Skanska Oy

Ensimmäiset uudelleenkäytetyt betonielementit asennettu Tampereella

Jaa

ReCreate-hankkeessa on syksyllä käynnistetty ensimmäinen minipilotti, ja 25 ontelolaattaa on asennettu rakenteilla olevaan kerrostaloon Tampereella.

Uudelleenkäytettyjen betonielementtien asennustyötä Tampereella
Uudelleenkäytettyjen betonielementtien asennustyötä Tampereella Skanska

Uudelleenkäytettäviä betonielementtejä hyödynnetään ensimmäisenä Skanskan A-Kruunulle rakentamassa Härmälänrannan Ernst -nimisessä kohteessa. Elementit ovat peräisin Tampereen keskustassa sijainneesta 1980-luvun toimistorakennuksesta, jonka Umacon ja Skanska purkivat syksyllä 2023 irrottamalla elementit kokonaisina.

”On hienoa olla mukana pilotissa kehittämässä rakennusalan kiertotaloutta. Hanke vastaa tavoitteitamme edistää asuntorakentamisen ratkaisuja Suomessa, ja sijainniltaan kohde on erinomainen vetovoimaisella Härmälänrannan alueella”, kertoo kehityspäällikkö Leena Oiva A-Kruunulta.

Betonielementit asennettiin väestösuojan päälliseen välikerrokseen, joka sopi tässä kohteessa parhaiten mittasuhteiltaan uudelleenkäytettäville elementeille.

”Uudelleenkäytettyjen elementtien asennus sujui mutkitta, eikä se eronnut uusien elementtien käyttämisestä. Koko rakennus on elementtirakenteinen, joten rakennuksen elinkaaren päässä esimerkiksi välipohjan elementit voidaan irrottaa niitä rikkomatta jatkokäyttöä varten”, kertoo aluejohtaja Toni Tuomola Skanskasta.

”Olemme sitoutuneet kiertotalouden green deal -sopimukseen, jossa keskitymme muun muassa rakennustuotteiden uudelleenkäytön edistämiseen ReCreate-hankkeessa saatuja oppeja hyödyntäen. Käytännön kokemukset ovat siis hyvin tärkeitä”, Tuomola jatkaa.

Elementeille tehtiin huolellinen tarkastus ja kunnostus

Betonielementit tarkistettiin ja kunnostettiin Consolis Parman tehtaalla Kangasalalla ennen asennusta. Ensimmäisessä pilotissa on saatu tärkeää kokemusta muun muassa uudelleenkäytön ja tehdaskunnostuksen ympäristölupamenettelystä, elementtien testauksesta sekä tuotehyväksynnästä.

”Ilmastotyö on strategiamme ytimessä ja tavoitteenamme on puolittaa päästömme vuoteen 2035 mennessä. Tässä kehityshankkeessa meitä kiinnostaa erityisesti uudelleenkäytettävien elementtien liiketoimintamahdollisuudet vähähiilisten vaihtoehtojen portfoliossamme”, kertoo teknologiajohtaja Juha Rämö Consolis Parmalta.

”Näemme, että tällaisessa kiertotaloushankkeessa ydinosaamistamme ovat tehdaskunnostuksen lisäksi tuotteiden suunnittelu, varastointi, tarkastaminen ja laadunvalvonta testauksineen sekä jäljitettävyyden varmistaminen”, Rämö jatkaa.

”Tässä minipilotissa testasimme erityisesti uudelleenkäytettävien elementtien kunnostuksen suunnittelua ja sen toteutusta yhdessä tehtaan kanssa sekä käytettävien osien rakennuspaikkakohtaisen hyväksynnän prosessin hoitamista. Saimme hyvää kokemusta muutosten hallinnasta ja yhteistyöstä kunnostajan kanssa seuraavia pilotteja varten. Tarkoituksemme on hankkeessa kartuttaa näiden uusien osa-alueiden käytännön kokemusta ja laajentaa uudelleenkäyttöön liittyvää palvelutarjontaamme”, sanoo korjausrakentamisen toimialapäällikkö Inari Weijo Rambollista.

Uusista pilottikohteista neuvotellaan parhaillaan

Tarkoituksena on, että uudelleenkäytettäviä betonielementtejä voidaan hyödyntää useammassa rakennushankkeessa. Erilaisten rakennushankkeiden kautta saadaan monipuolisesti kokemusta käyttökohteiden vaatimuksista ja ratkaistavista asioista, mikä edistää uudelleenkäyttömahdollisuuksia pitkällä aikavälillä.

”Tämä minipilotti on arvokas ensiaskel. Siitä saadut opit ja kokemukset ovat astinlauta kohti laajempaa uudelleenkäyttöä”, arvioi professori Satu Huuhka Tampereen yliopistolta.

Kansainvälinen ReCreate-hanke käynnistyi vuonna 2021, ja konsortioon kuuluvat Skanska, Tampereen yliopisto, Tampereen kaupunki, Consolis Parma, Ramboll, Umacon ja Liike Oy Arkkitehtistudio. Hanke saa rahoitusta EU:sta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Skanska Talonrakennus Oy, aluejohtaja Toni Tuomola, puh. 040 754 3045, toni.tuomola[at]skanska.fi

Tampereen yliopisto, professori Satu Huuhka, puh. 050 300 9263, satu.huuhka[at]tuni.fi

Ramboll Finland Oy, korjausrakentamisen toimialapäällikkö Inari Weijo, puh. 050 360 7230, inari.weijo[at]ramboll.fi

Consolis Parma, teknologiajohtaja Juha Rämö, puh. 040 574 0658,
juha.ramo[at]consolis.com

Umacon Oy, projektipäällikkö Antti Lantta, puh. 050 478 0450, antti.lantta[at]umacon.fi

A-Kruunu Oy, kehityspäällikkö Leena Oiva, puh. 040 539 8338, leena.oiva[at]a-kruunu.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Pilvimaari Strömberg, puh. 040 519 4787, pilvimaari.stromberg[at]skanska.fi

Kuvat

Uudelleenkäytettyjen betonielementtien asennus Tampereella
Uudelleenkäytettyjen betonielementtien asennus Tampereella
Skanska
Lataa
Elementit asennettiin väestönsuojan päälliseen välikerrokseen, kuvassa lattiatasossa oikealla
Elementit asennettiin väestönsuojan päälliseen välikerrokseen, kuvassa lattiatasossa oikealla
Skanska
Lataa
Elementit asennettiin väestönsuojan päälliseen välikerrokseen, kuvassa lattiatasossa oikealla
Elementit asennettiin väestönsuojan päälliseen välikerrokseen, kuvassa lattiatasossa oikealla
Skanska
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Skanska on yksi maailman johtavista rakennus- ja projektikehityspalveluita tarjoavista yrityksistä. Toimimme valituilla kotimarkkina-alueilla Pohjoismaissa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Yhdessä asiakkaidemme ja monimuotoisten tiimiemme kanssa luomme innovatiivisia ja vastuullisia ratkaisuja, jotka edistävät terveellistä elämää yli sukupolvien. Suomessa toimintamme kattaa rakentamispalvelut sekä asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen. Skanska työllisti vuoden 2023 lopussa noin 1 800 henkilöä Suomessa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Skanska Oy

Koskelan varikon toteutusvaihe käynnistyy3.12.2024 09:05:00 EET | Tiedote

Koskelan uutta varikkoa rakennuttava Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy on tehnyt päätöksen edetä hankkeessa toteutusvaiheeseen, ja allianssisopimus on allekirjoitettu. Allianssisopimuksen mukainen tavoitekustannus on noin 282 miljoonaa euroa, josta Skanskan osuus on noin 252 miljoonaa euroa. Sopimuksen myötä hankkeen kehitysvaihe päättyy ja rakennustyöt alkavat. Rakentaminen käynnistyy tammikuussa 2025 vanhan varikkorakennuksen purkamisella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye