OAJ:n kysely: Neljä viidesosaa kuntapäättäjistä pystyy vaikuttamaan kuntansa kasvatus- ja koulutusasioihin
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n kysely paljastaa, että kuntapäättäjillä on paljon valtaa oman kuntansa koulutusasioihin. Kyselyn mukaan 59 prosenttia kuntapäättäjistä on valmiita karsimaan kouluverkkoa, jos sillä voitaisiin tarjota nykyistä parempi opetuksen laatu ja saatavuus. OAJ tarjoaa medialle valmiin liitteenä olevan paketin vaalikoneiden rakentamiseen ja vaaliuutisoinnin suunnitteluun.
– Ensi kevään kuntavaalien keskeisimmät kysymykset tulevat liittymään kasvatukseen ja koulutukseen. Jos ajatellaan kuntien elinvoimaa ja houkuttelevuutta esimerkiksi lapsiperheille, varhaiskasvatus ja koulutus ovat pääasioita, OAJ:n koulutuspolitiikan johtaja Nina Lahtinen korostaa.
OAJ:n kyselyn mukaan neljä viidesosaa nykyisistä kuntapäättäjistä katsoo päässeensä vaikuttamaan kuntansa kasvatus- ja koulutusasioihin.
– Valtakunnallinen koulutusta koskeva lainsäädäntö asettaa vain alariman. Kunnilla on todella suuri valta siinä, miten kasvatus ja koulutus on järjestetty ja millaiset resurssit päiväkodeilla, kouluilla ja oppilaitoksilla on niiden toimintaan. Näistä asioista tullaan keskustelemaan jokaisessa kunnassa, Lahtinen toteaa.
Kysymys kouluverkoista jakaa kuntapäättäjiä. Jos kouluverkkoa karsimalla voitaisiin turvata nykyistä parempi opetuksen laatu ja saatavuus kaikille kunnan alueella asuville oppilaille ja opiskelijoille, olisi karsimisen puolella 59 prosenttia vastanneista. Karsimista vastustaisi 30 prosenttia kuntapäättäjistä.
– Keskimääräisessä kunnassa peruskouluikäisten määrä vähenee yli neljänneksellä vuoteen 2030 mennessä. OAJ korostaa sitä, että päätösten keskiössä pitäisi olla koulutuksen laatu, joka on myös lapsen etu. Joskus tämä voi tarkoittaa kuntarajat ylittäviä ratkaisuja, Lahtinen sanoo.
Myötämielisimmin kouluverkon karsimiseen suhtautuivat SDP:n, vihreiden ja kokoomuksen vastaajat, kielteisimmin vasemmistoliiton, perussuomalaisten ja keskustan vastaajat.
Opettajien tekemällä työllä nähdään arvoa
– Peräti 97 prosenttia vastanneista kuntapäättäjistä arvostaa kuntien palveluksessa olevien opettajien työtä. Tämä on hieno lukema, joka kertoo opetusalan ammattilaisten merkityksestä kunnissa. Toisaalta arvostuksen pitäisi näkyä myös työoloissa ja ehdoissa sekä palkkauksessa. Tässä on vielä tekemisen varaa, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos toteaa.
Kysymys opettajien palkasta on paikallisella tasolla entistäkin keskeisempi, jos eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen vientivetoisesta palkkamallista, joka lukitsee opettajia valtakunnalliseen palkkakuoppaan.
– On vaikea nähdä, miten laadukkaita päiväkoteja, kouluja ja oppilaitoksia voidaan ylläpitää ilman osaavia ja kelpoisia opettajia. Päättäjät ympäri Suomen joutuvat jatkossa ottamaan aiempaa vahvemmin kantaa myös heidän palkkaukseensa, sillä hallituksen vientimalli tekee palkoista poliittisen kysymyksen, Lindroos korostaa.
Aula Research Oy toteutti OAJ:n toimeksiannosta kyselytutkimuksen Manner-Suomen eduskuntapuolueita edustaville kunnanvaltuutetuille 8.8.–18.9.2024. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 017 valtuutettua.
Katso liitteestä vinkkejä oman mediasi vaalikonekysymysten laatimiseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Nina LahtinenKoulutuspolitiikan johtajaOAJ
Puh:+358 50 341 3964nina.lahtinen@oaj.fiPetri LindroosNeuvottelujohtajaOAJ
Puh:+358 40 821 3711petri.lindroos@oaj.fiNiina JurvaKoulutuspolitiikan päällikköOAJ
Puh:+358 20 748 9638niina.jurva@oaj.fiRisto-Matti AlankoKoulutuspolitiikan asiantuntijaOAJ
Puh:+358 44 360 2636risto-matti.alanko@oaj.fiLiitteet
Linkit
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Medborgarna stöder inte exportmodellen – endast 26 procent understöder lagen13.11.2024 14:00:00 EET | Pressmeddelande
Regeringens föreslagna exportmodell får inte medborgarnas stöd. Enligt Aula Researchs undersökning understöder bara 26 procent av finländarna lagen. I stället vill man behålla möjligheten att korrigera lärarnas löneutveckling i förhållande till exportbranscherna.
Vientimallilaki ei saa kansan tukea – vain 26 prosenttia kannattaa lakia13.11.2024 14:00:00 EET | Tiedote
Hallituksen ajamalle vientimallille ei ole kansan tukea. Aula Researchin kyselytutkimuksen mukaan vain 26 prosenttia suomalaisista kannattaa lakia. Sen sijaan mahdollisuus korjata opettajien palkkakehitys vientialoihin nähden halutaan säilyttää.
Ammattikorkeakoulujen työtehtävät ovat eriytymässä31.10.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Ammattikorkeakoulujen opiskelijamäärä on kasvanut ja opetushenkilöstön määrä pienentynyt samalla, kun hallinnollinen työ ja kilpailu rahoituksesta ovat lisääntyneet. Ammattikorkeakoulujen henkilöstö kokee silti työnsä merkityksellisenä ja ammattikorkeakoulut hyvinä työpaikkoina. Tulokset selviävät 31.10. julkaistusta Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n yhteisestä Kiviä ja keitaita 4.0 -tutkimusraportista.
Kutsu julkistustilaisuuteen: Mitä kuuluu ammattikorkeakoulu?21.10.2024 16:32:13 EEST | Kutsu
Kiviä ja keitaita 4.0 on vuonna 2009 käynnistetyn ammattikorkeakoulujen arkea kartoittavan julkaisusarjan neljäs osa. Sen tulokset julkistetaan torstaina 31.10. klo 9.00–10.30 Helsingissä Lasipalatsissa. Tarjolla on aamupalaa klo 8.30 lähtien.
OAJ: Koulutus on kuntavaalien pääasia7.10.2024 13:00:00 EEST | Tiedote
nullKuntavaalit ovat koulutusvaalit. Kasvatus ja koulutus tulevat olemaan jatkossa suurin kuntien menoerä ja tärkeä elinvoimakysymys. OAJ julkaisi ratkaisuja kunnille ja hyvinvointialueille Helsingissä 7.10.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme