Nuorten huumekuolemat lähes kaksinkertaistuivat vuonna 2023
Huumeisiin kuolleita oli viime vuonna ennätyksellisen paljon. Huumausainekuolemia oli kaikkiaan 310, eli 60 enemmän kuin vuonna 2022. Tiedot selviävät torstaina julkaistusta Tilastokeskuksen kuolemansyytilastosta.
Eniten huumekuolemia oli 15–24-vuotiaiden ikäryhmässä. Tässä ikäryhmässä kuolleiden määrä myös kasvoi eniten.
”Viime vuonna huumeisiin kuoli kaikkiaan 91 alle 25-vuotiasta nuorta. Tämä on enemmän kuin koskaan aiemmin vuodesta 2006 alkavan mittaushistorian aikana”, Tilastokeskuksen aktuaari Kati Taskinen sanoo.
Nuorten huumekuolemien määrä kasvoi 40:llä edellisvuodesta. Kymmenen vuoden takaiseen verrattuna kuolemia oli nyt yli 60 enemmän.
”Vuonna 2023 joka neljäs 15–24-vuotiaana kuollut menehtyi huumeisiin”, Taskinen kertoo.
Viime vuonna huumausaineisiin kuolleista yli 80 prosenttia oli miehiä.
”Myös huumekuolemien määrän kasvu johtui kokonaan miehistä. Huumeisiin kuolleiden miesten määrä kasvoi 61:llä edellisvuodesta.”
Valtaosa huumekuolemista aiheutui tapaturmaisista myrkytyksistä. Tapaturmaisiin yliannostuksiin menehtyi 191 henkilöä, mikä on 40 enemmän kuin edellisenä vuonna.
Myös huumeiden pitkäaikaiseen käyttöön tai huumeriippuvuuteen liittyvät kuolemat lisääntyivät. Viime vuonna huumeriippuvuuteen liittyviä kuolemia oli kaikkiaan 66, mikä on 16 enemmän kuin vuonna 2022 ja lähes kolminkertaisesti kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.
Tilastokeskus käyttää huumausainekuolemien määrittelyssä Euroopan unionin huumeviraston EUDA:n määritelmää.
Myös alkoholista aiheutuneet kuolemat lisääntyivät
Alkoholiperäisiin tauteihin ja tapaturmaiseen alkoholimyrkytykseen menehtyi viime vuonna yhteensä 1 727 henkeä, eli 63 enemmän kuin vuonna 2022. Ikävakioitu alkoholikuolleisuus kasvoi 1,8 prosenttia edellisvuodesta.
Naisten ikävakioitu kuolleisuus alkoholiperäisiin tauteihin ja alkoholimyrkytykseen kasvoi yli viisi prosenttia edellisvuodesta, kun taas miehillä kasvua oli alle prosentti.
”Miesten ja naisten ero alkoholikuolleisuudessa on kaventunut, mutta miehillä kuolleisuus on yhä selvästi suurempaa kuin naisilla. Viime vuonna miesten ikävakioitu kuolleisuus alkoholiin oli kolminkertainen naisiin verrattuna”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Airi Pajunen kertoo.
Vuonna 2023 alkoholiperäisiin syihin kuoli ensimmäistä kertaa enemmän 65 vuotta täyttäneitä kuin työikäisiä. 2000-luvun alussa yli 65-vuotiaiden osuus kaikista alkoholisyihin kuolleista oli vain 15 prosenttia.
Päihteillä osuutensa myös tapaturmakuolemissa
Päihteet oli viime vuonna mainittu kuolintodistuksessa myötävaikuttavaksi tekijäksi 268 tapaturmaisessa kuolemassa.
Päihtymyksellä oli osuutta kuolemaan varsinkin hukkumistapauksissa ja saunan kuumuuteen kuolleilla. Näistä tapauksista 40 prosentissa päihtymys myötävaikutti kuolemaan.
Tukehtuneista, tulipaloissa kuolleista ja kylmyyteen menehtyneistä useammalla kuin joka kolmannella päihtymys on mainittu myötävaikuttavana tekijänä.
”Päihteiden osallisuus tapaturmakuolemiin näyttää vähentyneen viimeisen 15 vuoden aikana. Viime vuonna päihteet olivat vaikuttamassa joka kymmenenteen tapaturmaiseen kuolemaan”, Taskinen toteaa.
Verenkiertoelinten sairaudet ja kasvaimet yhä yleisimmät kuolinsyyt
Eniten suomalaisia kuolee yhä verenkiertoelinten sairauksiin. Verenkiertoelinten sairaus oli viime vuonna perussyynä lähes joka kolmannessa kuolemassa. Pitkään jatkunut aleneva trendi tämän sairausryhmän kuolleisuudessa jatkui: ikävakioitu kuolleisuus pieneni nyt 2,1 prosenttia edellisvuodesta.
”Kuolleisuus esimerkiksi sepelvaltimotautiin on vähentynyt 2000-luvulla merkittävästi. Se näkyy myös kuolleiden määrässä, vaikka väestörakenne on vanhentunut. Kun vielä vuonna 2000 sepelvaltimotautiin kuolleita oli lähes 13 000, viime vuonna tautiin kuoli enää noin 8 500 henkilöä”, Pajunen sanoo.
Toiseksi eniten suomalaisia kuoli kasvaimiin. Kasvainkuolleisuudessa oli lievää nousua edellisvuoteen verrattuna.
Kolmanneksi yleisimpänä kuolemansyyryhmänä olivat muistisairaudet. Dementia ja Alzheimerin tauti aiheuttivat vuonna 2023 lähes joka viidennen kuoleman.
”Muistisairauksien aiheuttamien kuolemien määrä ehti olla kasvussa parinkymmenen vuoden ajan. Nyt kasvu näyttää kuitenkin ainakin hetkellisesti pysähtyneen. Ikävakioitu kuolleisuus muistisairauksiin pieneni viime vuonna yli kaksi prosenttia edeltävästä vuodesta”, Pajunen sanoo.
Koronavirustautiin menehtyi viime vuonna yli 2 200 henkilöä. Koronaan kuolleiden määrä lähes puolittui vuoteen 2022 verrattuna.
Koronarokotteen haittavaikutuksiin ei kuollut kuolemansyytilaston mukaan yhtään ihmistä vuonna 2023.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Airi PajunenYliaktuaari
Puh:029 551 3605airi.pajunen@stat.fiKati TaskinenAktuaari
Puh:029 551 3648kati.taskinen@stat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI
Vaihde 029 551 1000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Joka neljäs suomalainen on kokenut vainoamista5.12.2024 08:11:53 EET | Tiedote
Joka kolmas (30 %) nainen ja joka viides (19 %) mies on kokenut vainoamista jossain vaiheessa elämäänsä. Vainoamista kokevat tyypillisimmin naiset ja alle 35-vuotiaat. Sekä naisten että miesten kokemassa vainoamisessa tekijä on tyypillisimmin mies. Sukupuolistunut väkivalta ja lähisuhdeväkivalta Suomessa 2021 -tutkimus osoittaa, että sekä parisuhteissa että niiden ulkopuolella tapahtuva vainoaminen on yleistä.
Melkein puolet 75–89-vuotiaista käyttää internetiä useita kertoja päivässä4.12.2024 08:01:49 EET | Tiedote
Vanhimmissa ikäluokissa internetin käyttö yleistyy jatkuvasti: nyt jo 64 prosenttia 75–89-vuotiaista käyttääinternetiä. Samalla lähes joka kolmannelle internet on kuitenkin vielä vieras.
Kutsu 17.12.: Uusi työolotutkimus kertoo työelämästä murrosten keskellä27.11.2024 08:56:29 EET | Kutsu
Vihreä siirtymä, tekoäly, lisääntynyt etätyö, koronakriisin jäljet, muutokset työmarkkinoiden rakenteissa... Miten suomalaiset palkansaajat kokevat työnsä murroksen keskellä? Mitä myönteistä ja mitä kielteistä työoloissa on nähtävissä?
Työttömyys edelleen noususuunnassa – työttömyysasteen trendi jo koronakriisiä korkeammalla26.11.2024 08:02:23 EET | Tiedote
15–74-vuotiaita työllisiä oli lokakuussa 19 000 vähemmän ja työttömiä taas 38 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. 15–74-vuotiaiden työttömyysasteen trendiluku oli nyt 8,7 %, selviää Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen tiedoista.
Seksuaalinen häirintä on työelämässä edelleen yleistä – useimmat kokeneet asiakkaan tekemää häirintää25.11.2024 08:02:27 EET | Tiedote
Yli puolet 18–74-vuotiaista naisista (54 %) ja miehistä noin joka seitsemäs (14 %) on kokenut seksuaalista häirintää työuransa aikana. Seksuaalista häirintää työelämässä kokevat erityisesti nuoret naiset. Todennäköisyys kokea seksuaalista häirintää laskee iän myötä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme