Jari-myrskyn tuulet ja tykkylumi aiheuttivat vahinkoja suuressa osassa maata
Keskiviikosta 20.11. alkaen Suomessa vaikuttanut myrskymatalapaine aiheutti runsaasti pelastustoimen tehtäviä sekä sähkökatkoja maan eteläosasta Pohjois-Pohjanmaalle asti.
Jari-myrskyyn liittyvät koillistuulet voimistuivat maan etelä- ja keskiosassa keskiviikkopäivän ja -illan aikana. Torstain vastaisena yönä voimakkaimmat tuulet vaikuttivat maan keskiosasta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella, ja sen lisäksi Merenkurkussa ja Perämerellä koillistuuli oli myrskylukemissa.
Maa-alueiden puuskat olivat paikoin maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa yli 20 metriä sekunnissa. Merialueilla voimakkain puuska oli Kalajoki Ulkokallalla mitattu 34,2 metriä sekunnissa. Samalla asemalla mitattiin myös 10 minuutin keskituulen maksimiarvo 28,2 metriä sekunnissa.
”Jari-myrskyn mitatut tuulilukemat eivät voimakkuudeltaan olleet harvinaisia, mutta myrsky oli pitkäkestoinen ja tuulen suunta oli myrskypuuskille harvinainen. Lisäksi maa oli enimmäkseen roudaton, mikä edesauttoi myrskytuhojen syntymistä”, toteaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.
Runsasta lumisadetta ja tykkylunta maan eteläosassa
Myrskymatalapaine toi mukanaan myös runsaita lumikertymiä maan eteläosassa. Lumisadealue saapui etelärannikolle keskiviikkoaamupäivänä, mistä sadealue liikkui torstain vastaiseksi yöksi maan keskiosan ylle. Torstain aikana sadealue liikkui pohjoisen, ja sen jälkipuolella esiintyi runsaita lumikuuroja, varsinkin rannikkoalueilla. Runsain lumikertymä keskiviikko- ja torstaiaamun välillä tapahtui Hämeenlinnan Pirttikoskella, missä lunta kertyi vuorokaudessa 28 senttimetriä. Etelärannikolla sade tuli alun lumisateiden jälkeen pääsääntöisesti vetenä, suurin kahden vuorokauden sadekertymä 65,4 millimetriä mitattiin Helsinki-Vantaan lentoaseman havaintoasemalla.
Maan eteläosassa, varsinkin Uudellamaalla, tykkylumi sai aikaan sähkökatkoja. Enimmillään samanaikaisesti sähköttömiä asiakkaita tuulesta ja tykystä johtuen oli Energiateollisuuden mukaan koko maassa noin 80 000 kappaletta. Lisäksi ajokeli oli erittäin huono laajalti maan etelä- ja keskiosassa.
”Havainnot ja vaikutukset huomioon ottaen tämä myrsky oli lumimyrskyjen harvinaisemmasta päästä. Jari-myrskyn lähin vertailukohta lienee Antin-päivän lumimyrsky 30.11.2012”, lisää meteorologi Jari Tuovinen.
Perämerellä merivesi kävi ennätysmatalalla
Jari-myrsky aiheutti muutoksia myös meriveden korkeuteen sekä nostatti kovan aallokon. Kemin mittausasemalla mitattiin uusi matalan veden ennätys -161 cm teoreettisen keskiveden suhteen. Ero edelliseen ennätysarvoon oli yli 30 cm.
Suomenlahdella puolestaan merivesi oli korkealla, mutta vedenkorkeuden arvot eivät yltäneet harvinaisiin lukemiin. Perämeren aaltopoijulla mitattiin uusi poijukohtainen merkitsevän aallonkorkeuden ennätys 5,0 metriä. Perämerellä aaltomittauksia on tehty vuodesta 2012.
Koitko myrskyn, seurasitko siihen liittyviä varoituksia?
Ilmatieteen laitos selvittää ihmisten tietoisuutta myrskyn saapumisesta ja siihen varautumisesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sääennusteet: Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi, puh. 029 539 1000 (vaihde). Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle
Säätilastot: Ilmastopalvelu, puh. 029 539 1000 (vaihde). Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Lumimyrsky saapuu Suomeen etelästä keskiviikkona – vaikutuksia jo aamuliikenteessä19.11.2024 16:10:38 EET | Tiedote
Ajokeli muuttuu jo keskiviikkoaamuna huonoksi etelästä alkaen. Samalla tuuli voimistuu niin merellä kuin maalla. Vaikutuksia on odotettavissa laajalti.
Lumipyry muuttaa ajokelin erittäin huonoksi keskiviikkoillasta alkaen18.11.2024 14:00:09 EET | Tiedote
Hankala ajokeli haittaa laajalti erityisesti torstain aamuliikennettä.
Itämeren rannikkoalueet voivat olla ilmakehän hiilidioksidin lähde13.11.2024 09:10:00 EET | Tiedote
Viiden vuoden ajan kerätyt havainnot Utön tutkimusasemalla osoittavat, että meri saaren ympärillä on hiilidioksidin lähde. Tutkimuksen tulokset auttavat arvioimaan Itämeren hiilitasetta ja päästöjen vähentämiseen tähtäävien toimenpiteiden vaikutuksia.
Laivaliikenteen ilmapäästöt voidaan arvioida menetelmällä, joka hyödyntää tietoja laivasta ja olosuhteista12.11.2024 09:06:00 EET | Tiedote
Ilmatieteen laitoksen tutkija Mikko Heikkilä tutki väitöstyössään laivaliikenteen ilmapäästöjen mallintamista menetelmällä, jossa hyödynnetään tietoja laivasta ja vallitsevista olosuhteista. Tulokset auttavat arvioimaan entistä tarkemmin laivaliikenteen päästöjä ja ihmisten altistumista ilmansaasteille.
YK:n ilmastokokous alkaa: Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas korostaa G20-maiden vastuuta11.11.2024 11:00:00 EET | Tiedote
YK:n COP29-ilmastokokous järjestetään 11.–22. marraskuuta Azerbaidžanin Bakussa. Maailman ilmatieteen järjestö WMO julkaisi kokouksen aloituspäivänä 11.11. State of the Climate 2024 Update -koosteen. Vuodesta 2024 on tulossa käytännössä varmuudella mittaushistorian lämpimin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme