Metsälain tulkintamuutokset ovat vähentäneet puronrantametsien suojelua
Viimeisimmät tutkimustulokset osoittavat, että Suomen metsälain tulkinnan muutokset ovat vaikuttaneet merkittävästi purojen ja niiden ympäristöjen suojeluun. Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että vuoden 2014 metsälain muutos sekä lain soveltamisesta tehty tulkinta ovat vähentäneet suojeltujen purometsien määrää merkittävästi vuosien 2018–2021 aikana.
Purometsät ovat purojen rannoilla kasvavia metsäalueita, joissa pienilmasto ja kosteusolot muodostavat erityisen kasvuympäristön monimuotoiselle lajistolle. Tällaisten alueiden menettäminen voi vähentää uhanalaisten lajien, kuten kääpien ja muiden metsälajien, elinympäristöjä entisestään.
Monimuotoisuuden kannalta arvokkaat alueet ovat vähentyneet selvästi
Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa selvitettiin vuonna 2014 uudistetun metsälain ja vuonna 2018 voimaan astuneen metsälain tulkintasuosituksen vaikutusta Suomen Metsäkeskuksen paikkatiedoissa olevien purokohteiden määrään. Uusi metsälaki määrittää, että erityisen tärkeiden elinympäristöjen tulee olla pieniä (alle 2 hehtaaria) tai niillä on oltava vähäinen metsätaloudellinen merkitys. Uudistetun tulkintasuosituksen tarkoituksena oli yhdenmukaistaa aiemmin subjektiiviseksi koettua metsälain tulkintaa, jolloin suojeltavien elinympäristöjen tunnistaminen ja suojelupotentiaalin arvioiminen helpottuisivat. Uusi tulkintasuositus kuitenkin toi mukanaan aikaisempaa tiukemmat kriteerit suojeltaville kohteille, jolloin osa aikaisemmin suojelluista kohteista ei enää täyttänyt näitä kriteerejä.
- Vuosien 2018 ja 2021 välillä metsälakipuroja poistui aineistosta yhteensä 14518. Analysoimme paikkatietotutkimuksessa puronvarsikohteita mitaten manuaalisesti suojavyöhykkeen 1635:ltä aineistosta poistetulta purolta ja samalla arvioiden niiden mahdollisen poiston syyn. Tulokset osoittavat, että 5643 hehtaaria metsälain purokohteita on poistettu suojelusta, mikä vastaa noin 27 % kaikista metsälakipuroista, kertoo apurahatutkija Veera Saari Jyväskylän yliopistolta.
Poistettujen purokohteiden osuus vaihteli kuitenkin huomattavasti eri maakunnissa.
- Esimerkiksi Kymenlaaksossa poistettiin 45 % alueista, kun taas Keski-Pohjanmaalla vain 13 %. Tämä kertoo suurista alueellisista eroista metsälain tulkinnassa, selventää Saari.
Liian kapeat suojavyöhykkeet vaikuttavat suojeluun
Tutkijat selvittivät myös, minkälaisia purokohteita aineistosta on mahdollisesti poistettu ja mistä syystä. Nykyisin tulkintasuosituksen mukaan kohteen ympärille säästettävän suojavyöhykkeen tulee olla molemmin puolin puroa ja vähintään valtapuuston keskipituuden levyinen. Tämän seurauksena vuosina 2017–2019 aineistosta poistettiin yli 34 000 hehtaaria aiemmin suojeltuja kohteita, ilman virallisia perusteluja tai raportointia.
- Tutkimuksessamme selvisi, että 50 % kokonaan poistetuista alueista poistettiin liian kapean suojavyöhykkeen vuoksi. Muita syitä poistoille oli suojavyöhykkeen sijoittuminen vain toiselle puolelle puroa, hakkuut suojavyöhykkeen sisällä tai kohteen koko ylitti kahden hehtaarin ylärajan. Joissain tapauksissa liian kapeaa suojavyöhykettä olisi voitu ympäröivän puuston perusteella leventää, mutta kohteet olivat siitä huolimatta menettäneet lain suojan. Aina kohteen poistolle ei löytynyt selvää syytä, kertoo Saari.
Suojelun suunnanmuutos on vielä mahdollinen
Tutkimuksen mukaan nykyiset lain tulkinnat eivät riitä suojelemaan näitä arvokkaita elinympäristöjä, ja tarvitaan kiireellisiä toimia puroluonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi tulevaisuudessa.
- Ehdotamme tutkimuksen tuloksiin perustuen, että metsälakia ja sen tulkintaa tulisi muuttaa puroluonnon suojelun edistämiseksi. Aikaisempien tutkimusten mukaan suojavyöhykkeen leveyden tulisi olla vähintään 30 metriä, jotta ne pystyvät suojaamaan puroympäristöjä tehokkaasti. Tätä kapeammat suojavyöhykkeet ovat alttiita tuulenkaadoille, pienilmaston muutoksille eivätkä ne kykene suojelemaan puroa esimerkiksi ravinteiden ja sedimentin huuhtoutumiselta, sanoo Saari.
Artikkelin tiedot:
- Effects of changed interpretation of the Finnish Forest Act on the Riparian Woodland Key habitats, Veera Saari, Maiju Peura ja Panu Halme, Scandinavian Journal of Forest Research, 21.10.2024,
- Doi-numero: https://doi.org/10.1080/02827581.2024.2421777
- Linkki artikkeliin: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02827581.2024.2421777
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Apurahatutkija Veera Saari, veera.a.saari@jyu.fi
Yliopistonlehtori Panu Halme, panu.halme@jyu.fi,+358408054945
Elina LeskinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 461 7880elina.leskinen@jyu.fiKuvat
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Varhaisten matemaattisten taitojen kehityksen teoriamalli ja opetuskäytänteet tuovat esiin opettajien tietotaidon merkityksen opetuksessa26.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
KM Piia Parviaisen väitöskirja tuottaa teoriamallin kokonaisvaltaisesta varhaisten matemaattisten taitojen kehityksestä. Samalla se tuo uutta tietoa opettajien pedagogisen tietoisuuden ja täydennyskoulutuksen merkityksestä matematiikan opetuksessa suomalaisessa varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Tutkimuksen mukaan opettajilla oleva vahvempi pedagoginen tietoisuus eri matemaattisista taidoista lisäsi lasten matemaattisia oppimismahdollisuuksia.
Tasavallan presidentti pitää ensimmäisen Martti J. Kari -muistoluennon Jyväskylän yliopistossa22.11.2024 16:30:07 EET | Tiedote
Martti J. Kari -muistoluento 3.12.2024 klo 15.00–16.00, Jyväskylän yliopiston juhlasali, päärakennus (C), Seminaarinkatu 15, Jyväskylä.
Väitös: Luokan ulkopuolella tapahtuva kielenoppiminen osaksi myös vieraan kielen opetusta ja arviointia22.11.2024 08:58:00 EET | Tiedote
FM Elisa Räsäsen väitöstutkimus osoittaa, että kielenoppijoilla on monia mahdollisuuksia käyttää opiskelemaansa kieltä luokan ulkopuolella myös vieraan kielen oppimisen kontekstissa. Oppitunneilla voidaan tukea tätä luokan ulkopuolella tapahtuvaa oppimista tarjoamalla välineitä teknologiavälitteisen ympäristön hyödyntämiseen ja kielenkäytön reflektoimiseen.
Väärällä tiedolla vaikuttaminen toi Vuoden Uno -palkinnon Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakouluun - Misinformaation tutkimukseen merkittävä rahoitus Strategisen tutkimuksen neuvostolta20.11.2024 12:38:30 EET | Tiedote
Professoriliiton Jyväskylän osasto on myöntänyt Vuoden Uno -palkinnon viestinnän johtamisen professori Vilma Luoma-aholle syyskokouksessaan 19.11.2024. Samana päivänä Strategisen tutkimuksen neuvosto “sinetöi” nimityksen myöntämällä Luoma-ahon tutkimusryhmälle lähes 500 000 euron rahoituksen liittyen tekoäly- ja informaatiovaikuttamiseen. Vuodesta 2014 lähtien Jyväskylän yliopistossa kahdessa eri tiedekunnassa professorina työskennellyt Luoma-aho on tehnyt monipuolista ja ansiokasta tutkimusta muun muassa viestinnän luotettavuuden, vaikuttavuuden sekä misinformaation parissa.
Flerspråkiga barns hemspråk kan också beaktas i tvåspråkig undervisning20.11.2024 09:05:00 EET | Tiedote
Anu Palojärvi vid Jyväskylä universitet har i sin doktorsavhandling undersökt hur en expertlärare, som arbetar med tvåspråkig (finsk-svensk) undervisning på daghem med flerspråkiga barn, tänker och agerar. Resultaten tyder på att utvecklande av tvåspråkig undervisning och inkludering av de flerspråkiga barnens hemspråk kan ske samtidigt. En skicklig lärare kan därför både stödja inlärning av nya språk genom tvåspråkig undervisning och visa uppskattning för och ge utrymme åt de flerspråkiga barnens hemspråk, vilket gör undervisningen mer socialt rättvis.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme