Yhteisin pohjalaisvoimin kohti luontopositiivisia maakuntia - LUMO-ohjelman laadinta on käynnistynyt Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueilla (Pohjanmaa ja Etelä-Pohjanmaa)
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan liittojen kanssa käynnistämässä alueellisen luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelman, eli LUMO-ohjelman, laadinta Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntien alueelle. LUMO-ohjelma on yhteinen työkalu alueen toimijoille luontokadon hillitsemisessä.
Luontokato on yksi meidän aikamme keskeisimmistä haasteista
Luontokato, eli luonnon monimuotoisuuden voimakas heikkeneminen, on maailmanlaajuinen ilmiö. Suomessa on arvioitu, että noin puolet luontotyypeistä ja jopa joka yhdeksäs laji ovat uhanalaisia. Merkittävimmät syyt luontokadolle Suomen olosuhteissa ovat muun muassa muuttuneet maankäyttötavat, avoimien alueiden sulkeutuminen ja metsäympäristöihin liittyvät muutokset.
Luonnon tilan heikentymisen pysäyttämiseksi ja kehityksen kääntämiseksi on laadittu biodiversiteettistrategioita ja -ohjelmia monella eri tasolla. Kansainvälisellä tasolla YK:n biodiversiteettisopimus ja EU:n biodiversiteettistrategia ohjaavat toimintaa ja Suomessa valmistellaan kansallista luonnon monimuotoisuusstrategiaa ja siihen liittyvää toimintaohjelmaa.
LUMO-ohjelma on työkalu luontokadon hillitsemisessä alueellisella tasolla
LUMO-ohjelma on alueen toimijoiden yhteinen työkalu luontokadon hillitsemisessä. Siihen sisältyvät sekä strategiset linjaukset että konkreettinen suunnitelma toimenpiteistä.
LUMO-ohjelman laadintaa raamittavat kansainväliset ja kansalliset sopimukset ja strategiat. Laatimisessa hyödynnetään myös alueen toimijoiden omia paikallisia tai alueellisia luonnon monimuotoisuuteen liittyviä suunnitelma ja ohjelmia. Suomen ympäristökeskuksen alueellinen selvitys luonnon monimuotoisuudesta antaa ajankohtaista tieteellistä taustaa LUMO-ohjelman laatimiselle.
Yhteistyössä on voimaa
LUMO-ohjelman laadintaa varten on perustettu alueellinen LUMO-yhteistyöryhmä, johon on kutsuttu mukaan edustajia kuntasektorilta, edunvalvontaorganisaatioilta, luonnonsuojeluyhdistyksiltä sekä muilta keskeisiltä toimijoilta. ”LUMO-yhteistyöryhmän avulla varmistetaan alueellinen ja paikallinen asiantuntemus, ja ryhmän päätavoite on luoda yhteinen tahtotila ja näkemys LUMO-ohjelman laadinnalle”, selittää projektipäällikkö Robin Sjöblom.
Laatimisprosessin aikana järjestetään useita teemakohtaisia työpajoja, joihin kutsutaan mukaan kattava osallistujajoukko laajalta kentältä. Työpajoissa työstetään yhteisvoimin LUMO-ohjelman tavoitteet ja sisältöä alueellisesta näkökulmasta. ”Työpajojen lisäksi luodaan myös nettikyselyitä laajalle kohdejoukolle ja yleisölle. Kaikilla on siten mahdollisuus tuoda esiin omia näkökulmia ja osallistua LUMO-ohjelman laadintaan”, kertoo projektipäällikkö Robin Sjöblom.
Tavoitteena on laajalla osallistumisella saada eri toimijoita sitoutumaan LUMO-ohjelman toimenpanoon. Erilaisilla ja erikokoisilla toimilla luodaan yhdessä luontopositiivisia maakuntia!
LUMO-ohjelman Kick-off webinaari 29.11.2024
Webinaarissa esitellään LUMO-ohjelmaan liittyviä ajankohtaisia aiheita. Ohjelmassa on puheenvuoroja mm. kansallisesta luonnon monimuotoisuusstrategiasta ja siihen liittyvästä kansainvälisestä viitekehyksestä, EU:n ennallistamisasetuksesta, Suomen ympäristökeskuksen alueellisesta monimuotoisuustarkastelusta sekä alueellisen LUMO-ohjelman laadintatyöstä. Webinaari on avoin kaikille kiinnostuneille.
Lisäinfoa ja ilmoittautuminen webinaariin 29.11.2024 (uutinen, ely-keskus.fi)
Yhteyshenkilöt
Robin Sjöblom
Projektipäällikkö – LUMO-ohjelma
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
0295 027 764
Leena Rinkineva-Kantola
Luonnonsuojeluyksikön päällikkö
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
0295 027 920
Riikka Asunmaa
Aluesuunnittelija
Pohjanmaan liitto
044 0190 580
Mari Väänänen
Ympäristösuunnittelija
Etelä-Pohjanmaan liitto
0400 243 640
Susanna Anttila
Maakuntasuunnittelija
Etelä-Pohjanmaan liitto
040 1855 862
Kuvat
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15
0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.
ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset
NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.
NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Översvämningarna i de österbottniska landskapen börjar sjunka undan (Landskapen i Österbotten)27.11.2024 11:46:08 EET | Pressmeddelande
Översvämningarna som förekommit under de senaste dagarna i de österbottniska landskapen har börjat minska. Under tisdagen nåddes flödestoppen i Lappfjärds å, Tjöck å och Närpes å. Under onsdagen väntas flödestoppen nås i Malax å och i Toby–Laihela å.
Pohjalaismaakuntien tulvat lähtemässä laskuun (Pohjalaismaakunnat)27.11.2024 11:46:08 EET | Tiedote
Viime päivien tulvat pohjalaismaakunnissa ovat laskusuunnassa. Tulvahuiput saavutettiin tiistain aikana Lapväärtin-Isojoella, Teuvanjoella ja Närpiönjoella. Keskiviikon aikana tulvahuippunsa saavuttavat Maalahdenjoki ja Laihianjoki.
Flödestopparna i de österbottniska landskapen nås under de närmaste dagarna (landskapen i Österbotten)26.11.2024 16:44:01 EET | Pressmeddelande
Under måndagen blev vädret varmare och det regnade, vilket fick snön att börja smälta. Som en följd av detta har vattenståndet i åarna söder om Vasa stigit snabbt och vattenföringen har blivit mångdubbelt större under det senaste dygnet.
Pohjalaismaakuntien tulvat ovat saavuttamassa huippunsa lähipäivinä (Pohjalaismaakunnat)26.11.2024 16:44:01 EET | Tiedote
Maanantain lämpeneminen ja vesisateet käynnistivät lumien sulamisen, jonka seurauksena Vaasan eteläpuolisten jokien pinnat ovat nousseet nopeasti ja virtaamat ovat moninkertaistuneet viimeisen vuorokauden aikana.
Vimpelin Lakeaharjun kuntoportaille ja Seinäjoen Jouppilanvuoren Elämysportaille kärkisijoja valtakunnallisessa kuntoporraskilpailussa26.11.2024 10:06:49 EET | Tiedote
Suomessa kisattiin kesän aikana siitä, mitkä ovat kiivetyimmät EU:n maaseuturahoitusta saaneet kuntoportaat. Valtakunnallinen kuntoporraskilpailu on päättynyt ja voittoon kipusivat Hakkarin kuntoportaat Lempäälässä. Kisan kolmas sija tuli Seinäjoelle Jouppilanvuoren Elämysportaille ja Vimpelin Lakeaharju saavutti palkinnon suurimmasta määrästä porrasnousuja suhteessa asukasmäärään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme