Vaasan yliopisto

Voivatko kansalaispaneelit lisätä demokratian resilienssiä? Vaasan yliopisto sai merkittävän Suomen Akatemian STN-rahoituksen

Jaa

Vaasan yliopisto ryhtyy tutkimaan yhdessä Åbo Akademin, Tampereen yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa, miten demokraattiset innovaatiot, kuten kansalaispaneelit, voivat tukea kansalaisten luottamusta demokratiaan.

Professori Harri Jalonen
STRONG-konsortiossa tehdään yhteistyötä useiden eri hallinnon tasoilla toimivien kumppaneiden kanssa. Professori Harri Jalosen mukaan hankkeen paikallisia yhteistyökumppaneita ovat Vaasan kaupunki, Pohjanmaan hyvinvointialue sekä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto. Kuva: Vaasan yliopisto / Harri Huusko (CC-BY)

Demokratia on toiminut Suomessa hyvin. Erilaiset kriisit ja niiden keskinäisriippuvuudet voivat kuitenkin saada aikaan myös vakaissa demokratioissa kehitystä, joka koettelee poliittisen päätöksentekojärjestelmän hyväksyttävyyttä ja kansalaisten uskoa politiikkaan yhteisten asioiden hoitamisena. Onkin syytä kysyä, miten voimme vahvistaa demokraattisen järjestelmämme kykyä sopeutua muuttuneisiin olosuhteisiin. 

Vaasan yliopisto on mukana hankekonsortiossa, joka sai Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimuksen neuvoston DEMOC-ohjelmasta rahoituksen kolmevuotiselle STRONG-hankkeelle. 

– Olemme iloisia rahoituksesta erityisesti siksi, että käynnistyvä hanke linkittyy aiempiin tutkimuksiimme, joissa olemme pureutuneet eri näkökulmista yhteiskunnallista resilienssiä vahvistaviin ja uhkaaviin tekijöihin, toteaa Vaasan yliopiston professori Harri Jalonen

STRONG-konsortio tutkii, voivatko demokraattiset innovaatiot, kuten kansalaispaneelit, lisätä sekä inkluusiota että kansalaisten luottamusta demokraattiseen järjestelmään, sen instituutioihin, toimijoihin ja päätöksiin. 

– Vaikka luottamus onkin perinteisesti ollut Suomessa vahvaa, myös meillä on merkkejä yhteiskunnallisesta polarisaatiosta ja keskusteluilmapiirin kärjistymisestä, muistuttaa tutkimusjohtaja Petri Uusikylä Vaasan yliopistosta. 

STRONG-konsortiossa tehdään yhteistyötä useiden eri hallinnon tasoilla toimivien kumppaneiden kanssa. Paikallisesti hankkeen kumppaneina toimivat Vaasan kaupunki, Pohjanmaan hyvinvointialue sekä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto. 

– Järjestämme  kumppaneidemme kanssa niin sanottuun puntaroivaan demokratiaan pohjautuvia kansalaispaneeleja. Panostamme osallistujien näkemysten tasapuoliseen kohteluun ja luomme paneeleista tapahtumia, joissa väittelyiden sijaan asioita puntaroidaan eri näkökulmista, kertoo professori Jalonen.

STRONG-konsortion tutkijat tulevat Vaasan yliopiston Julkinen toiminta ja hallinta -tutkimusryhmän lisäksi Åbo Akademista, Tampereen yliopistosta sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Konsortion johtajana toimii professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista.

Lisätiedot

Professori Harri Jalonen, Vaasan yliopisto, puh. 029 449 8596, harri.jalonen@uwasa.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Professori Harri Jalonen
STRONG-konsortiossa tehdään yhteistyötä useiden eri hallinnon tasoilla toimivien kumppaneiden kanssa. Professori Harri Jalosen mukaan hankkeen paikallisia yhteistyökumppaneita ovat Vaasan kaupunki, Pohjanmaan hyvinvointialue sekä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto. Kuva: Vaasan yliopisto / Harri Huusko (CC-BY)
Lataa
Petri Uusikylä
Tutkimusjohtaja Petri Uusikylä, Vaasan yliopisto. Kuva: Vaasan yliopisto / Riikka Kalmi (CC-BY)
Lataa
Professori Harri Jalonen, Vaasan yliopisto, kuva: Vaasan yliopisto / Linus Lindholm (CC-BY)
Professori Harri Jalonen, Vaasan yliopisto, kuva: Vaasan yliopisto / Linus Lindholm (CC-BY)
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto

Tukemalla sähköverkkoa voi myös tienata – kuluttajilla keskeinen rooli joustavamman energiajärjestelmän rakentamisessa27.11.2024 08:11:21 EET | Tiedote

Tarjoamalla joustopalveluja uusiutuvaan energiantuotantoon pohjautuville sähköenergiajärjestelmille kuluttajat voivat sekä auttaa tasapainottamaan järjestelmää että saada taloudellista hyötyä. Hosna Khajeh esittelee Vaasan yliopistoon tekemässään väitöskirjassa uusia menetelmiä, jotka mahdollistavat asiakkaiden joustoresurssien tehokkaan hyödyntämisen jakelu- ja kantaverkoissa.

Julkiset palvelut kaipaavat uusia keinoja haavoittuvassa asemassa olevien kohtaamiseen22.11.2024 09:04:19 EET | Tiedote

Haavoittuvassa asemassa olevat henkilöt kokevat usein tulevansa ohitetuiksi julkisen sektorin palveluissa, käy ilmi Päivi Kirjavaisen Vaasan yliopistoon tekemästä sosiaali- ja terveyshallintotieteen väitöskirjasta. Tutkimuksen mukaan mielenterveys- ja päihdekuntoutujien olisi tärkeä olla mukana julkisten palvelujen kehittämistyössä omien voimavarojensa ja kykyjensä mukaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye