Kymijoen länsihaaran voimaloille kalatievelvoitteet
Ahvenkosken ja Klåsarön vesivoimalaitoksille määrättyjä kalatalousvelvoitteita muutettiin: kalatalousmaksuja nostettiin ja voimaloiden omistajan täytyy tehdä suunnitelma kalateistä ja haettava luvat niiden rakentamiseen.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on muuttanut Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kalatalousviranomaisen hakemuksesta Oy Mankala Ab:n Ahvenkosken ja Klåsarön voimalaitosten kalatalousvelvoitteita. Voimalaitosten alkuperäisissä luvissa 1900-luvun alulta oli velvoite kalateiden rakentamisesta ja kunnossapitämisestä. Myöhemmin velvoite on muutettu kalatalousmaksuksi. Nykyinen vuotuinen kalatalousmaksu on ollut Ahvenkoskella noin 75 000 euroa ja Klåsaröllä 29 000 euroa.
Muutoksen jälkeen uudet vuotuiset kalatalousmaksut ovat Ahvenkoskella 116 000 euroa ja Klåsaröllä 44 000 euroa. Velvoitetta tuli muuttaa, koska olosuhteet ovat olennaisesti muuttuneet. Kymijoen länsihaarassa vedenlaatu on parantunut ja kalastosta sekä kalataloudesta on saatu lisää tietoa. Olosuhteet vaelluskalojen palautumiselle ja luontaiselle lisääntymiselle ovat nykyisellään otolliset, ja niitä voidaan edelleen parantaa kalataloudellisin kunnostuksin. Vesilain mukaisesti olosuhteiden muutos mahdollistaa myös kalatalousvelvoitteen kustannusten nousun.
Kalatalousmaksun muutoksen lisäksi aluehallintovirasto määräsi tehtäväksi suunnitelman kalateistä ja lupahakemuksen kalateiden rakentamiseksi. Ahvenkosken voimalaitoksen osalta suunnitelma ja hakemus tulee tehdä viimeistään kahden vuoden kuluttua päätöksen lainvoimaisuudesta ja Klåsarön osalta kolmen vuoden kuluttua. Kalatiesuunnitelmassa tulee ottaa huomioon kaikki kalatietä potentiaalisesti käyttävät kalalajit ja nahkiainen sekä kalojen ylösnousu- ja alasvaellusreitit.
Luvanhaltijan on viimeistään viiden vuoden kuluessa kalateiden käyttöönotosta toimitettava Etelä-Suomen aluehallintovirastolle kalatalousmaksun tarkistamista koskeva hakemus. Mikäli kalatiet todetaan toimiviksi, kalatalousmaksujen suuruutta tarkastellaan uudelleen.
Kymijoki on eteläisen Suomen merkittävin vaelluskalavesistö. Aluehallintovirasto katsoi, että alkuperäisissä voimalaitospäätöksissä olleiden kalatievelvoitteiden uudelleen aktivoiminen on olosuhteiden muutoksen vuoksi perusteltua. Kalatalousmaksulla voidaan osaltaan edistää vaelluskalakantojen palauttamista Kymijoen läntiseen haaraan. Kyse on pitkäaikaisesta projektista, joka tukee rakennetuille jokivesistöille asetettuja tavoitteita Kymijoen läntisessä haarassa ja joka siirtyy aluehallintoviraston päätöksien myötä askeleen eteenpäin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ympäristöneuvos Ville Keskisarja, p. 0295 016 454 ville.keskisarja@avi.fi
Ympäristöneuvos Ville Salonen, p. 0295 016 508 ville.salonen@avi.fi
Linkit
Aluehallintovirasto myöntää ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia lupia. Ympäristö- ja vesiluvituksen tavoitteena on ennaltaehkäistä ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa. Lupamenettelyssä sovitetaan yhteen ympäristön käyttöä tai ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Useita biokaasulaitoshankkeita vireillä Pohjois-Suomessa4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Lähes puolet Pohjois-Suomen vihreän siirtymän hankkeista on koskenut biokaasulaitoksia ja niihin liittyviä polttoaineiden valmistuslaitoksia. Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa on parhaillaan vireillä neljä biokaasulaitosta koskevaa ympäristölupahakemusta. Lisäksi muutaman biokaasuhankkeen kanssa on käyty ennakkokeskusteluja. Tietyt vihreää siirtymää edistävät hankkeet voivat saada aluehallintoviraston lupakäsittelyssä etusijan vuoteen 2026 saakka.
Pohteen sosiaalihuollon päätöksenteossa puutteita3.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde) sosiaalihuollon asiakasohjauskäytäntö ei ole toteutunut kaikilta osin lainmukaisesti. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti Pohteen huomiota lainvastaiseen menettelyyn ja kehotti Pohteen sosiaalihuollon johtoa seuraamaan omavalvonnan keinoin asiakasohjauskäytäntöjä sekä varmistamaan, että asiakasohjausryhmien toiminta toteutuu lain ja aluehallintoviraston antaman ohjauksen mukaisesti.
Ändring söks i fiskevårdsskyldigheterna för Tainionkoski och Imatrankoski i Imatra2.4.2025 08:46:21 EEST | Pressmeddelande
Fiskerimyndigheten vid NTM-centralen i Egentliga Finland ansöker om att ersätta de nuvarande skyldigheterna att plantera ut fisk med konstruktioner som möjliggör fiskvandring samt fiskeriekonomisk restaurering och iståndsättning av yngelproduktionsområden. Tillståndshavaren skulle dessutom kontrollera verkningarna och betala fiskerihushållningsavgift. Ansökan har lämnats till regionförvaltningsverket och hörandet pågår.
Tainionkosken ja Imatrankosken kalatalousvelvoitteita haetaan muutettaviksi Imatralla2.4.2025 08:46:21 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kalatalousviranomainen hakee nykyisten istutusvelvoitteiden korvaamista kalankulun mahdollistavien rakenteiden sekä poikastuotantoalueiden ja kalataloudellisten kunnostusten toteuttamisella. Lisäksi luvanhaltijan tulisi tarkkailla vaikutuksia sekä maksaa kalatalousmaksua. Hakemus on jätetty aluehallintovirastolle ja kuulemisvaihe on käynnissä.
Bibliotekens verksamhetsstatistik för 2024 har publicerats - lånerekord slogs på nytt1.4.2025 12:00:00 EEST | Pressmeddelande
Den nyligen publicerade statistiken över bibliotekens verksamhet 2024 visar på en ökning i alla centrala mätare över biblioteksanvändningen. Även 2024 sattes några lånerekord, och antalet evenemang och deltagarna i dem var rekordmånga. Det slopade inköpsstödet påverkade antalet inköp och bokbussarna blev färre.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme