Vaasan yliopisto

Vaasan yliopiston johtama uusi konsortio tutkii vety-argon-kierron mahdollisuuksia päästöttömän energiantuotannon saavuttamiseksi

Jaa

Vaasan yliopiston johtama Integrated Hydrogen-Argon Power Cycle (iHAPC) tutkimuskonsortio pyrkii mullistamaan energiasektoria pilotoimalla vety-argon-kierron käyttöä energiantuotannossa. Tutkimuksen tavoitteena on osoittaa, että teknologia on täysin päästötön sekä myös hyötysuhteeltaan ainutlaatuinen.

Kolme henkilöä seisoo laboratoriossa moottorin vieressä.
Vasemmalta projektitutkija Ksenia Siadkowska, professori Maciej Mikulski ja laboratorioinsinööri Pauli Valkjärvi Vaasan yliopistosta. Kuva: Vaasan yliopisto Kuva vapaasti käytettävissä

Vety-argon-kierrolla voi tulevaisuudessa olla merkittävä vaikutus energiasektorille. Se mahdollistaa vihreän vedyn polttamisen energiaksi käyttäen elektrolysoitua happea ja väliaineena argonia. Ilman korvaaminen argonkaasulla ja hapella sekä parantaa vetypolttomoottorin hyötysuhdetta 10-20 prosenttiyksiköllä että mahdollistaa aidosti päästöttömän energiantuotannon. Näin pakoputken tarve poistuu ja käytännössä ainoana palamistuotteena muodostuva vesi voidaan kestävästi uudelleenkäyttää prosessissa.

Tutkimuskonsortio koostuu tutkimusorganisaatioista ja teollisuusyrityksistä. Kolmivuotisen iHAPC-hankkeen (2025-2027) kokonaisbudjetti on 8,55 miljoonaa euroa. Hanke saa pääosan rahoituksestaan Business Finlandilta, ja loppuosa rahoituksesta tulee mukana olevilta yrityksiltä ja tutkimusorganisaatioilta. Yhdessä kumppaneidensa kanssa hanke vahvistaa suomalaisten teknologioiden kansainvälistä asemaa kestävän energiantuotannon alalla.

– Vaasan yliopistolla on oleellinen rooli innovatiivisten ja kestävän kehityksen mukaisten energiaratkaisujen kehittämisessä. Olemme erittäin innostuneita ja valmiita johtamaan tätä hanketta, sillä meillä on asiantuntemusta polttoaineanalytiikassa, mallintamisessa ja simuloinnissa, voimansiirron testauksessa sekä ohjauksen kehittämisessä, sanoo professori Maciej Mikulski Vaasan yliopistosta. Mikulski johtaa Efficient Powertrain Solutions -tutkimusryhmää ja toimii iHAPC-hankkeen vastuullisena johtajana.

Vaasan yliopiston lisäksi projektiin osallistuvat tutkimusorganisaatioista Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy ja Oulun yliopisto. Teollisuuskumppaneita ovat Wärtsilä, Parker Hannifin Manufacturing Finland Oy, Vahterus Oy, Vaisala Oyj ja TotalEnergies SE.

– Vety-argon-kierto on uraauurtavaa tutkimusta, ja se tukee WISE-ohjelman pitkän aikavälin tavoitetta kasvattaa merkittävästi suomalaisten hiilidioksidipäästöjä vähentävien teknologioiden liikevaihtoa, sanoo Rasmus Teir, Director, Sustainability & Future Plant Concepts, Wärtsilä Energy.

Ensimmäinen projekti, joka käyttää yhteistä energialaboratoriota

Jokainen iHAPC-konsortion kumppani tuo hankkeeseen omaa ydinosaamistaan. Mukana olevat viisi yritystä vastaavat vety-argon-kierron mahdollistavien teknologioiden kehittämisestä, kun taas tutkimusorganisaatiot vastaavat prototyyppien valmistuksesta ja testien skaalaamisesta keskinopeiden moottoreiden kokoluokkaan.

Hanke huipentuu H-APC-teknologian havainnollistamiseen, tarkoituksenaan vahvistaa teknologian suorituskyky ja potentiaali kannattavana uusiutuvaa energiaa hyödyntävänä ratkaisuna. iHAPC on ensimmäinen hanke, joka tulee käyttämään Vaasan yliopiston yhteistä energialaboratoriota. Laboratorio perustettiin aiemmin tänä syksynä yhdessä Wärtsilän, VTT:n ja Oulun yliopiston kanssa toimimaan palamisteknologian alueellisena huippuosaamiskeskuksena.

Projekti on osa Wärtsilän johtamaa Wide & Intelligent Sustainable Energy (WISE) -ekosysteemiohjelmaa ja kytkeytyy myös alan eurooppalaisiin tutkimusverkostoihin. Hanke on askel kohti hiilineutraalia tulevaisuutta, jossa uusiutuvaa energiaa hyödyntävillä ratkaisuilla, innovaatioilla ja yhteistyöllä on tärkeä rooli.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

iHAPC -hankkeen johtaja Maciej Mikulski, professori, Vaasan yliopisto, puh. +358 (0)29 449 8591, maciej.mikulski@uwasa.fi

Ksenia Siadkowska, projektipäällikkö, Vaasan yliopisto, puh. +358 (0)29 449 8676, ksenia.siadkowska@uwasa.fi

Kuvat

Kolme henkilöä seisoo laboratoriossa moottorin vieressä.
Vasemmalta projektitutkija Ksenia Siadkowska, professori Maciej Mikulski ja laboratorioinsinööri Pauli Valkjärvi Vaasan yliopistosta.
Kuva: Vaasan yliopisto Kuva vapaasti käytettävissä
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto

Julkiset palvelut kaipaavat uusia keinoja haavoittuvassa asemassa olevien kohtaamiseen22.11.2024 09:04:19 EET | Tiedote

Haavoittuvassa asemassa olevat henkilöt kokevat usein tulevansa ohitetuiksi julkisen sektorin palveluissa, käy ilmi Päivi Kirjavaisen Vaasan yliopistoon tekemästä sosiaali- ja terveyshallintotieteen väitöskirjasta. Tutkimuksen mukaan mielenterveys- ja päihdekuntoutujien olisi tärkeä olla mukana julkisten palvelujen kehittämistyössä omien voimavarojensa ja kykyjensä mukaisesti.

Epävarmuutta ja kaaosta kaiken vaikuttaessa kaikkeen?  Lisääntyvä kompleksisuus haastaa strategista johtamista18.11.2024 14:54:18 EET | Tiedote

Yhteiskuntamme muutokset ja ympäristömme ilmiöt ovat aiempaa yllätyksellisempiä ja kytköksellisempiä. Kompleksisuuden lisääntyminen haastaa strategista johtamista, koska ympäristön kehityksen suuntaa ja ilmiöitä on vaikeaa ennustaa. Kasvava kompleksisuus vaatii strategisen johtamiseen uusia toimintamalleja, selviää Sami Tikkasen uudesta väitöstutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye