100-vuotias Suomen Hammaslääkäriliitto muistuttaa suun terveydenhuollon kehittämistarpeista
Jokainen tarvitsee suun terveydenhoitoa säännöllisesti läpi elämän. 100 vuotta 6.12. täyttävä Hammaslääkäriliitto muistuttaa suunterveyden merkityksestä ja suun terveydenhuollon kehittämistarpeista osana käynnissä olevaa sote-uudistusta.
– Suun terveydenhuolto on osa lakisääteisiä terveyspalveluja ja suun terveydenhuollon kokonaisuutta kehitetään osana sote-uudistusta. Väestölle välttämättömät palvelut tarvitsevat riittävää resursointia, painottaa Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa.
Suunterveys on osa kokonaisterveyttä
– Päättäjien ja kansalaisten ymmärrys on kasvanut siitä, että suunterveys on tärkeä osa jokaisen kokonaisterveyttä ja sosiaalista hyvinvointia koko elämänkaaren ajan. Tämä on suomalaisten eniten arvostaman ammattiliiton suurimpia saavutuksia, sanoo Virtomaa.
Hyvä suunterveys syntyy yksilön vastuusta ja suun huolellisesta omahoitamisesta sekä säännöllisistä tutkimuksista ja sairauksien ennaltaehkäisystä.
– Kun suun tulehdukset havaitaan ajoissa, vältytään vakavilta infektioilta ja komplikaatioilta.
Suun sairaudet edesauttavat myös monien yleissairauksien puhkeamista ja pahenemista. Esimerkiksi suun krooniset infektiot ovat tutkitusti yhteydessä moniin kansantauteihin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen ja syöpiin.
– Suun terveydenhuollon palvelujen hyvä saatavuus, laatu ja vaikuttavuus lisäävät ihmisten suunterveyttä ja kokonaisterveyttä sekä toimintakykyä ja elämänlaatua, korostaa Virtomaa.
Julkinen ja yksityinen suun terveydenhuolto täydentävät toisiaan
Joka vuosi yli kaksi miljoonaa suomalaista käyttää suun terveydenhuollon palveluja. Aikuisväestöstä noin miljoona käy hoidossa terveyskeskuksissa ja noin miljoona yksityisvastaanotoilla. Alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret hoidetaan julkisella sektorilla. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS huolehtii korkeakouluopiskelijoiden suun terveydenhoidosta.
– Suun terveydenhuollossa julkiset ja yksityiset palvelut muodostavat toisiaan täydentävän kokonaisuuden. Tarvitsemme kaikki resurssit molemmilla sektoreilla käyttöön, jotta koko väestön suunterveyttä voidaan hoitaa. Suun ja hampaiden sairauksien hoidon tarvetta on paljon, Virtomaa sanoo.
Hän muistuttaa, että suun terveydenhuolto on olennainen osa myös monien muiden sairauksien hoitoketjua. Potilas ei pääse esimerkiksi syöpä- tai tekonivelleikkaukseen ennen kuin suun infektiot on hoidettu.
Ammattikunnan vaikuttamistyö jatkuu
Alan ensisijaisena asiantuntija- ja edunvalvontajärjestönä Hammaslääkäriliitto osallistuu suun terveydenhuollon kehittämiseen ja vaikuttaa alan terveyspoliittisiin kysymyksiin ja lainsäädäntöön.
– Suun terveydenhuollon lakisääteisen aseman vahvistaminen ja turvaaminen osana terveydenhuoltoa on ollut liiton pitkäaikainen tavoite läpi sosiaali- ja terveydenhuollon muutosten. Kerromme suunterveyden merkityksestä sote-päättäjille, muille sote-alan ammattilaisille ja kansalaisille aina uudelleen, Virtomaa sanoo.
Hammaslääkäriliittoon kuluu noin 7500 hammaslääkäriä eli yli 90 prosenttia ammattikunnasta. Hammaslääkärien ammattijärjestönä liitto huolehtii jäsentensä työelämän edunvalvonnasta ja edustaa ammattikuntaa myös työehtosopimusneuvotteluissa.
– Olemme mukana kehittämässä suomalaista suun terveydenhuoltoa ja edistämässä väestön suunterveyttä. Suunterveyden edistäminen ja sen puolesta puhuminen ovat kuuluneet liiton ydintehtäviin jo sata vuotta, ja terveyden edistämistyö on kirjattu myös sääntöihin.
Suomen Hammaslääkäriliitto täyttää sata vuotta 6.12.2024.
Tervetuloa seuraamaan Hammaslääkäriliiton juhlaseminaaria 29.11. (klo 14–17.30). Ohjelmassa esim. suun terveydenhuollon tilannetta käsittelevä poliitikkopaneeli. Verkkoseminaariin ei tarvitse ilmoittautua. Tapahtumaa voi seurata suorana lähetyksenä liiton sivuilta. Tallenne lisätään sivuille tapahtuman jälkeen. Juhlaseminaarin ohjelman ja katselulinkin löydät täältä: https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/juhlaseminaari
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henna VirtomaaToiminnanjohtajaSuomen Hammaslääkäriliitto
Puh:09 6220 2535henna.virtomaa@hammaslaakariliitto.fiTietoja julkaisijasta
Suomen Hammaslääkäriliitto on hammaslääkärien ja hammaslääketieteen opiskelijoiden akavalainen asiantuntija- ja edunvalvontajärjestö. Liittoon kuluu noin 7500 jäsentä eli yli 90 prosenttia ammattikunnasta. Olemme mukana kehittämässä suun terveydenhuoltoa ja edistämässä suunterveyttä. Liiton tehtävänä on myös vaalia hammaslääkärien eettisiä arvoja ja edistää ammattikunnan eettistä keskustelua. Suomen Hammaslääkäriliitto täyttää 100 vuotta 6.12.2024. https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriliitto ry
Suun terveydenhuollon palveluja tulee tarjota koko väestölle hyvinvointialueilla7.11.2024 07:25:00 EET | Tiedote
Jokaisella on oikeus hyvään suunterveyteen. Hallituksen esittämä Kela-korvausten nosto ja kehittäminen ovat Hammaslääkäriliiton mukaan oikea askel siihen suuntaan, että suun terveydenhuollon potilasmääriä voidaan tasata paremmin julkisen ja yksityisen sektorin välillä. Tämä ei saa kuitenkaan johtaa siihen, että suun terveydenhuollon rahoitusta vähennetään hyvinvointialueilta tai julkisia palveluja ei enää tarjota koko väestölle.
Hammaslääkärien oikeus riittävään täydennyskoulutukseen on turvattava – hammaslääkärijärjestöt päivittivät suosituksen5.11.2024 08:12:13 EET | Tiedote
Hammaslääkärin työssä osaamisen jatkuva kehittäminen on välttämätöntä. Ammattikunnalla on lakisääteinen ja eettinen velvollisuus kouluttautua läpi työuran. Työnantajaa laki velvoittaa turvaamaan täydennyskoulutuksen edellytykset. Säästöpaineissa osa hyvinvointialueista on kuitenkin alkanut säästää myös koulutusmäärärahoista. Hammaslääkärijärjestöjen päivitetty täydennyskoulutussuositus muistuttaa kaikkia hammaslääkäreitä ja työnantajia huolehtimaan riittävästä täydennyskoulutuksesta.
Suun terveydenhuollossa uuden Kela-korvausmallin tulee kannustaa hoidon jatkuvuuteen17.9.2024 10:07:12 EEST | Tiedote
Uuden Kela-korvausmallin pohjaksi Hammaslääkäriliito ehdottaa mallia, joka kannustaa vaikuttavaan, säännölliseen ja ennalta ehkäisevään hoitoon sekä hoidon jatkuvuuteen. Tavoitteena on myös lisätä hoidon saatavuutta ja turvata entistä suuremmalle osalle väestöä mahdollisuus hakeutua yksityiseen suun terveydenhuoltoon.
Uuden Kela-korvausmallin tulee turvata potilaille vaikuttavat suun terveydenhuollon palvelut19.6.2024 12:40:36 EEST | Tiedote
Uutta Kela-korvausmallia tulee Hammaslääkäriliiton mukaan kehittää niin, että se kannustaa vaikuttavaan, säännölliseen ja ennalta ehkäisevään hoitoon sekä edistää suunterveyttä ja vähentää hoidon tarvetta. Mallin tulee parantaa hoidon saatavuutta ja helpottaa julkisen puolen hoitojonoja. Potilasturvallisuuden varmistamiseksi hammaslääkärin tulee jatkossakin päättää potilaan hammaslääketieteellisestä tutkimuksesta, taudinmäärityksestä ja siihen liittyvästä hoidosta.
Hammaslääkäriliitto muistuttaa suunterveydestä eurovaalitavoitteissa6.5.2024 14:13:27 EEST | Tiedote
Hampaiden reikiintyminen on saatava kuriin, epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointia on rajoitettava ja on vähennettävä runsaasti sokeria sisältävien tuotteiden kulutusta, painottaa Suomen Hammaslääkäriliitto eurovaalitavoitteissaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme