Sateet ja lumien sulaminen nostavat vedenpintoja nopeasti – Loimijoki tulvii seututielle 213
Vedenkorkeudet ovat Hämeessä olleet ajankohtaan nähden lähellä keskimääräistä tasoa, mutta sateet ja sulava lumi ovat nopeasti nostamassa vedenpintoja tulvalukemiin. Loimijoki tulvii Ypäjällä seututielle 213 tänään tiistaina ja vielä huomenna keskiviikkonakin. Puujoki ja Porvoonjoki saattavat nousta pelloille lähiaikoina. Taajamissa on hulevesitulvien riski. Talvitulviin kannattaa varautua hyvissä ajoin.
Sateet ja sulava lumi aiheuttavat pienten jokien ja purojen tulvimista koko Etelä-Suomessa. Kokemäenjoen alueella sateet ovat nostamassa Loimijoen pinnan viime kevättulvan tasolle. Loimijoen virtaaman ennustetaan viisinkertaistuvan viime viikkojen tasosta ja sen veden tulvivan seututielle 213 tiistaina ja keskiviikkona.
Puujoki saattaa tulvia pelloille Kärkölässä, Hausjärvellä ja Janakkalassa lähiaikoina. Myös Porvoonjoen rantapeltoja voi jäädä veden alle. Suurempien virtavesien lisäksi pienemmät ojat ja purot saattavat tulvia. Vantaanjoen ennustetaan kuitenkin pysyvän uomassaan.
Taajamissa on odotettavissa sateen ja sulamisvesien aiheuttamia hulevesitulvia.
Pohjaveden pinnat edelleen tavallista alempana
Hämeessä pohjavedenpinnat laskivat keväästä marraskuun puoleen väliin saakka. Pintojen lasku on viimeaikojen sateiden johdosta pysähtynyt, ja pohjavedenpinnat ovat paikoin jo lähteneet nousuun. Pienissä pohjavesiesiintymissä sateiden vaikutus voi jo näkyä, sillä ne reagoivat sateisiin nopeammin kuin laajemmat pohjavesiesiintymät. Pohjavedenpinnat ovat tällä hetkellä Hämeen pohjaveden seuranta-asemilla vielä selvästi ajankohdan keskimääräisen tason alapuolella. Tarvitaan vielä runsaita ja pitkäkestoisia sateita ennen maan routiintumista, jotta pohjavesitilanne ei muuttuisi talven aikana huonommaksi ja kaivoissa riittäisi vettä talven yli.
Älä jää odottamaan kevättä – valmistaudu talvitulviin nyt
Asukkaiden ja yritysten omalla vastuulla on suojella itseään ja omaisuuttaan tulvilta. Siksi ranta-asukkaiden kannattaa varautua tulvaan siivoamalla rannoilta veden varaan jäävää irtaimistoa ja varmistaa laiturien ja veneiden kiinnitykset.
Kun menneinä vuosikymmeninä vesistöt ovat tyypillisesti tulvineet keväisin, tulevat vesistöt ilmastonmuutoksen myötä jatkossa usein tulvimaan talvisin. Jos on tähän asti ajoittanut rantakiinteistönsä tulvasuojaustoimet alkukevääseen, kannattaa käytäntöä muuttaa. Enää ei pidä jäädä odottamaan kevättä vaan suojata rakennukset ja rakenteet jo ennen talven ja mahdollisten talvitulvien tuloa.
Ohjeita omatoimiseen varautumiseen sekä omaisuuden suojaamiseen löytyy https://www.vesi.fi/teemasivu/teemana-tulviin-varautuminen/ -sivustolta.
Lisäksi on syytä muistaa, että tulvavedessä liikkumista tulee välttää. Virtaava vesi on voimakasta ja voi kaataa kulkijan jo matalillakin vesisyvyyksillä. Tierakenteiden rikkoutumista ei välttämättä havaitse samean tulvaveden alta, joten veden peittämällä tiellä liikkumista tulee harkita tarkkaan.
Ajankohtaista vesitilannetta voi seurata alla olevien linkkien kautta:
https://www.vesi.fi/vesitilanne/
https://www.vesi.fi/karttapalvelu/
http://wwwi3.ymparisto.fi/i3/tilanne/fin/vedenkorkeus/ham.htm
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jukka Sainio, vesitalousasiantuntija, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 064
Tiedotus:
Hämeen ELY-keskuksen viestintä, tiedotus.hame@ely-keskus.fi
Kuvat
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus
”Monessakin mielessä vaikuttava ympäristöinvestointi” – EU:n maaseuturahoitusta Sysmään Virtaankoskelle pohjakynnyksen rakentamiseen26.11.2024 09:23:27 EET | Tiedote
Hämeen ELY-keskus on myöntänyt EU:n maaseuturahoitusta hankkeelle, jossa Sysmän Tainionvirralla rakennetaan ennallistamisen ja kunnostamisen mahdollistava pohjakynnys. Rakennusurakka aloitettiin Virtaankoskella 11.11.2024.
Pitkäaikaistyöttömyys kasvaa Hämeessä26.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Hämeen ELY-keskusalueella oli lokakuun lopussa 19 498 työtöntä työnhakijaa, mikä on 1 560 (+9 %) enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömien määrä kasvoi syyskuusta 768:lla (+4 %). Työttömyysjaksoja alkoi lokakuussa 3 182 kappaletta.
ICT-alan verkostoitumistapahtuma yrityksille ja kansainvälisille opiskelijoille25.11.2024 13:58:57 EET | Tiedote
Lahden kaupungintalon sisäpihalla järjestetään keskiviikkona 27.11.2024 klo 14.30–17.00 monipuolinen verkostoitumistapahtuma, joka tuo yhteen yksityisen, julkisen ja korkeakoulusektorin toimijat.
ELY-keskus jatkaa yritysneuvontaa ja yritysrahoitusta myös vuonna 202519.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Hämeen Yrityspalveluiden toiminta jatkuu Hämeen ELY-keskuksen toimintamuotona Kanta- ja Päijät-Hämeen alueella TE-uudistuksen jälkeenkin. Hämeen Yrityspalveluiden kokonaisuuteen kuuluvat muun muassa rahoitus- ja neuvontapalvelut yrityksen elinkaaren eri vaiheissa.
Häme pilotoi kärkijoukoissa tekoälyn hyödyntämistä julkisissa työvoima- ja yrityspalveluissa13.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Hämeen TE-toimisto, Hämeenlinnan kuntakokeilu ja Asikkalan kunta ovat testanneet tekoälyavusteista palveluohjausta ja työnvälitystä puolen vuoden ajan. Pilotoinnin mahdollisti Hämeen ELY-keskuksen tekemät palveluhankinnat. Hämeen TE-palveluiden Tekoälypilotin tulokset julkistetaan keskiviikkona 27.11. klo 13–15 järjestettävässä tuloswebinaarissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme