtiö on perustanut päätöksensä laskurin tulokseen. Lisäksi siitä on oltu haluttomia joustamaan silloinkin, kun yrittäjä uskottavasti työmäärästään yrityksessään kertoo.
– On syytä korostaa, että oikea YEL-työtulon taso tulee eläkeyhtiössä arvioida kokonaisharkinnalla, jossa huomioidaan kaikki olennainen tieto yrittäjän työpanoksesta. Liikevaihto sellaisenaan yleensä hyvin heikosti yrittäjän työpanoksesta kertoo, varsinkaan mennyt tieto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne Makkulatyömarkkinajohtaja
Puh:040 581 2472janne.makkula@yrittajat.fiTietoja julkaisijasta
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjägallup: Kesätyöntekijöitä palkataan eniten kaupan alalla ja teollisuudessa26.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Kesätöitä on kokonaisuutena tarjolla hieman viime vuotta vähemmän, Yrittäjägallup kertoo. Pk-yrityksistä 23 prosenttia aikoo palkata kesätyöntekijöitä. Viime vuonna vastaava osuus Yrittäjägallupissa oli 26 prosenttia. Eniten kesätyöntekijöitä palkataan teollisuuden ja kaupan alalla.
Yrittäjät: Riihen YEL-linjaus voi johtaa eläkemaksupommiin25.4.2025 09:30:17 EEST | Tiedote
Orpon hallitus linjasi puoliväliriihessä korjaavansa yrittäjien eläkejärjestelmää siten, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy nykyistä selkeämmin yrittäjän todellisten tulojen mukaan. ”Linjaus uhkaa nostaa rajusti monien yrittäjien eläkemaksuja. Se voi olla eläkemaksupommi”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Toimittaja, tarvitsetko tietoa puoliväliriihen vaikutuksista yrityksiin? Suomen Yrittäjät vastaa24.4.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Kuinka Orpon hallituksen puoliväliriihen ratkaisut vaikuttavat konkreettisesti yrittäjiin, yrityksiin ja työllisyyteen? Mitä tapahtuu verotukselle ja taloudelle? Sisältävätkö päätökset vaikuttavia uudistuksia? Suomen Yrittäjät on median käytettävissä ja tavoitettavissa.
Yrittäjät: Varsin tasapainoinen kasvupaketti23.4.2025 22:47:10 EEST | Tiedote
“Hallituksen kasvutoimet ovat merkittäviä. Kasvupaketti on varsin tasapainoinen. Yhteisöveron ja ansiotuloverotuksen kevennykset tukevat kasvua”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä arvioi. Hallitus linjasi YEL-uudistuksesta, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy jatkossa selkeämmin “todellisten tulojen mukaan”. “Tämä voi olla hyvin ongelmallinen linjaus, koska yrittäjän todelliset tulot on erittäin vaikea määrittää eri yhtiömuodoissa”, Pentikäinen sanoo.
Yrittäjägallup: Osinkoverotus yritysten kasvulle kriittisin vero19.4.2025 10:33:00 EEST | Tiedote
Lähes puolet (48 %) yrittäjistä sanoo, että osinkoverotuksen kiristys vähentäisi yrityksen kasvuhaluja. Osakeyhtiömuodossa toimivista yrittäjistä näin sanoo 64 prosenttia. ”Yrittäjien viesti puoliväliriiheen on selkeä: Ei pidä kiristää osinkoverotusta, mutta kannattaa pohtia ansiotuloveron ja yhteisöveron alentamista”, puheenjohtaja Petri Salminen Suomen Yrittäjistä tiivistää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme