Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Suomi olisi houkutteleva maa ulkomaalaisille osaajille, mutta töihin tulleista osaajista jo puolet poistuu maasta viidessä vuodessa

Jaa

Tuoreen Etla-tutkimuksen mukaan Suomi pystyy houkuttelemaan ulkomaisia osaajia. Suomi on perheiden näkökulmasta hyvä paikka elää, myös elämänlaatu ja osaamistaso ovat korkeat. Heikkoudet osaajien houkuttelussa liittyvät kuitenkin maahanmuuttajien mahdollisuuksiin työmarkkinoilla sekä ansiotasoon ja verotukseen. Myös asenteet maahanmuuttajia kohtaan ovat negatiivisempia kuin muissa Pohjoismaissa. Merkittävä osa ulkomaisista osaajista poistuu maasta nopeasti, viidessä vuodessa jo noin puolet on jättänyt Suomen.

Tänään julkaistujen Etla-tutkimusten mukaan Suomi pystyykin houkuttelemaan ulkomaisia osaajia. Maahan muuttavat osaajat kuitenkin keskittyvät tietyille aloille, kuten korkea-asteen koulutukseen yliopistoihin, terveydenhuoltoon sekä ICT-aloille.
Tänään julkaistujen Etla-tutkimusten mukaan Suomi pystyykin houkuttelemaan ulkomaisia osaajia. Maahan muuttavat osaajat kuitenkin keskittyvät tietyille aloille, kuten korkea-asteen koulutukseen yliopistoihin, terveydenhuoltoon sekä ICT-aloille. Kuva: Midjourney

Suomeen saapuvien ulkomaisten osaajien lukumäärä on ollut kasvussa 2000-luvulla. 2000-luvun alussa heitä saapui Suomeen hieman alle tuhat vuodessa, viime vuosina vastaava luku on ollut 2000. OECD:n kehittämän mittarin mukaan Suomi onkin houkutteleva maa ulkomaalaisille osaajille. 

Vahvuuksiamme ovat korkea elämänlaatu ja korkea osaamistaso. Osaamisympäristöä kuvaavat mittarit kuten t&k-panostukset ja englannin kielen osaaminen ovat Suomessa korkealla tasolla. Myös perheiden näkökulmasta Suomi on hyvä paikka elää, vahvuuksia ovat julkisen vallan panostukset perheisiin sekä koulutusjärjestelmämme laatu. 

Tänään julkaistujen Etla-tutkimusten Suomella hyvät edellytykset ulkomaisten osaajien houkutteluun (Etla Muistio 145) ja Ulkomaiset osaajat Suomessa (Etla Raportti 154) mukaan Suomi pystyykin houkuttelemaan ulkomaisia osaajia. Maahan muuttavat osaajat kuitenkin keskittyvät tietyille aloille, kuten korkea-asteen koulutukseen yliopistoihin, terveydenhuoltoon sekä ICT-aloille. 

-Vertailussa sijoitumme selkeästi OECD-maiden keskiarvoa paremmin, mutta muita pohjoismaita heikommin. Pohjoismainen vertailujoukko on toki todella kova, sillä tällä OECD-mittarilla Ruotsi on maailman toiseksi houkuttelevin maa osaajille heti Uuden-Seelannin jälkeen, toteaa tutkimuksesta vastannut Etlan tutkimusjohtaja, KTT Antti Kauhanen.

Suomen haasteet ulkomaisten osaajien houkuttelussa liittyvät Kauhasen mukaan maahanmuuttajien mahdollisuuksiin työmarkkinoilla. Siinä Suomi ja Norja jäävät jälkeen Ruotsista ja Tanskasta eli Ruotsi ja Tanska ovat pystyneet paremmin integroimaan maahanmuuttajia työmarkkinoille. Haasteita houkuttelevuudessa aiheuttavat myös Suomen ansiotaso sekä verotus, kuten Suomea rasittava Pohjoismaiden suurin verokiila. Kaikissa pohjoismaissa on käytössä erityisverokohtelu huippuosaajille, joskin toteutustavat vaihtelevat. 

Suomessa havaittu rekrytointisyrjintää

Huomionarvoista on sekin, että asenteet maahanmuuttajia kohtaan ovat meillä negatiivisempia kuin muissa Pohjoismaissa. Tutkimukset ovat osoittaneet Suomessa voimakasta rekrytointisyrjintää maahanmuuttajia kohtaan. Merkittävä osa ulkomaisista osaajista poistuukin Suomesta melko nopeasti. Viidessä vuodessa maahan tulon jälkeen liki puolet on poistunut Suomesta, ja kymmenen vuoden kuluttua jo valtaosa eli 60 prosenttia. Perheelliset pysyvät kauemmin Suomessa, kun taas korkeakoulutukseen tulleet pysyvät maassa lyhyemmän aikaa.

Etlan Antti Kauhanen korostaa, että Suomen haasteisiin voidaan vastata politiikkatoimenpiteillä. 

-Usein pohditaan sitä, minkälaista politiikkaa meidän tulisi harjoittaa osaajien houkuttelemiseksi tänne. Tutkimuksen valossa meidän pitäisi parantaa tuottavuutta ja sitä kautta ansiotasoa huolehtimalla osaamisesta sekä panostuksista tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Maahanmuuttoon liittyviin asenteisiin pystytään parhaiten vaikuttamaan jakamalla tutkimukseen perustuvaa tietoa maahanmuuton yhteiskunnallisista vaikutuksista, Kauhanen sanoo.

Yhteenvetävän Etla Muistion lisäksi tänään on aiheeseen liittyen julkaistu kaksi Etla tutkimusraporttia (Kauhanen ym., 2024 sekä Ali-Yrkkö ym., 2024) sekä yksi akateeminen Working Paper. Ne käsittelevät laajemmin ulkomaisia osaajia Suomessa, innovaatioyhteistyötä sekä politiikkatoimia, joilla on pyritty vauhdittamaan ulkomaista rekrytointia. Julkaisut ovat osa Business Finlandin rahoittamaa hanketta ”The attractiveness of Finland as a location for talented people and companies”.


Kauhanen, Antti: Suomella hyvät edellytykset ulkomaisten osaajien houkutteluun (Etla Muistio 145)

Kauhanen, Antti – Maczulskij, Terhi – Riukula, Krista – Ropponen, Olli: Ulkomaiset osaajat Suomessa (Etla Raportti 154)

Ali-Yrkkö, Jyrki – Pajarinen, Mika – Ylhäinen, Ilkka: Innovaatioyhteistyö ja sen tuotokset suomalais- ja ulkomaalaisomisteisissa yrityksissä (Etla Raportti 153)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tänään julkaistujen Etla-tutkimusten mukaan Suomi pystyykin houkuttelemaan ulkomaisia osaajia. Maahan muuttavat osaajat kuitenkin keskittyvät tietyille aloille, kuten korkea-asteen koulutukseen yliopistoihin, terveydenhuoltoon sekä ICT-aloille.
Tänään julkaistujen Etla-tutkimusten mukaan Suomi pystyykin houkuttelemaan ulkomaisia osaajia. Maahan muuttavat osaajat kuitenkin keskittyvät tietyille aloille, kuten korkea-asteen koulutukseen yliopistoihin, terveydenhuoltoon sekä ICT-aloille.
Kuva: Midjourney
Lataa
Tutkimusjohtaja Antti Kauhanen, Etla
Tutkimusjohtaja Antti Kauhanen, Etla
Matti Rajala/Etla
Lataa

Linkit

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla

Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Suomen kustannuskilpailukyky parantunut, mutta vaihtosuhteen kehitys huolestuttaa25.11.2024 10:01:52 EET | Tiedote

Suomen kansainvälinen kustannuskilpailukyky paranee tänä vuonna, on vakaa ensi vuonna ja heikkenee vuonna 2026, ilmenee Etlan tuoreesta kilpailukykyennusteesta. Työvoimakustannusten kehitys tukee kilpailukykyämme tänä vuonna ja heikentää hieman ensi vuodesta alkaen. Suomen tuottavuuskehitys on edelleen kilpailijamaita heikompaa. Nykyistä enemmän pitäisi kuitenkin kiinnittää huomiota Suomen uudelleen heikkenemään lähteneeseen vaihtosuhteeseen. Kehitys heikentää aineellista elintasoa ja vaihtotasetta.

Etla: Generatiivinen tekoäly on jo nyt vaikuttanut merkittävästi suomalaisten vapaa-aikaan ja työhön - puolet vähintäänkin kokeillut sovelluksia19.11.2024 10:30:00 EET | Tiedote

Jo puolet suomalaista on vähintäänkin kokeillut generatiivisen tekoälyn sovelluksia, käy ilmi tänään julkistetusta kyselytutkimuksesta. Etlan julkistamien tulosten mukaan joka kolmannella työllisellä on ollut generatiivisen tekoälyn ammatillista käyttöä. Vaikka Yhdysvallat on tekoälyn johtava maa, ovat suomalaiset amerikkalaisia aktiivisempia generatiivisen tekoälyn käyttäjiä – erityisesti naisten ansiosta.

Etla: Generatiivinen tekoäly lisännyt työn kysyntää Suomessa, palkat nousseet eniten tekoälylle altistuneissa ammateissa19.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Generatiivinen tekoäly ei ole tähän mennessä aiheuttanut negatiivisia työmarkkinavaikutuksia Suomessa. Tuoreen Etla-tutkimuksen mukaan tulokset viittaavat enemmänkin siihen, että tekoäly on nostanut työn tuottavuutta ja sitä kautta työn kysyntää. Myös ansiokehitys tekoälylle altistuneissa ammateissa on ollut nopeampaa kuin ei-altistuneissa ammateissa. Generatiivisen tekoälyn kehittyessä ja käytön laajentuessa tulokset saattavat toki muuttua, tutkijat varoittavat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye