Loviisassa lakkautettiin 20 tasoristeystä - tilusjärjestelyn ansiosta samalla parannettiin viljelijöiden tilannetta
Loviisassa liikkuvien liikenneturvallisuutta parannettiin merkittävästi, kun Maanmittauslaitos ja Väylävirasto kävivät viljelijöiden kanssa läpi tilusjärjestelyksi kutsutun monivuotisen prosessin, jossa maita vaihdettiin radan yli ja ennätykselliset 20 tasoristeystä voitiin lakkauttaa tarpeettomina.

Loviisan Fyra byarin tilusjärjestely (Andersby, Haddom, Hommansby, Tavastby ja Skinnarby) on juuri valmistumassa. Tilusjärjestely käynnistyi viljelijöiden aloitteesta vuonna 2020 ja sen päätavoitteena oli parantaa viljelijöiden tilannetta vaihtamalla lohkoja maatalouden kannalta järkevästi.
Tilusjärjestely kattoi peltoalueita Lahti−Loviisa radan varrella Loviisan kaupungin alueella. Tiluksia vaihdettiin radan yli ja tehtiin erilaisia järjestelyjä.
– Tilusten vaihtojen avulla vähennettiin viljelijöiden kulkutarvetta yli radan ja samalla pystyttiin lakkauttamaan ennätykselliset 20 tasoristeystä, jota voidaan pitää jopa maailman ennätyksenä yhdessä tilusjärjestelyssä samalla kertaa, kertoo Maanmittauslaitoksen tilusjärjestelypäällikkö Kalle Konttinen.
Lisäksi peltolohkojen kokoa kasvatettiin ja uusille, isommille lohkoille tehtiin salaojituksia. Näin isoilla koneilla työskentely helpottuu ja viljelyyn käytettävä aika pienenee.
– Tilusjärjestelyjen avulla vähennettiin ja poistettiin rautatien ylitystarpeita lisäämättä kuitenkaan samalla hidasta maatalousliikennettä maanteille., kertoo Väyläviraston yksikönpäällikkö Antti Castrén.
– Näin saavutetaan minimihaitoilla maksimihyöty liikenneturvallisuuden kannalta, Castrén jatkaa.
Mikä tilusjärjestely on?
Tilusjärjestelyllä parannetaan ja nykyaikaistetaan tilusten eli peltojen ja muiden maiden sijoittelua. Peltotilusten kokoaminen yhteen säästää viljelijän aikaa, vähentää hitaita traktoreita maanteillä ja alentaa viljelyskustannuksia. Tilusjärjestelyn tekemisen edellytyksenä on, että sen hyödyt ovat suuremmat kuin kustannukset ja että sillä saadaan olennainen parannus tilusten sijaintiin. Tilusjärjestely tehdään yhteistyössä maanomistajien, Maanmittauslaitoksen ja muiden maankäytön asiantuntijoiden kesken.
Yhteyshenkilöt
Maanmittauslaitos:
maanmittausinsinööri Rasmus Tunis, puh. 0503594089 (ruotsinkieliset yhteydenotot)
maanmittausinsinööri Olli Mustonen, puh. 040 090 2009
tilusjärjestelypäällikkö Kalle Konttinen, puh. 040-5636066
etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Väylävirasto:
yksikönpäällikkö Antti Castrén, puh. 0295343430, etunimi.sukunimi@vayla.fi
Maanomistajat:
tilusjärjestelyn toimitsija, viljelijä Mats Lobbas, puh. 05060216
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitoksen Seinäjoen asiakaspalvelu avaa uusissa tiloissa 10.4.24.3.2025 14:24:24 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelupiste Alvar Aallon kadulla Seinäjoella on suljettu 24.3–9.4. muuton vuoksi. Torstaina 10.4. asiakaspalvelu avaa ovensa osoitteessa Kirkkokatu 9b B.
Tutkijat havaitsivat, että saman lajin puut samassa metsässä heräävät kevääseen omia aikojaan – ero jopa 12 päivää19.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimus on paljastanut merkittäviä yksilöllisiä eroja siinä, miten puut aloittavat kasvukautensa. Tulokset saatiin ensimmäistä kertaa kokeillulla menetelmällä, jossa tutkijat laserkeilasivat metsäalueen tunnin välein koko kasvukauden ajan. Löydökset tarjoavat arvokasta uutta tietoa paikallisten kasvuolosuhteiden vaikutuksesta puiden kasvuun.
Kaduilla ajaa robottiauto, joka auttaa kaupunkeja ratkomaan tulevaisuuden ongelmia12.3.2025 08:20:44 EET | Tiedote
Autonomisten ajoneuvojen yleistyessä niiden keräämää paikkatietoa on mahdollista hyödyntää kaupungeissa monien ongelmien ratkaisemiseen. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n itseajava auto kerää kaupunkien kaduilla ympäristöstään tarkkaa dataa esimerkiksi tien kunnosta, puuston hiilinieluista ja varautumistarpeista tulvien varalta.
Maanmittauslaitoksen maailmanluokan tutkimus toi vuonna 2024 miljoonahyödyt yhteiskunnalle20.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Satelliittipaikannuksen häirintään varautuminen, drooneilla kerättävä tieto ympäristön tilasta ja maan havainnointi satelliittien avulla. Näissä ja lukuisissa muissa ajankohtaisissa aiheissa Maanmittauslaitos tuotti uutta tieteellistä tietoa, jota käyttävät tiedeyhteisön ohella myös yritykset ja suomalainen yhteiskunta.
Osakekirjat sähköistyvät suunniteltua nopeammin – jo 23 prosenttia huoneistoista huoneistotietojärjestelmässä18.2.2025 08:55:31 EET | Tiedote
Vuonna 2024 Maanmittauslaitoksessa sähköistettiin yhteensä noin 180 000 asunnon osakekirjaa. Näistä noin 130 000 osakekirjaa oli sellaisia, joissa ei ollut tapahtunut omistajavaihdosta. Jos huoneisto ei ole vaihtanut omistajaa, osakekirja pitää useimmiten sähköistää vuoden 2033 loppuun mennessä. Helmikuun 2025 puolivälissä tällaisia osakekirjoja oli jonossa noin 12 000.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme