Uusi maisteriohjelma tukemaan suomalaisen musiikin vienti- ja kasvumahdollisuuksia
Music Business -koulutusohjelma tuo uudenlaista kaupallista osaamista kotimaiseen musiikkiteollisuuteen digitalisaation ja kuluttajakäyttäytymisen murroksessa. Englanninkielinen maisteriohjelma käynnistyy Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa syksyllä 2025 Teoston kulttuurisäätiön tuella.
Suomalaisessa musiikkiteollisuudessa tuote on perinteisesti ollut kunnossa musiikin tekemisen tasosta tuotantoon. Musiikin kotimainen markkina on kuitenkin rajallinen, ja alan kasvu voi tulla vain kansainvälisestä liiketoiminnasta. Kaupallistamisen, viennin ja markkinoinnin osaamista vahvistava koulutus tähtää kasvun rakentamiseen.
”Kyky navigoida musiikkialan kansainvälisessä kehityksessä niin tuotannon, jakelun, oikeuksien kuin yleisösuhteiden muutoksissa on tärkeämpi kuin koskaan. Tämä osaaminen on avainasemassa, jotta alamme voi kasvaa ja kehittyä globaalisti”, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaani Emilie Gardberg sanoo.
Taiteen maisterin tutkintoon johtava kaksivuotinen koulutusohjelma valmistaa asiantuntija- ja johtamistehtäviin sekä kotimaisilla että erittäin kilpailuilla, globaaleilla markkinoilla.
Koulutus antaa muusikoille, musiikin luoville tekijöille ja heitä edustaville ammattilaisille kaupalliset valmiudet toimia esimerkiksi agentuureissa ja manageritoimistossa, levy-yhtiöissä ja kustantajilla, musiikin markkinoinnissa, viennissä, oikeuksien hallinnassa ja tapahtumien tuotannossa – sekä alan moninaisissa verkostoissa.
Koulutusohjelman tukena Teoston kulttuurisäätiö
Koulutus on syntynyt suomalaisen musiikkialan toiveesta. Se toteutetaan yhteistyössä musiikkiviennin asiantuntijaorganisaatio Music Finlandin, alan johtaviin yliopistoihin kuuluvan norjalaisen Universitetet i Agderin sekä arvostettujen yhdysvaltalaisten instituutioiden kanssa.
Maisteriohjelman tukijana toimii Teoston kulttuurisäätiö, joka on myöntänyt koulutukselle 100 000 euron rahoituksen. Vuonna 2024 toimintansa aloittaneen säätiön tehtävä on edistää kotimaista luovaa säveltaidetta ja sen toimintaedellytyksiä, tavoitteenaan musiikin arvon merkittävä kasvu.
”Music Business -ohjelma on täysin uudenlainen avaus, joka tukee Teoston kulttuurisäätiön strategiaa erinomaisesti. Sen avulla voimme vahvistaa kotimaisen musiikin rakenteita, liiketoiminnallista osaamista ja luomme laadukkaalle kotimaiselle säveltaiteelle entistä parempia esillepääsyn mahdollisuuksia”, sanoo Teoston kulttuurisäätiön hallituksen puheenjohtaja Anna Baijars.
”Music Finlandilla on vahvat globaalit verkostot ja syvällinen osaaminen musiikkibisneksen lainalaisuuksista. Innostamalla ja kouluttamalla voimme kasvattaa uusia kansainvälisesti suuntautuneita ammattilaisia suomalaisen musiikkiteollisuuden palvelukseen”, Music Finlandin toiminnanjohtaja Mikko Manninen sanoo.
Yhteistyötahojen muodostama ohjausryhmä toimii uuden koulutusohjelman kehittämisen, laaduntarkkailun ja aktiivisten yhteiskuntasuhteiden tukijana.
”Tällä hienolla kokoonpanolla koulutus ammentaa paitsi Suomen rikkaasta taiteellisesta perinnöstä myös globaalien musiikkimarkkinoiden käytännön osaamisesta ja parhaista käytännöistä. Yhteistyöllä varmistetaan tiivis työelämäyhteys ja laaja asiantuntemus, mikä lisää ohjelman kansainvälistä merkitystä ja vetovoimaa”, Gardberg sanoo.
Ensimmäinen laatuaan
Musiikin liiketoiminnan maisteriohjelma on Suomessa ensimmäinen laatuaan. Norjan ohella EU-maissa vastaavia ohjelmia on esimerkiksi Saksassa ja Espanjassa. Suurinta alan koulutustarjonta on Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.
”Uusi maisteriohjelmamme on hieno esimerkki siitä, kuinka musiikkikoulutus vaikuttaa yhteiskunnassa ja kehittää alaa kunnianhimoisesti. Samalla se vahvistaa yliopistomme profiilia musiikkiteollisuuden globaalilla kartalla", Emilie Gardberg summaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Nelli KuokkaViestintäpäällikkö
Puh:040 822 7130nelli.kuokka@uniarts.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus: 140 vuotta ponnahduslautana musiikin huippuammattilaisuuteen20.11.2024 14:02:00 EET | Tiedote
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus täyttää tänä vuonna 140 vuotta. Valtakunnallisestikin merkittävää koulutusta juhlistetaan muun muassa konsertilla joulukuussa.
Ranskalainen urkumusiikki innosti etsimään luovuutta suomalaisessa jumalanpalveluksessa14.11.2024 14:07:00 EET | Tiedote
Anna Pulli-Huomo löysi tohtorintutkinnossaan uusia näkökulmia siihen, miten musiikki voi vahvistaa osallisuuden kokemusta jumalanpalveluksessa.
Väitös: Musiikkikorkeakouluilla tärkeä rooli sosiaalisen kestävyyden edistämisessä12.11.2024 16:32:00 EET | Tiedote
Outi Niemensivu on väitöstutkimuksessaan selvittänyt, miten taideyliopistojen kansainvälistymisen ja sosiaalisen kestävyyden periaatteet kohtaavat ja toteutuvat paikallisessa kulttuuren välisessä kontekstissa.
Tuore tutkimus: Kielten opiskelun tulisi olla luovaa ja kehollista23.10.2024 11:08:03 EEST | Tiedote
Kehollinen ja taiteellinen toiminta tukee kielen oppimista. Kielen opiskelu luovasti ja toiminnallisesti innostaa ja motivoi kaikenikäisiä. Nelivuotisessa ELLA-tutkimushankkeessa tutkitut lähestymistavat tuovat uutta näkökulmaa muun muassa varhennettuun kielen opetukseen, kotouttamiseen ja kansainvälisten osaajien suomen oppimiseen.
New research: Language learning should be embodied and creative23.10.2024 11:08:03 EEST | Press release
New research suggests that language learning should be based on embodied and artistic activities. Learning a language in a creative and functional way inspires and motivates people of all ages. The pedagogical approaches studied in the four-year ELLA research project bring new perspectives to issues such as early language learning, integration, and Finnish language learning for international students.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme