Nedskärningar i servicenätet skapar möjligheter för nya serviceformer
De ändringar som ska genomföras i servicenätet lättar på välfärdsområdets servicestruktur, och är nödvändiga både med tanke på personalens tillräcklighet och det ekonomiska anpassningsbehovet. I och med ändringarna kan välfärdsområdet utveckla sitt tidigare serviceutbud och göra det allt mångsidigare.
Riskerna och konsekvenserna av ändringarna i servicenätet har bedömts. Dessutom har effekterna av de tidigare genomförda ändringarna i servicenätet också uppföljts aktivt för att ta lärdom av dem inför de åtgärder som nu ska vidtas. Effekterna av ändringarna kommer nu att uppföljas varje vecka för att man vid behov ska kunna minska på förändringstakten.
– Det känns inte roligt för någon att föreslå och ta beslut om inbesparingar och stängningar. Jag hoppas att invånarna i vårt välfärdsområde ska förstå att de är nödvändiga – men även ska se nyttan av dem i såväl de förebyggande tjänster och vår service som ges hem som våra nya serviceformer som vi utvecklar och utökar hela tiden, säger välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen.
Det här beslutade välfärdsområdesstyrelsen i fråga om servicenätet
Ändringar i servicenätet | Styrelsen beslutade |
Antalet platser för serviceboende med heldygnsomsorg minskas i det norra området 2025 |
|
Antalet platser för serviceboende med heldygnsomsorg minskas i det mellersta området 2025 |
|
Antalet platser för serviceboende med heldygnsomsorg minskas i det södra området 2025 |
|
Servicenätet för social-och hälsocentraler ändras |
|
Servicenätet inom verksamhetsområdet för rehabilitering ändras |
|
Allmänmedicinska avdelningen i Vörå avslutas |
|
Öppettiderna för jouren på Malmska ändras |
|
Den radiologiska verksamheten koncentreras till tre enheter |
|
Köptjänsten för den allmänmedicinska avdelningen i Kristinestad avslutas |
|
Verksamheten vid Pixnekliniken utvecklas i anslutning till den övergripande utvecklingen av missbrukar- och beroendevården |
|
Tankar om den framtida servicen
Serviceboende och service som ges hem för äldre, sektordirektör Heidi Kotanen och verksamhetsområdesdirektör Tony Pellfolk
”Vårt mål är att utöka de tjänster som ges hem till äldre och stärka den förebyggande servicen, såsom seniorrådgivningen. Det här betyder emellertid att vi blir tvungna att minska antalet serviceboendeplatser med heldygnsomsorg. I och med ändringarna fördelas omsorgsplatserna mer jämlikt inom vårt område. Men vi har fortfarande fler serviceboendeplatser i förhållande till vårt invånarantal än vad man har i det övriga Finland. Dessutom är vår befolkning friskare, men trots det bor färre över 75-åringar hemma. Vi vill erbjuda allt fler en möjlighet att bo hemma tryggt så länge som möjligt. Vi har även ett mångsidigare serviceutbud än tidigare med lösningar för varierande behov, varför alla inte behöver erbjudas samma tjänster. En effektivare hemvård, läkemedelsrobotar, distansomsorg, gemenskapsboende, familjevård och andra tjänster som ges hem är hållbara lösningar av i dag. Med dessa tjänster kan vi bemöta klienternas vård- och servicebehov och förbättra människornas funktionsförmåga.
Ändringarna på serviceställena kommer att genomföras långsamt och stegvis. Och klienter som har plats på serviceboende med heldygnsomsorg blir inte utan serviceboendeplats.”
Läkar- och skötartjänster på välfärdsstationer, sektordirektör Erkki Penttinen och verksamhetsområdesdirektör Sofia Svartsjö
”Social- och hälsocentralernas och välfärdsstationernas tjänster anpassas ständigt i förhållande till befolkningens behov, personaltillgången och ekonomin. Vi vill leva i tiden även i fråga om den här servicen och utveckla det digitala serviceutbudet. I fortsättningen kommer de digitala tjänsterna och distanstjänsterna i allt högre utsträckning att komplettera vår närservice men också att förbättra vård- och servicetillgången och likvärdigheten. Vi vill hålla fast vid vårt närservicenät och erbjuda såväl hälso- och sjukvård som socialvård i samma utrymmen.
I och med de åtgärder som nu ska vidtas kommer välfärdsstationen i Kaskö slås samman med social- och hälsocentralen i Närpes och välfärdsstationen i Lillkyro med social- och hälsocentralen i Laihela. Kaskö välfärdsstation kommer även i fortsättningen att erbjuda tidsbokad service, medan den brådskande mottagningen flyttas till ett större verksamhetsställe i Närpes. Kasköbornas bekanta personal kommer att fortsätta vårda Kasköborna, vilket säkerställer kontinuiteten i vården men även Kasköbornas möjligheter att få vård på det egna modersmålet.
Det kommer inte att ske några större förändringar i Lillkyro. Förvaltningen av Laihela och Lillkyro samordnas. Personalen i Lillkyro kommer även att delta i utvecklandet av den digitala servicen.
I Vörå ska vi söka efter nya utrymmen för barnrådgivningen och den tidsbokade servicen för äldre, eftersom de nuvarande utrymmena är i för dåligt skick.”
Vårdavdelningsservicen, sektordirektör Pia-Maria Sjöström och verksamhetsområdesdirektör Christian Palmberg
”Trots minskningen av vårdavdelningsplatserna kommer vi fortfarande att ha cirka 200 allmänmedicinska vårdplatser i Österbotten. På en del vårdavdelningar kommer vi att behandla akuta sjukdomar, medan andra avdelningar kommer att vara inriktade på bedömning och aktivering av patienter. Vi har utvidgat verksamheten vid hemsjukhuset så att den nu omfattar hela välfärdsområdet, vilket medför att många av dem som tidigare skulle ha vårdats på någon vårdavdelning nu kan vårdas hemma. Allt fler kommer att få sitt vårdbehov bedömt via det mobila sjukhuset som även kan erbjuda vård som tidigare skulle ha getts på vårdavdelningar eller jourmottagningen. Även om avdelningsvården kan tillhandahållas för människor i olika åldrar ses den som en del av den servicehelhet som tillhandahålls för äldre personer. Vi har gjort serviceutbudet mångsidigare för äldre, vilket igen minskar behovet av avdelningsplatser.”
Röntgentjänsterna, sektordirektör Pia-Maria Sjöström och verksamhetsområdesdirektör Christian Palmberg
”Röntgentjänsterna måste omformas eftersom det råder en brist på röntgenskötare och en del av vår utrustning har kommit till ändan av sin livscykel. Verksamheten skulle även kräva stora investeringar i nya apparater, vilket inte skulle vara lönsamt, eftersom vi varken kan säkerställa att personalen räcker till eller att de dyra apparaterna skulle användas tillräckligt mycket i förhållande till kostnaderna. I fortsättningen ska apparater repareras eller förnyas på tre verksamhetsställen, nämligen i Närpes, Vasa och Jakobstad. I Korsholm kommer verksamheten att fortsätta så länge som den nuvarande utrustningen fungerar och det finns tillräckligt med personal. I Kristinestad kommer verksamheten att fortsätta med kortare öppettider så länge tillräcklig egen personalresurs finns.”
Kontakter
Marina Kinnunenvälfärdsområdesdirektör
Tel:044 323 1808marina.kinnunen@ovph.fiAnne Salovaara-Kerovälfärdsområdesstyrelsens ordförande
Tel:044 060 2660Kommunikationsenheten - Viestintäyksikkö
Vi betjänar media mån-fre kl. 9–15. Ta kontakt så svarar vi så fort som möjligt. Palvelemme mediaa ma-pe klo 9-15. Ota yhteyttä, niin vastaamme sinulle mahdollisimman pian.
Dokument
Följ Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue
Palveluverkon supistaminen avaa mahdollisuuksia uusille palvelumuodoille25.11.2024 16:04:08 EET | Tiedote
Palveluverkon muutoksilla kevennetään hyvinvointialueen palvelurakennetta. Muutokset ovat välttämättömiä sekä henkilöstön riittävyyden että talouden sopeuttamistarpeen vuoksi. Muutosten myötä hyvinvointialueen on myös mahdollista kehittää ja parantaa aiempaa monipuolisempaa palvelutarjontaa.
Fyra nya arbetsförmågeteam ger stöd i sysselsättningsrelaterade utmaningar19.11.2024 09:45:20 EET | Pressmeddelande
Ett arbetsförmågeteam är ett sektorsövergripande samarbetsteam som granskar klientens situation i sin helhet och erbjuder skräddarsytt stöd för sysselsättning.
Neljä uutta työkykytiimiä tukee työllistymiseen liittyvissä haasteissa19.11.2024 09:45:20 EET | Tiedote
Työkykytiimi on monialainen yhteistyötiimi, joka tarkastelee asiakkaan tilannetta kokonaisuutena ja tarjoaa räätälöityä tukea työllistymiseen.
Yhteistoimintaneuvottelut päättyneet 14.11.14.11.2024 15:01:00 EET | Tiedote
Yhteistoimintaneuvottelut, joissa oli tavoitteena 10 miljoonan euron säästöt, päättyivät 14.11. Neuvotteluiden tuloksena hallitukselle esitetään 25.11. noin 9,2 miljoonan euron säästöjä.
Samarbetsförhandlingarna avslutades den 14 november14.11.2024 15:01:00 EET | Pressmeddelande
Höstens samarbetsförhandlingar avslutades den 14 november. Målet var att hitta besparingar motsvarande 10 miljoner euro. I och med förhandlingsresultatet kommer styrelsen den 25 november att få ta ställning till ett förslag om sparåtgärder motsvarande 9,2 miljoner euro.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum