Oma Häme

Oma Häme on mukana naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustavassa kampanjassa

Jaa

Oranssit päivät näkyvät monin tavoin Kanta-Hämeessä.

Oma Häme osallistuu YK:n kansainväliseen Oranssit päivät -kampanjaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Kampanja alkaa maanantaina 25. marraskuuta kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä ja loppuu ihmisoikeuksien päivänä 10. joulukuuta. Kanta-Hämeessä kampanjointiin osallistuu monia tahoja, jotka ovat suunnitelleet yhdessä vaikuttamistyötä.

Kampanja näkyy marras-joulukuussa muun muassa Oma Hämeen sosiaalisen median tileillä. Oma Hämeen lähisuhdeväkivaltatyön yksikkö on kuvannut kolme päävideota Poliisin ja Seri-tukikeskuksen kanssa. Videoissa tuodaan esille väkivallan vaikutuksia muihinkin kuin itse uhriin sekä puuttumisen tärkeyttä. Kampanjan ja somevideoiden pääviesti on Älä katso ohi

–  Kohti katsominen on välittämistä. Toivomme kampanjan herättävän miettimään, mitä turvallisuutta tukevia toimia jokainen voi tehdä. Huolenpidon osoittaminen ja vaikeistakin aiheista kysyminen voi katkaista väkivallan kierteen, kertoo lähisuhdeväkivaltatyön koordinaattori Satu Lyytinen

Lisäksi kampanjan aikana tuodaan esille Oma Hämeen ja yhteistyökumppaneiden tekemää työtä väkivaltaa vastaan. Maanantaina 25. marraskuuta Forssassa järjestetään yhdessä Soroptimistien ja HAMK:n kanssa kaikille avoin, maksuton luento lähisuhdeväkivallan tunnistamisesta ja puheeksi ottamisesta. Luento järjestetään klo 14–15.30 HAMK:in isossa auditoriossa (Wahreninkatu 11, 3 krs). 

Kampanjan oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus. Vuosittain merkittäviä rakennuksia ympäri maailmaa valaistaan oranssiksi naisiin kohdistuvan väkivallan esiin tuomiseksi. Hämeenlinnassa tapahtuma näkyy myös - Hämeenlinnan kaupunki valaisee kampanjan aikana Kantolan muraalin oranssiksi ja Verkatehdas hohtaa samaa väriä. 

Oma Hämeellä on lähisuhdeväkivaltatyön yksikkö 

Erityisesti parisuhdeväkivalta on Suomessa sukupuolittunutta ja lähisuhdeväkivalta voidaan yleisyytensä vuoksi luokitella kansanterveysongelmaksi. Avun hakeminen lähisuhteessa tapahtuvaan väkivaltaan voi olla vaikeaa, osin siksi että lähisuhdeväkivalta on palveluissamme edelleen varsin alitunnistettua. Samaan aikaan väkivaltaa kohdanneet käyttävät merkittävästi enemmän sosiaali-, terveys- ja oikeuspalveluita. Väkivallan haitalliset vaikutukset kasvavat, jos väkivaltaan juurisyynä ei puututa. 

Oma Häme, alueen kunnat, kolmas sektori ja poliisi tekevät paljon väkivallan vastaisten toimien eteen. Onnistumisen edellytys onkin yhteistyö. Kuka tahansa voi kohdata työssään väkivallan osapuolen, ja ammattilaisilla on lakisääteinen velvollisuus puuttua väkivaltaan. Työntekijöiden kykyä tunnistaa ja ottaa väkivalta puheeksi vahvistetaan Kanta-Hämeessä järjestämällä säännöllistä koulutusta ja jalkauttamalla alueelle avainhenkilömallia.

Koulutetut avainhenkilöt toimivat tunnistamisen ja puheeksioton tukena omassa työyhteisössään. Toimintaa koordinoi Oma Hämeen lähisuhdeväkivaltatyön yksikkö, joka tarjoaa lisäksi asiantuntijatukea työntekijöille ja auttaa väkivallan eri osapuolia. Palvelussa on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, että apua saa myös väkivallan tekijä tai henkilö, joka pelkää käyttävänsä väkivaltaa lähisuhteessa. Väkivaltatyötä tehdään työparina. Työn tavoitteena on auttaa asiakasta oikea-aikaisesti ja samalla kitkeä poislähettämisen kulttuuria. 

Oma Hämeen lähisuhdeväkivaltatyön yksikkö on aloittanut toimintansa tammikuussa 2024 ja yksikössä työskentelee kolme vakinaista työntekijää. Lähisuhdeväkivaltatyön keinoin pyritään vähentämään väkivallan aiheuttamia lyhyt- ja pitkäkestoisia seurauksia niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla. 

– Lähisuhdeväkivaltatyön keinoin lisätään osaamista lähisuhdeväkivallan tunnistamisessa, puheeksiotossa ja puuttumisessa kaikissa hyvinvointialueen palveluissa. Tulevaisuudessa vaikuttamistyötä syvennetään ja laajennetaan niin, että lopullisena tavoitteena on kulttuurivallankumous. Kumoutuvaksi kulttuuriksi on valikoitunut suomalainen kyvyttömyys olla lähisuhteissa, käsitellä tunteita ja ratkaista ongelmia ilman väkivaltaa sen eri muodoissaan, kuvailee perhe-, sosiaali- ja vammaispalveluiden erityisasiantuntija Janne Yrjölä.  

Tietoa paikallisista ja valtakunnallisista palveluista on koottu Oma Hämeen sivuille: Apua lähisuhdeväkivaltaan.

Oranssit päivät naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan - UN Women

null

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Hämeenlinnan kaupunki valaisee kampanjan aikana Kantolan muraalin oranssiksi. Kuva: Hämeenlinnan kaupunki.
Hämeenlinnan kaupunki valaisee kampanjan aikana Kantolan muraalin oranssiksi. Kuva: Hämeenlinnan kaupunki.
Hämeenlinnan kaupunki.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oma Häme

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye