Sosiaalihuollon asiakkaan on tiedettävä, onko hänen sosiaalityöntekijänsä laillistettu
Sosiaalityön tehtävänimikkeitä pitää selkiyttää, vaatii Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia. Tämä on tärkeää sosiaalihuollon asiakkaan oikeusturvan ja asiakasturvallisuuden vuoksi.
- Sosiaalihuollon asiakkaan on tiedettävä, auttaako häntä laillistettu sosiaalityöntekijä vai joku muu. Siksi tehtävänimikkeiden on oltava johdonmukaisia ja selkeitä. Vain laillistettu sosiaalityöntekijä saa harjoittaa itsenäisesti sosiaalityön ammattia ja käyttää sosiaalityöntekijän ammattinimikettä, painottaa Talentian yhteiskuntavaikuttamisen johtaja Jenny Suominen.
Lisäksi tilapäisillä, laillistamattomilla sosiaalityöntekijöillä on rajatummat tehtävät kuin laillistetuilla sosiaalityöntekijöillä.
Nimikkeiden selkiyttäminen on tarpeen siksi, että ensi vuodesta alkaen tilapäiseksi sosiaalityöntekijäksi voi tulla monista eri koulutustaustoista. Aiemmin tilapäisenä sosiaalityöntekijänä on voinut toimia vain sosiaalityön pääaineopiskelija, joka on suorittanut aineopinnot ja käytännön harjoittelun.
- Talentia vastusti tätä asiakasturvallisuutta vaarantavaa muutosta, mutta hallitus päätti toteuttaa sen saadakseen säästöjä lastensuojeluun. Muutos lisää koulutettujen sosiaalityöntekijöiden kuormitusta vakavasti, sillä he joutuvat myös ohjaamaan ja valvomaan laillistamattomia työntekijöitä, Suominen sanoo.
Talentia ehdottaa asiakasturvallisuuden vuoksi ja erehdyttämisen estämiseksi työpaikoilla käytettäväksi kolmea nimikettä:
1. Laillistettu sosiaalityöntekijä. Nimikettä saa käyttää työpaikalla vain henkilö, joka on valmistunut yliopistosta maisteriksi pääaineenaan sosiaalityö ja saanut Valviralta ammatinharjoittamisoikeuden.
2. Sosiaalityöntekijäopiskelija. Nimikettä voi käyttää vain henkilö, joka opiskelee yliopistossa sosiaalityötä pääaineena ja toimii tilapäisenä sosiaalityöntekijänä.
3. Nimike, josta käy selkeästi ilmi työntekijän koulutustausta ja tehtävä tilapäisenä sosiaalityöntekijänä. Näitä voivat olla esimerkiksi:
- sosionomi (AMK), tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä
- hallintotieteiden kandidaatti, tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä
- valtiotieteen kandidaatti/maisteri, tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä
- kuntoutuksen ohjaaja (AMK) tai geronomi (AMK), tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä
- On tärkeää, että sosiaalityöntekijän ammattinimikettä ei voi käyttää valheellisesti. Siihen pätevät samat periaatteet kuin lääkärin nimikkeeseen, Suominen painottaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jenny SuominenYhteiskuntavaikuttamisen johtaja
Puh:09 3158 6021jenny.suominen@talentia.fiTietoja julkaisijasta
Akavalainen 26 000 jäsenen Talentia edustaa laillistettuja sosiaalihuollon ammattihenkilöitä, joita ovat yliopistotutkinnon suorittaneet sosiaalityöntekijät sekä ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet sosionomit, geronomit ja kuntoutuksen ohjaajat. Talentian jäsenet työskentelevät hyvinvointialueilla, kunnissa, yksityisellä sosiaalipalvelu- ja varhaiskasvatusalalla sekä valtiolla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Jenni Karsio jatkaa Talentian puheenjohtajana23.11.2024 14:55:08 EET | Tiedote
Helsingissä 23.11.-24.11.2024 kokoontuva Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian liittovaltuusto valitsi yksimielisesti liiton puheenjohtajaksi Jenni Karsion.
Talentialle valitaan viikonloppuna puheenjohtaja22.11.2024 09:29:14 EET | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian liittovaltuusto valitsee liitolle tulevana viikonloppuna johtajiston ja hallituksen.
Naula arkkuun: eduskunta hyväksyi lastensuojelun heikentämisen20.11.2024 14:23:09 EET | Tiedote
Tänään on murheellinen päivä suomalaiselle sosiaalityölle - ja lapsille. Eduskunta hyväksyi lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2024 lakimuutoksen, joka alentaa tilapäisten sosiaalityöntekijöiden pätevyysvaatimuksia. Lisäksi hallitus leikkaa lastensuojelun rahoituksesta kaksi miljoonaa euroa.
Satakunnan ASSI voitti sosiaalialan Hyvinvoiva työpaikka -palkinnon – työhyvinvointi kantaa myös vaikeina aikoina19.11.2024 09:45:00 EET | Tiedote
Sosiaalialan Hyvinvoiva työpaikka -palkinnon on saanut asumisen asiakasohjausyksikkö ASSI Satakunnan hyvinvointialueelta. Palkinnon myöntää Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.
Korjaus tiedotteeseen: Talentia: Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on turvattava asiakkaiden oikeus sosiaalityön asiantuntijuuteen18.11.2024 13:00:40 EET | Tiedote
Perjantaina 15.11.2024 julkaistussa tiedotteessa oli virhe. Tiedotteessa luki, että Etelä-Pohjanmaan aluehallitus on 11.11.2024 kokouksessaan päättänyt lopettaa somaattisen terveyssosiaalityön yksikön kokonaan ja siirtää nämä tehtävät sosiaalihuollon palvelualueelle. Somatiikan osalta terveyssosiaalityöntekijät siirtyivät perhe- ja sosiaalipalveluihin jo hyvinvointialueelle siirryttäessä. Lisäksi tiedotteeseen on lisätty tarkennus, että terveyssosiaalityön muutosesitys koskee nyt ennen kaikkea psykiatrian terveyssosiaalityöntekijöitä, jotka siirtyvät aluehallituksen esityksessä 1.1.2025 alkaen terveys- ja sairaalapalveluista (tesa) perhe- ja sosiaalipalveluihin (peso). Alla korjattu tiedote.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme