Kuntoporraskisa liikutti ympäri Suomen
Suomessa kisattiin kesän aikana siitä, mitkä ovat kiivetyimmät EU:n maaseuturahoitusta saaneet kuntoportaat. Suomen maaseutuverkoston järjestämä valtakunnallinen kuntoporraskilpailu on päättynyt ja voittaja on selvillä. Yhteensä kilpailun aikana kuntoportaita kuljettiin noin 430 000 kertaa.
Kilpailu käynnistyi kesäkuun alussa ja päättyi syyskuun loppuun. Mukana oli 18 kuntoportaat eri puolilta Suomea. Kaikkien näiden kuntoportaiden rakentamiseen on tehty merkittävä määrä talkootyötä aktiivisten paikallisten kyläyhdistysten, kuntien ja liikuntaseurojen toimesta. Samat aktiiviset toimijat olivat nyt mukana myös kilpailun markkinoinnissa ja mahdollistivat kisaan osallistumisen sekä innostivat paikalliset mukaan porrasnousuihin.
Lempäälässä Hakkarin kuntoportaat ovat voittaneet valtakunnallisen maaseudun kuntoporraskilpailun. Kilpailuaikana voittajaportaita noustiin yhteensä yli 83 000 kertaa. Lisäksi kilpailussa jaettiin tsemppipalkinto niille portaille, joita noustiin eniten suhteessa väkilukuun, tämän palkinnon vei Vimpeliin sijoittuvat Lakeaharjun kuntoportaat. Onnea voittajille!
Iloa ja liikettä Iisalmessa menestyksen portailla yli 39 000 kertaa
Iisalmessa kuntoporraskisan avajaisia vietettiin 30.5.2024. Iloa ja liikettä riitti koko iltapäivän, avajaistilaisuus keräsi kuntoportaisiin toista sataa innokasta nousijaa aina vauvasta vaariin. Paikalle avajaisiin saatiin mukaan myös urheilutähtiä. Tapahtumaa oli järjestämässä Pohjois-Savon Leader-ryhmät yhteistyössä Pohjois-Savon Liikunnan ja Iisalmen kaupungin kanssa.
Iisalmessa noustiin ja laskettiin kisaportaat yli 39 000 kertaa kisan aikana. Tämä tarkoittaa, että väkilukuun verrattuna jokainen asukas olisi vieraillut lähes pari erillistä kertaa portaissa!
EU:n maaseuturahoituksella 50 kuntoportaat ympäri Suomen
ELY-keskukset ja Leader-ryhmät jakavat Suomessa EU:n maaseuturahoitusta. EU:n maaseuturahoituksen avulla Leader-ryhmät ovat rahoittaneet noin 50 kuntoportaat ympäri Suomen. Kuntoportaat ovat kaikkien vapaassa ja maksuttomassa käytössä, mikä mahdollistaa liikunnan harrastamisen jokaiselle! Maksuttomat lähiliikuntapaikat vähentävät myös matkustamista ja parantavat alueen asukkaiden yhteisöllisyyttä.
Suurin osa maaseuturahoitteisista portaista on myös rakennettu talkootyöllä – hyvässä yhteishengessä.
Leader-ryhmiltä 75 miljoonaa euroa liikunnan edistämiseen
EU:n maaseuturahoituksella on viimeisen kymmenen vuoden aikana rakennettu ja kunnostettu reilun 2500 hankkeen voimin erilaisia liikuntamahdollisuuksia lisääviä kohteita, joista Leader-ryhmien osuus on noin 2 200 liikuntapaikkaa.
Liikunnan ja toimintakyvyn edistämiseen on kymmenen vuoden aikana käytetty noin 130 miljoonaa euroa EU:n maaseuturahoitusta. Tästä potista Leader-ryhmät ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana myöntäneet EU:n maaseuturahoitusta liikunnan tukemiseen yhteensä noin 75 miljoonaa euroa.
Kuntoportaiden lisäksi Leader-hankkeissa on rakennettu esimerkiksi ulkoilureittejä, frisbeegolfratoja, skeittiparkkeja, pumptrack-ratoja, ratsastuskenttiä, liikuntapuistoja, kiipeily- ja parkourpaikkoja ja padel-kenttiä.
Retkikartta opastaa lähiluontoon Pohjois-Savossa
Kehittämisyhdistykset Kalakukko, Mansikka ja Ylä-Savon Veturi kannustavat liikkumaan lähiluonnossa ja ovat koonneet kohteita retkikartalle. Karttaan on poimittu esimerkkejä ympäri maakuntaa olevista kohteista, joissa voi liikkua, retkeillä tai ihan vain virkistyä luonnossa. Ne ovat vapaasti ja maksutta kaikkien käytettävissä.
Kohteet on koottu kehittämisyhdistysten sivuille tulostettavaan pdf-karttaan. Kohteet ovat katsottavissa myös Google Mapsissa. Painettua karttaa voit kysyä esimerkiksi Leader-ryhmältäsi Pohjois-Savon alueelta. Karttaa on jaettu myös kunnantaloille, kohteisiin ja matkailupisteisiin.
Lisää liikettä koko Suomeen!
EU:n maaseuturahoituksen kuntoporraskilpailu on mukana Toimintakykyinen maa ja kansa -konseptissa, joka lanseerattiin Urheilugaalassa tammikuussa 2024. Suomen Olympiakomitean luotsaamassa konseptissa on tavoitteena rakentaa koko kansakunnan yhteinen ilmiö, jolla saadaan ihmisten liikkuminen ja toimintakyky Suomen vahvuudeksi. Tällä hetkellä suomalaisten liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle noin 4,7 miljardia euroa vuodessa.
Toimintakykyinen maa ja kansa –konseptin johtaja Petri Keskitalo Suomen Olympiakomiteasta toteaa, että olemme valtavan haasteen äärellä.
– Kehityskulun kääntäminen positiiviseen suuntaan edellyttää liikkumisen edistämistä kaikilla tasoilla niin yhteiskunnallisessa päätöksenteossa kuin yhteisöjen toimintatavoissa sekä alueellisesti että paikallisesti. Yksilöiden arjen valinnoissa myös liikkumista tukevilla ympäristöillä ja olosuhteilla on iso merkitys. Tästä loistava esimerkki on juuri päättynyt kuntoporraskilpailu.
Kuntoportaiden nousu on hyvä tapa vahvistaa omaa kuntoaan ja toimintakykyään. On laskettu, että 50 päivittäistä porrasaskelmaa voi laskea sydän- ja verisuonitautien ja jopa sydänkohtauksen riskiä 20 prosentilla. Samalla kuntoportaissa saa raitista ulkoilmaa ja pääsee ihailemaan upeita maaseudun maisemia.
Kuntoporraskisa on osa EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksen viestintää. EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksen avulla rahoitetaan Suomen maaseutualueita ja maataloutta. Näin turvataan kansalaisille ruoka, viljelijöille kohtuullinen elintaso, edistetään ympäristö- ja ilmastoystävällisiä käytäntöjä ja tehdään maaseudusta hyvä paikka asua.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoa:
Pohjois-Savon ELY-keskus, maaseutuviestinnän koordinaattori Kerttu Lassila, 050 329 7641, kerttu.lassila@ely-keskus.fi
Valtakunnallinen kilpailu
Meri Kiikkala, maa- ja metsätalousministeriö
etunimi.sukunimi@gov.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
Lokakuussa Pohjois-Savossa 11 842 työtöntä työnhakijaa26.11.2024 08:01:50 EET | Tiedote
Pohjois-Savossa oli lokakuun lopussa 11 842 työtöntä työnhakijaa, mikä on 766 työtöntä työnhakijaa enemmän kuin vuosi sitten (6,9 %). Näistä lomautettuja oli 1 176, mikä on 30 lomautettua enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan (2,6 %).
Koululaiset liikenteessä: Aikuisten ja kavereiden esimerkki kannustaa toimimaan fiksusti6.11.2024 09:29:32 EET | Tiedote
Keski-Savon kunnissa asuvien lasten ja nuorten mielipiteitä ja kokemuksia liikenteestä, liikenneturvallisuudesta ja -ympäristöstä selvitettiin keväällä 2024 kyselyllä, johon vastasi 973 henkilöä Joroisista, Leppävirralta, Pieksämäeltä ja Varkaudesta. Kysely suunnattiin peruskoulujen 3.–9.-luokkien oppilaille.
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 31.10.202431.10.2024 15:54:26 EET | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 81,98. Taso on 1 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Lokakuussa muutos on +1 cm, mutta välillä myrskypäivänä heilahti pari senttiä korkeammalla. Kallaveden pinta jatkaa nousua syksyn edetessä. Toistaiseksi lisäjuoksutukset eivät ole käynnissä, mutta saatetaan ottaa käyttöön ennen jäätymistä. Iisalmen reitillä pari viikkoa sitten sattunut rankkasade käänsi vedenpinnat ja virtaamat nousuun, onneksi hieman lievempänä kuin kuukautta aiemmin. Silti Kiuruveden pinta nousi 8 cm yli säännöstelyrajan isosta juoksutuksesta huolimatta. Porovesi pysyi kesäylärajassa ja Onkivesi nousi yhtenä päivänä sentin säännöstelyn ylärajan yli. Pohjois-Savon itäisimpiin säännösteltyihin vesistöihin - Nilsiän reittiin ja Juojärveen sadanta osui selvästi lievemmin. Syvärilläkin virtaama kolminkertaistui, mutta tämä muutos on selvästi vähäisempi kuin Iisalmen reitillä tapahtunut. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 10 cm alle ajankohdan keskimääräi
Hiekkaranta kunnostettiin Lapinlahden Jokiniemessä30.10.2024 10:31:26 EET | Tiedote
Pohjois-Savon ELY-keskus kunnosti tänä syksynä Lapinlahden Jokiniemessä sijaitsevan alueellisesti merkittävän ja jo pahasti umpeenkasvaneen laajan hiekkarannan. Helmi-elinympäristöohjelmaan kuuluvana kunnostustoimena rannalta poistettiin puita ja muuta kasvillisuutta.
Pohjois-Savon alueelliset kehitysnäkymät ja työvoimabarometri syksyllä 2024: Taloudessa ja työllisyydessä on tulossa käänne parempaan29.10.2024 10:41:35 EET | Tiedote
Alueellisten kehitysnäkymien mukaan Pohjois-Savon elinkeinoelämän näkymät antavat aihetta varovaiseen optimismiin, vaikka edessä on edelleen monia haasteita. Työvoimabarometrin mukaan työttömien määrä vähenee ja avoimien työpaikkojen määrä kääntyy maltilliseen kasvuun. Työllisyyden myönteinen käänne seuraa pienellä viiveellä talouden käännettä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme