Pääsopijajärjestöt SOTE, JUKO ja JAU vaativat HUSia huolehtimaan työnantajavelvoitteista ja noudattamaan Suomen lakia – HUS ei noudata irtisanomisjärjestystä, vaatinut työntekijää itse irtisanoutumaan
Pääsopijajärjestöt SOTE, JUKO ja JAU vaativat yhteisessä kannanotossaan HUSia huolehtimaan työnantajavelvoitteistaan. SOTEen kuuluvat ammattijärjestöt Tehy ja SuPer, JAU:hun kuuluvat ammattijärjestöt JHL ja Jyty. JUKO edustaa HUSissa 18 ammattijärjestöä, mm. Lääkäriliittoa.
Työnantajavelvoitteet näyttävät HUSilta pitkälti unohtuneen sen aloitettua työntekijöidensä historiallisen irtisanomisaallon viime viikolla.
Pääsopijajärjestöt toimittivat HUSin johdolle 21.11.2024 kannanoton, jossa edellytetään HUSia varmistamaan, että sen työnantajaedustajat paitsi ymmärtävät omat työnantajavelvoitteensa, myös noudattavat niitä. Puutteita on esimerkiksi irtisanomisjärjestyksen noudattamisessa ja työntekijöiden informoinnissa.
HUS on itse kertonut toteuttavansa irtisanomiset ottamatta selvää niistä asioista, jotka työehtosopimuksen mukaan tulee huomioida, kun harkitaan työntekijöiden irtisanomisjärjestystä. Ammattijärjestöt katsovat tämän tarkoittavan, että HUS tulee rikkomaan työehtosopimuksen määräystä irtisanomisjärjestyksestä.
HUS on ilmoittanut osalle henkilöstöään, että jos työntekijä ei ota vastaan työnantajan tarjoamaa samaa tai eri työtä toisesta työntekopaikasta, tämän pitäisi itse irtisanoa työsuhteensa ja olla irtisanomisajan töissä sillä työntekopaikalla, johon hän ei halunnut siirtyä.
Järjestöt huomauttavat, että tämä työnantajan kannanotto ei ole lainmukainen. Työntekijöillä ei ole mitään velvoitetta irtisanoa itseään tilanteessa, jossa työnantaja toimintansa uudelleenjärjestelynä lakkauttaa toiminnon, jossa työtekijä työskentelee.
Järjestöt vaativat kannanotossaan HUSia oikaisemaan väärän käsityksensä ja ohjeistuksensa välittömästi.
Järjestöt huomauttivat HUSia myös siitä, että HUS ei ohjeista esihenkilöitä kertomaan työntekijälle selkeästi jo kuulemiskutsussa, että kutsu koskee työntekijän irtisanomista.
-Työnantajan velvoite on ilmaista selkeästi kutsussa tilaisuuden aihe, koska muutoin ei voi täyttyä työntekijän tai viranhaltijan oikeus ottaa tilaisuuteen avustaja, eikä tilaisuus täytä lain kuulemistilaisuudelle asettamia kriteerejä.
Järjestöt toteavat, että ei ole hyväksyttävää, että työntekijä saattaa olla väärässä käsityksessä tilaisuuden aiheesta ennen siihen saapumista. Silloin tämä ei välttämättä ymmärrä, että hänellä on oikeus ja aihetta ottaa avustaja mukaan tilaisuuteen.
HUS on lisäksi ilmaissut, että se ohjeistaa esihenkilöt kutsumaan irtisanottavat vakituiset työntekijät ja viranhaltijat kuulemistilaisuuteen, jossa heidät irtisanotaan riippumatta siitä, mitä tilaisuudessa lausutaan. Myös tämä on vastoin kuulemistilaisuuden lain mukaisia edellytyksiä.
Ammattijärjestöt muistuttivat HUSia myös siitä, että sillä on velvollisuus tarjota muuta työtä taloudellisesta ja tuotannollisesta syystä irtisanotulle työntekijälle ja viranhaltijalle. Velvollisuus muun työn tarjoamisesta ulottuu kaikkiin HUSin yksiköihin.
-Työn tarjoamisvelvoite kohdentuu ensi sijassa henkilön aiempiin tehtäviin. Mutta sen ohella on tarjottava kaikkea muuta työtä, jota työntekijä koulutuksensa, kokemuksensa tai muun osaamistasonsa perusteella kykenee tekemään, järjestöt kirjoittavat.
Oikeuskäytännön mukaan työtä pitää tarjota lain sanamuodon mukaisesti siten, että ensi sijassa tarjotaan työntekijän työsopimuksen mukaisia työtehtäviä. Kun työnantajana on HUS, työsopimuksen mukaisia tehtäviä on tarjottava riippumatta siitä, onko tarjottava työ samassa vai toisessa tulosalueessa tai -yksikössä.
Lisätietoja:
Tehyn erityisasiantuntija, varatuomari Jarkko Pehkonen, puh. 040-5315464, jarkko.pehkonen@tehy.fi
Jytyn edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara, puh. 040-968 0538, jukka.maarianvaara@jytyliitto.fi
SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno, puh. 050-310 1492, anne.sainila-vaarno@superliitto.fi
JUKOn hyvinvointialuesektorin neuvottelupäällikkö, juristi Heli Hartman-Mattila, puh. 040-455 1182, heli.hartman-mattila@juko.fi
JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch, puh. 040-728 9046, kristian.karrasch@jhl.fi
Avainsanat
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry
SuPer on Suomen suurin toisen asteen koulutettujen sote-ammattilaisten ja varhaiskasvatuksen hoitajien ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
SuPer mukana EPSUn selvityksessä: Lähihoitajien ja hoiva-avustajien palkkatasossa ja työoloissa riittää korjattavaa26.11.2024 11:36:06 EET | Tiedote
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on osallistunut European Federation of Public Service Unionsin (EPSU) hoitohenkilöstön palkkausta koskevaan selvitykseen, jonka tulokset julkaistaan tänään kansainvälisenä lähihoitajapäivänä 26. marraskuuta. Selvityksessä vertaillaan 15 eurooppalaisesta maasta kerättyjä palkkatietoja ostovoimaan suhteutettuna.
SuPer: Kansainvälistä lähihoitajapäivää vietetään 26. marraskuuta – Eurooppalaisten perus- ja lähihoitajien järjestö EPN kokoontuu Helsingissä26.11.2024 05:00:00 EET | Tiedote
Tänään 26. marraskuuta vietetään kansainvälistä lähihoitajapäivää. Päivä on omistettu lähihoitajien arvokkaan työn kunnioittamiselle ja heidän yhteiskunnalle antamansa korvaamattoman panoksen esille tuomiselle. Päivä toimii myös muistutuksena päättäjille ympäri Euroopan pandemian aikana annetuista lupauksista. Hoitotyön ammattilaisten työolosuhteita ja palkkatasoa on parannettava.
SuPerin Inberg: Palvelujen saatavuuden turvaamiseksi on panostettava henkilöstön veto- ja pitovoimaan14.11.2024 05:00:00 EET | Tiedote
SuPer ei kannata hallituksen esitystä, jolla tavoitellaan mittavia säästöjä valtion rahoittamassa julkisessa terveydenhuollossa. Lisäsäästötoimiin liittyen esitetään muun muassa perusterveydenhuollon hoitotakuun palauttamista vuoden 2022 tasolle purkamalla Sanna Marinin hallituksen tekemät tiukennukset. SuPerin puheenjohtajan Päivi Inbergin mukaan hallituksen esitys vaarantaa merkittävästi oikea-aikaisen ja tarpeenmukaisen hoitoon pääsyn kiireettömässä hoidossa.
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg 20.11. Tampereella13.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg kiertää loka-marraskuussa Suomea ja tapaa paikallisia superilaisia sekä paikkakunnan työnantajia keskustellen hoitoalan ajankohtaisista asioista. Inberg vierailee keskiviikkona 20. marraskuuta Tampereella ja kertoo mielellään median edustajille sote-sektorin ja varhaiskasvatuksen ajankohtaisista asioista.
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg 14.11. Oulussa7.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg kiertää loka-marraskuussa Suomea ja tapaa paikallisia superilaisia sekä paikkakunnan työnantajia keskustellen hoitoalan ajankohtaisista asioista. Inberg vierailee torstaina 14. marraskuuta Oulussa ja kertoo mielellään median edustajille sote-sektorin ja varhaiskasvatuksen ajankohtaisista asioista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme