Betolar vauhdittaa tekoälyllä kiertotaloutta
Kannonkoskelainen materiaaliteknologiayritys Betolar vauhdittaa kiertotaloutta kehittämällään tekoälyavusteisella sivuvirtojen analyysimenetelmällä. Sivuvirroilla tarkoitetaan kaikkea materiaalia ja energiaa, joita teollisissa prosesseissa syntyy erilaiseksi jätteeksi itse lopputuotteen lisäksi ja joita ei käytetä päätuotteen valmistukseen.
”Kiertotalous on keskeinen keino saavuttaa kestävän kehityksen tavoitteet tuotannon ja kulutuksen osalta samalla, kun kiertotalous voi toimia uuden talouden perustana. Kiertotalouden toteutuminen edellyttää kuitenkin sekä laajoja yhteiskunnallisia muutoksia että uusia, huolellisesti analysoituja tapoja sivuvirtojen ja jätteiden kierrättämiseksi uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Lisäksi konkreettisena haasteena ovat eri rakentamisen standardit ja jäteasetukset, jotka osaltaan ovat pullonkaulana kierrätysmateriaalien hyödyntämisessä.”, sanoo Betolarin toimitusjohtaja Tuija Kalpala.
Sivuvirtojen hyödyntämisestä on puhuttu vuosikymmeniä, mutta materiaaleja ei edelleenkään osata hyödyntää optimaalisesti. Betolarin kehittämä SidePrime-analyysimenetelmä merkitsee isoa askelta eteenpäin sivuvirtojen laajemmassa paikallisessa hyödyntämisessä.
Eri teollisuudenalat tuottavat miljardeja tonneja sivuvirtoja, jotka päätyvät jätealtaisiin ja kaatopaikoille ympäri maailmaa. Nämä sivuvirrat ovat usein vaarallisia ja aiheuttavat suuren riskin, jos ne vuotavat ympäristöön. Kehittämällä paikallisia ratkaisuja jätteiden käsittelyyn ja materiaalien kierrättämiseen yritykset voivat vähentää radikaalisti ympäristövaikutuksiaan ja luoda uusia tulovirtoja siitä, mitä aiemmin pidettiin jätteenä.
”Usein asiat joko tapahtuvat tai jäävät tapahtumatta oikean tiedon puutteen vuoksi. Se pätee hyvin sivuvirtojen hyödyntämiseen, sillä mikäli oikeaa analysoitua tietoa olisi nopeasti ja kustannustehokkaasti saatavilla, sivuvirtojen hyödyntäminen voisi laajeta merkittävästi. Sivuvirtoja voidaan saada nykyistä enemmän hyötykäyttöön yhteistyöllä ja ennakkoluulottomuudella”, Kalpala pohtii.
Keskeistä sivuvirtojen onnistuneelle hyödyntämiselle ovat sivuvirtojen teknisten ominaisuuksien tunteminen, turvallisuus- ja ympäristövaikutusten selvittäminen, toimivan yhteistyöverkoston luominen ja vahva kaupallinen osaaminen.
”Betolarin pilvipohjaisen tekoälyalustan avulla olemme esimerkiksi analysoineet ja mallintaneet yli 250:stä eri teollisuuden sivuvirrasta saatuja tietoja, minkä avulla pystytään muun muassa optimoimaan betoni- ja geopolymeerireseptit lujuuden ja muiden ominaisuuksien suhteen”, kertoo Olli Kilpeläinen (VP Data Platform and Ecosystem) yhtiön työstä sementin korvaamiseksi betonin valmistuksessa teräs-, kaivos-, metsä- ja energiateollisuuden sivuvirroista valmistetuilla sideaineilla.
”Meidän on myös rikottava toimialojen rajoja, jotta voimme löytää uusia ratkaisuja. Se edellyttää avointa toimintakulttuuria, tutkimusta ja kehitystä sekä yhteistyötä suurten ja pienten yritysten, julkisen sektorin ja tutkimuslaitosten välillä”, Kalpala linjaa.
Betolar on ensimmäisenä suomalaisyrityksenä valjastanut tekoälyn isosti kiertotalouden ajuriksi. Se mahdollistaa tarkan tiedon jakamisen käytettävissä olevista sivuvirtojen materiaaleista ja niiden liikkeistä. Digitalisaatio mahdollistaa myös uudenlaisten kumppanuuksien ja yhteistyöalustojen luomisen yli maantieteellisten rajojen.
”Pitkälle kehitetty analyysipalvelumme on kuin liima nykyhetken ja tulevaisuuden välissä”, Kalpala kuvaa.
Betolarin sivuvirta-analyysi perustuu jatkuvasti kehittyvään tietokantaan, joka sisältää yli 100000 kirjattua laboratoriotestiä ja se yhdistää monialaisesti fyysikoiden, kemistien ja data-analyytikkojen asiantuntemuksen. Tekoälyllä tehostettu palvelu mahdollistaa erittäin nopean analyysin verrattuna perinteisiin menetelmiin ja lisäksi yhteistyö takaa asiakkaalle pääsyn Betolarin laajaan liiketoimintaekosysteemiin.
Tavoitteena on, että jäte- ja sivuvirroille löydetään uusi sijoituspaikka toisen tuotteen raaka-aineena tai rakennusmateriaalina, kun jätemateriaalilla tai sivuvirralla korvataan joku neitseellinen materiaali. Esimerkiksi teollisuuden tuhkaa tai metsäteollisuuden viherlipeäsakkaa voidaan käyttää maarakennukseen ja korvaamaan kiviaineksia.
Sivuvirtojen kysyntä ylittää reilusti tarjonnan, sillä esimerkiksi betonintuotannon nykytasolla sementin korvaaminen kokonaan sivuvirtamateriaaleilla, kuten lentotuhkalla ja masuunikuonalla, edellyttäisi neljää miljardia tonnia sivuvirtamateriaaleja vuodessa. Sellaisia määriä ei sivuvirtoja ole saatavilla markkinoilla, mutta niitä on jalostettavissa muista sivuvirroista moninkertainen määrä tarpeeseen nähden. Betolarin alusta tehostaa ei vielä hyödynnettyjen sivuvirtojen hyödyntämistä soveltuvaksi sideainekäyttöön.
”On tarpeen tunnistaa ja ottaa käyttöön uusia sivuvirtamateriaaleja, joita voidaan saada eri teollisuudenaloilta, kuten teräs-, energia- ja kaivosteollisuudesta”, Kalpala sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tuija KalpalaBetolar Oyj CEO
Puh:+358 50 567 6608tuija.kalpala@betolar.comOlli KilpeläinenVP Data Platform and Ecosystem
Puh:+358504801146olli.kilpelainen@betolar.comKuvat
Betolar Oyj on suomalainen materiaaliteknologiayritys, joka edistää kaivosteollisuuden ja rakentamisen vihreää siirtymää. Betolarin missiona on auttaa vähentämään CO₂-päästöjä ja neitseellisten luonnonvarojen käyttöä.
Betolar kehittää vähähiilisiä ja jätteettömiä ratkaisuja kaivos- ja metalliteollisuudelle. Betolarin Geoprime®-ratkaisu tuottaa mm. maailman vähäpäästöisimpiä ontelolaattoja. Betolarin tekoälypohjainen data-alusta luo arvoa teollisuuden sivuvirroille, nopeuttaa ratkaisukehitystä ja rakentaa globaaleja markkinoita sivuvirroille.
Vuonna 2016 perustettu Betolar on listattu Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle, ja yrityksen kotipaikka on Kannonkoskella. Lisätietoa: www.betolar.com.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Betolar Oyj
Betolar's new low-carbon shotcrete solution for production use at Outokumpu's Kemi mine17.12.2024 10:24:37 EET | Tiedote
Betolar has developed a new mixed cement-based shotcrete solution based on CEM III standards for Outokumpu. The solution will be taken into production use at the beginning of 2025 at Outokumpu's Kemi chrome mine, which will become the world’s first operating carbon neutral mine by the end of 2025.
Betolarin uusi vähähiilinen ruiskubetoniratkaisu tuotantokäyttöön Outokummun Kemin kaivoksessa17.12.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Betolar on kehittänyt Outokummulle uuden CEM III -standardeihin perustuvan seossementtipohjaisen ruiskubetoniratkaisun. Ratkaisu otetaan tuotantokäyttöön vuoden 2025 alussa Outokummun Kemin kromikaivoksessa, joka tulee saavuttamaan hiilineutraaliuden maailman ensimmäisenä toiminnassa olevana kaivoksena vuoden 2025 loppuun mennessä.
Betolar ja Balsam Laboratory mullistavat tunnelirakentamisen kestävillä kiertotalousratkaisuilla13.12.2024 14:52:33 EET | Tiedote
Betolar ja johtava tunnelirakentamisen ratkaisujen toimittaja Balsam Laboratory ovat aloittaneet yhteisen kehityshankkeen, jonka tavoitteena on hyödyntää tunneliporauksen hienomursketta tunnelirakentamisessa. Kestävän kehityksen mukaiset vähähiiliset kiertotalousratkaisut tulevat tehostamaan resurssien käyttöä ja vähentämään sementin kulutusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme