Huoneistotietojärjestelmä tarjoaa jatkossa vertailukelpoista tietoa taloyhtiöistä asunnon ostajalle
Asunnon ostajat hyötyvät ensi vuodesta alkaen lainaa hakiessaan, kun taloyhtiöt lisäävät Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään yhtiöidensä remonttitiedot. Kiinteistönvälittäjät ja pankit saavat jatkossa vertailukelpoiset tiedot taloyhtiön kunnosta ja korjausvelan määrästä suoraan huoneistotietojärjestelmästä.

Monelle asuntolainaa hakeneelle on tullut yllätyksenä se, että pankit hylkäävät lainahakemuksen asunnon tietojen, eivät lainanhakijan maksukyvyn tai liian suuren lainapyynnön takia. Pankki arvioi aina asuntolainaa myöntäessään ostettavan asunnon tietoja ja kuntoa, sillä asunto toimii lainan vakuutena.
Jos ostettavasta kohteesta ei ole saatavissa muuta luotettavaa tietoa kuin sen koko ja rakennusvuosi voi vakuusarvon laskeminen olla pankille mahdoton tehtävä. Taloyhtiöiden tulevat pakolliset remontit vaikuttavat asunnon arvoon ja asumisen kokonaiskustannuksiin merkittävästi. Jos tietoa korjausvelan määrästä ei ole, ei kokonaisarviota asunnon arvosta voida luotettavasti laskea. Huoneistotietojärjestelmän tietomäärän laajeneminen vuosina 2025–2026 tuo ratkaisun näihin ongelmiin.
Taloyhtiön aika valmistautua remonttitietojen päivittämiseen 2025–2026
Hyvin hoidettujen taloyhtiöiden arvostus kasvaa, kun tietoja voi verrata helposti toisiinsa. Tämä hyödyttää sekä osakasta että yhtiötä. Korjausten suunnitelmallisuus, ennakointi ja oikea ajoitus näkyvät jatkossa huoneistotietojärjestelmässä. Yhtiöiden tulee ilmoittaa tiedot kunnossapitotarveselvityksistä sekä remonttitiedot huoneistotietojärjestelmään 30.6.2026 mennessä.
Ilmoitusvelvollisuus ei koske taloyhtiöitä, joissa on korkeintaan viisi hallintakohdetta ja joissa ei ole lainkaan osakkaille jyvitettäviä lainoja.
− Kuitenkin jos yksikin henkilö, joka on oikeutettu isännöitsijäntodistuksen pyytämiseen, haluaa näiden tietojen päivittämistä huoneistotietojärjestelmään, on tiedot ilmoitettava. Pienenkin taloyhtiön kannattaa siis päättää toimia, kertoo johtava asiantuntija Markus Tast Maanmittauslaitoksesta.
Vanhojen remonttitietojen ilmoittamisen voi aloittaa isännöintijärjestelmien rajapintojen kautta 1.6.2025 alkaen. Ne taloyhtiöt, joiden tietoja ei hallinnoida isännöintijärjestelmässä, voivat toimittaa remonttitiedot huoneistotietojärjestelmään Maanmittauslaitoksen tarjoaman käyttöliittymän kautta 1.1.2026.
− Kun vanhat remontti- ja taloustiedot on viety järjestelmään, alkaa 1.7.2026 myös jatkuvan tiedottamisen velvoite. Tiedot on päivitettävä vähintään kerran vuodessa ja ilmoitettujen tietojen oikeellisuudesta vastaa taloyhtiö, Markus Tast sanoo.
Huoneistotietojärjestelmä ja osakekirja lyhyesti
Huoneistotietojärjestelmä on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä valtakunnallinen sähköinen rekisteri, joka otettiin käyttöön vuonna 2019.
Taloyhtiöiden tuli siirtää osakeluettelonsa 31.12.2023 mennessä huoneistotietojärjestelmään.
Järjestelmässä on tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistoista, osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
Omistuksen osoittavat paperiset osakekirjat muutetaan sähköiseen muotoon asuntokaupan tai muun omistajavaihdoksen yhteydessä.
Huoneiston omistuksen rekisteröintihakemuksissa on kuukausien käsittelyjono. Jos osakkaan oikeudet ovat vaarantumassa, kannattaa Maanmittauslaitoksesta pyytää asian käsittelemistä kiireellisesti, jolloin hakemus käsitellään muutamassa päivässä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne MurtoniemiJohtaja, huoneistojen omistus
Puh:+358 40 710 8862janne.murtoniemi@maanmittauslaitos.fiTeemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitoksen Seinäjoen asiakaspalvelu avaa uusissa tiloissa 10.4.24.3.2025 14:24:24 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelupiste Alvar Aallon kadulla Seinäjoella on suljettu 24.3–9.4. muuton vuoksi. Torstaina 10.4. asiakaspalvelu avaa ovensa osoitteessa Kirkkokatu 9b B.
Tutkijat havaitsivat, että saman lajin puut samassa metsässä heräävät kevääseen omia aikojaan – ero jopa 12 päivää19.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimus on paljastanut merkittäviä yksilöllisiä eroja siinä, miten puut aloittavat kasvukautensa. Tulokset saatiin ensimmäistä kertaa kokeillulla menetelmällä, jossa tutkijat laserkeilasivat metsäalueen tunnin välein koko kasvukauden ajan. Löydökset tarjoavat arvokasta uutta tietoa paikallisten kasvuolosuhteiden vaikutuksesta puiden kasvuun.
Kaduilla ajaa robottiauto, joka auttaa kaupunkeja ratkomaan tulevaisuuden ongelmia12.3.2025 08:20:44 EET | Tiedote
Autonomisten ajoneuvojen yleistyessä niiden keräämää paikkatietoa on mahdollista hyödyntää kaupungeissa monien ongelmien ratkaisemiseen. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n itseajava auto kerää kaupunkien kaduilla ympäristöstään tarkkaa dataa esimerkiksi tien kunnosta, puuston hiilinieluista ja varautumistarpeista tulvien varalta.
Maanmittauslaitoksen maailmanluokan tutkimus toi vuonna 2024 miljoonahyödyt yhteiskunnalle20.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Satelliittipaikannuksen häirintään varautuminen, drooneilla kerättävä tieto ympäristön tilasta ja maan havainnointi satelliittien avulla. Näissä ja lukuisissa muissa ajankohtaisissa aiheissa Maanmittauslaitos tuotti uutta tieteellistä tietoa, jota käyttävät tiedeyhteisön ohella myös yritykset ja suomalainen yhteiskunta.
Osakekirjat sähköistyvät suunniteltua nopeammin – jo 23 prosenttia huoneistoista huoneistotietojärjestelmässä18.2.2025 08:55:31 EET | Tiedote
Vuonna 2024 Maanmittauslaitoksessa sähköistettiin yhteensä noin 180 000 asunnon osakekirjaa. Näistä noin 130 000 osakekirjaa oli sellaisia, joissa ei ollut tapahtunut omistajavaihdosta. Jos huoneisto ei ole vaihtanut omistajaa, osakekirja pitää useimmiten sähköistää vuoden 2033 loppuun mennessä. Helmikuun 2025 puolivälissä tällaisia osakekirjoja oli jonossa noin 12 000.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme