Ravitsemussuositukset korostavat kasvipohjaista ruokavaliota - kasviproteiini BlackGrainia käytetään parantamaan elintarvikkeiden ominaisuuksia
Kasvipohjaisen ruokavalion merkittävyys korostuu ravitsemussuosituksissa. Kasvisten lisäämistä ruokavaliossa suositellaan sekä terveys- että ympäristösyistä. Kotimaisten kasviproteiinien määrää voisi lisätä huomattavasti. BlackGrain From Yellow Fields® -kasviproteiini vastaa suositeltuun tarpeeseen. BlackGrain on rypsistä ja rapsista jalostettu innovatiivinen elintarvike.

Uuselintarvikeluvan vuonna 2021 saanutta BlackGrainia käytetään parantamaan muiden elintarvikkeiden makua, rakennetta ja ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Miedon makuinen BlackGrain sisältää kuitua, proteiinia ja hyviä rasvoja.
Sen käyttöyhteyksiä ovat esimerkiksi kasviproteiinituotteet, lihapullat, välipalatuotteet, murot ja leivonta. BlackGrainin käytöllä voidaan lyhentää ravintoketjua. Se jalostetaan olemassa olevasta tuotteesta, jota valmistetaan kasviöljynpuristuksessa.
”BlackGrain on tuotteena poikkeuksellinen. Monipuoliset käyttökohteet ja erinomaiset ravitsemusominaisuudet tekevät siitä houkuttelevan ainesosan moniin tuotteisiin ja tuoteryhmiin. Se vastaa erinomaisesti uusiin ravitsemussuosituksiin. Ilmastonmuutoksen vastaiset toimet vaativat lisää toimia myös elintarvikesektorilta, BlackGrainin kaltaiset innovaatiot ovat osa tuota työtä”, Apetitin toimitusjohtaja Esa Mäki sanoo.

Kasvipohjaisen ruokavalion kasvanut suosio onkin näkynyt kysynnässä: Apetitin kasvispihvien ja -pyöryköiden myynti on ollut vahvassa kasvussa sekä koti- että ammattikeittiöissä.
”Apetit on vastannut kasvipohjaisen syömisen kasvavaan kysyntään jo vuonna 2018 investoimalla Säkylän pakastetehtaan pihvi- ja pyörykkälinjaan. BlackGrain edustaa erinomaisesti jatkumoa Apetitin pitkän aikavälin toimenpiteille”, Mäki kertoo.
BlackGrain – merkittävä kasvumahdollisuus Apetitille
Apetit aloittaa selvityksen vaihtoehdoista kuitua sisältävän kasviproteiini BlackGrain from Yellow Fields -rapsijauheen tuottamiseksi. Selvityksessä arvioidaan mahdollisia yhteistyökumppanuuksia sekä tuotannon järjestämistä investoinnilla Kantvikin kasviöljypuristamolle tai ostopalveluilla. Selvityksen odotetaan valmistuvan loppuvuoden 2025 aikana.
”Haemme kestävää ratkaisua BlackGrainin tuottamiseen ja tuottavuuden nostamiseen. Tähän asti alihankkijat ovat vastanneet BlackGrainin tuotannosta, ja tätä kautta olemme saaneet arvokasta tietoa ja oppeja. Huolellisen kehitystyön ansiosta olemme lisänneet tietämystämme teknologisista vaatimuksista”, Apetitin Öljykasvituotteiden liiketoimintajohtaja Timo Huttunen kertoo.
Vuoden 2024 myyntivolyymit ovat vielä pieniä, ja ne suuntautuvat pääasiassa asiakkaiden tuotetestaukseen ja muihin koe-eriin. BlackGrainin vaikutus Öljykasvituotteiden liikevaihtoon arvioidaan toistaiseksi pieneksi. Vaikutus liikevoittoon on negatiivinen.
Toistaiseksi tuotteen valmistus tapahtuu alihankintana EU-alueella.

Mikä BlackGrain?
- Rypsistä ja rapsista jalostettu innovatiivinen elintarvike, jolle on myönnetty uuselintarvikelupa 2021
- Säilyttää rypsin ja rapsin hyvät ravitsemusominaisuudet: se sisältää kuituja, proteiinia ja hyviä rasvoja
- Miedon makuinen, monipuolisesti hyödynnettävä
- Käytetään parantamaan elintarvikkeiden rakennettua ja ravitsemuksellisia ominaisuuksia
- Mahdollisimman vähän prosessoitu
- Ravintoketjua lyhentävä innovaatio – valmistetaan kasviöljynpuristuksessa syntyvästä tuotteesta
- Vegaaninen, gluteeniton, FODMAP-yhteensopiva, GMO-vapaa
- Voidaan käyttää elintarvikkeen makua, ravitsemuksellisia ominaisuuksia ja rakennetta parantamassa kasviproteiinituotteissa, lihapullissa, välipalatuotteissa, napostelutuotteissa, granola-tuotteissa sekä leivonnassa
- Kuvia BlackGrainista
Yhteyshenkilöt
Miika KemiläViestintä- ja vastuullisuusjohtajaApetit Oyj
Puh:+358104024044miika.kemila@apetit.fiApetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä.

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Apetit - 75 vuotta kotimaista kasvipohjaista ruokaa17.3.2025 13:00:00 EET | Tiedote
Apetitin juuret juontuvat Länsi-Suomen sokeritehtaan perustamiseen vuonna 1950. Jo 75 vuotta kestänyt ja yhä jatkuva kehitysmatka on vienyt Apetitin sokerin tuottajasta kasvipohjaisiin ruokaratkaisuihin erikoistuneeksi yhtiöksi. Vuonna 2025 Apetit on ruokatrendien ja ravitsemussuositusten ytimessä: pääosin kasvipohjaisia vihannes- ja ruokapakasteita sekä kasviöljyjä sisältävä tuotevalikoima vastaa vallitseviin ruokatrendeihin, vastuulliseen syömiseen ja ravitsemussuosituksiin.
Suositulle Apetit Kasvisjauhis Crispy Chick -pihville uusi maku – Klassisiin perunapakasteisiin uutuustuote21.2.2025 10:30:00 EET | Tiedote
Suosikkituote Apetit Kasvisjauhis Crispy Chick -pihvi saa rinnalleen herkullisen uutuusmaun: Lime & Lempeä chili. Samalla klassiset perunapakasteet laajenevat Apetit Kotimaiset Perunaviipaleilla, ja uuni- ja grillikasvisten ystäville on tarjolla uusi makuelämys: Apetit Uuni- & Grillikasvis Paahdettu valkosipuli. Apetitin kevään uutuudet ovat saatavilla ruokakaupoissa maaliskuun alusta alkaen.
Apetit Oyj:n tilinpäätöstiedotteen 2024 julkistaminen 13. helmikuuta 20257.2.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Apetit Oyj:n tilinpäätöstiedote vuodelta 2024 julkistetaan torstaina 13.2.2025 klo 8.30. Tilinpäätöstiedote on luettavissa julkistamisen jälkeen yhtiön verkkosivuilla apetit.fi.
Publishing of Apetit Plc’s Financial Statements Release 2024 on 13 February 20257.2.2025 10:00:00 EET | Press release
Apetit Plc will publish its Financial Statements Release for 2024 on Thursday, 13 February 2025 at 8:30 a.m. The release can be found on the company’s website at apetit.fi after its publishing.
Apetit tutki markkinoiden rypsi- ja rapsiöljyjen makuprofiileja – makuerot selkeitä21.1.2025 10:30:00 EET | Tiedote
Apetit selvitti rypsi- ja rapsiöljyjen makueroja. Makututkimuksen* mukaan Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy on maultaan markkinoiden miedoin. Makututkimuksen suoritti koulutettu aistinvaraisen arvioinnin raati. Markkinoilla olevien rypsi- ja rapsiöljyjen makuprofiilit eroavat toisistaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme