Enkät om situationen med berusningsmedel: Invånarna i Västra Nyland vill inte ha starkare alkoholdrycker i matbutikerna
I enkäten om situationen med berusningsmedel utreddes de över 13-åriga invånarnas åsikter om situationen med berusningsmedel i deras bostadsområde och kommun. I Västra Nyland besvarades enkäten av 4 873 invånare.
Utifrån svaren verkar det som att övervakningen av åldersgränser i detaljhandeln av nikotinprodukter, alkohol och penningspel fungerar bra. Både unga och vuxna svarade att identitetsbevis begärdes av personer som ser unga ut i över 80 procent av inköpssituationerna. Ungefär hälften av de som svarade hade märkt att minderåriga använder alkohol och nikotinprodukter på offentliga platser. Offentlig användning av narkotika bland minderåriga observerades mycket sällan, endast en av tio svarade så.
Berusade personers beteende på offentliga platser försämrar trygghetskänslan hos vissa
Majoriteten av de som svarade anser att deras boendekommun är en säker plats att bo och leva på. På frågan "Har du varit rädd för berusade personer som du mött på gatan eller någon annan allmän plats i ditt bostadsområde under de senaste 12 månaderna" svarade 29 procent av de vuxna och 19 procent av de unga JA. I de öppna svaren framkom inga konkreta händelser, men berusade personer upplevdes som oförutsägbara eftersom det var svårt att tolka deras kroppsspråk och deras beteende ofta var förvirrande.
På frågan "har en berusad person antastat dig verbalt eller fysiskt på gatan eller någon annan offentlig plats i ditt bostadsområde under de senaste 12 månaderna?" svarade 17 procent av de vuxna och 12 procent av de unga JA. I de vuxnas svar betonades tiggeri, ropande, sexuella trakasserier och olämpligt beteende. I de ungas svar betonades erbjudande av berusningsmedel till de unga, sexuella trakasserier, ropande och hot om våld.
Alkohol- och drogrelaterade skador förebyggs bäst genom att påverka tillgången till och priset på alkohol
På frågan "Hurdana metoder tycker du ska användas för att förebygga alkohol- och drogrelaterade skador" gav invånarna många konstruktiva och realistiska utvecklingsförslag för att lindra alkohol- och drogrelaterade skadorna. I majoriteten av de öppna svaren önskades att tillgången till alkohol inte ska utvidgas ytterligare. I Västra Nyland önskar invånarna att Alkos monopol på försäljningen av starkare alkoholdrycker fortsätter och att starkare alkoholdrycker inte tillåts i dagligvarubutiker. Förutom detta tyckte invånarna att åldersgränserna och priserna på alkohol, nikotinprodukter och penningspel bör höjas ytterligare.
Alla har en roll i förebyggandet av alkohol- och drogrelaterade skador
På frågan "Hurdana metoder tycker du ska användas för att förebygga alkohol- och drogrelaterade skador” framhölls många olika metoder. På kommunnivå var metoderna kopplade till att öka medvetenheten om missbruk och minska mobbingen i skolorna samt att bekämpa ensamhet bland barn och unga.
På familje- och samhällsnivå gällde metoderna att stärka gemenskapen, möjliggöra meningsfulla aktiviteter för barn och ungdomar och att minska ojämlikheten. Även de vuxnas ansvarsfulla exempel i fråga om att använda berusningsmedel samt vuxnas närvaro i barnens och de ungas vardag framhölls.
Av polisen och ungdomsväsendet önskades mer närvaro och övervakning i vissa bostadsområden. Av vårdproffsen önskades tidigt stöd vid familjeproblem, stöd för föräldraskap samt identifiering av och tidigt stöd vid psykiska problem och missbruk.
Av de ovan nämnda förslagen är alla i praktiken förebyggande missbruksarbete med flera aktörer som kommunerna, välfärdsområdena och myndigheterna utför även i nuläget. Enkätsvaren utnyttjas av kommunerna i Västra Nyland och välfärdsområdet i det förebyggande missbruksarbetet och i främjandet av hälsa och välfärd.
Vad är enkäten om situationen med berusningsmedel?
I enkäten om situationen med berusningsmedel utreddes de över 13-åriga invånarnas åsikter om situationen med berusningsmedel i deras bostadsområde och kommun. Frågorna gällde hur olika berusningsmedel syns på offentliga platser, hur övervakningen åldersgränserna har lyckats samt bostadsområdenas säkerhet i fråga missbruksproblem. Undersökningen genomfördes för första gången samtidigt vid Västra Nylands välfärdsområde, Helsingfors stad samt Vanda och Kervo välfärdsområde. Enkäten kunde besvaras på webben eller på pappersblankett från 23 september till 13 oktober 2024.
I Västra Nyland besvarades enkäten av 4 873 invånare. Från vissa kommuner och bostadsområden kom många svar, från andra färre, varför resultaten inte kan generaliseras att gälla hela Västra Nyland.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tuija Tuormaaehkäisevän työn asiantuntijaLänsi-Uudenmaan hyvinvointialue, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen yleistulokset
tuija.tuormaa@luvn.fiVästra Nylands välfärdsområde ordnar social- och hälsovården och räddningsväsendets tjänster för invånarna i Esbo, Grankulla, Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis.
X: @LUhyvinvointi, @LUpelastus
Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue, @LansiUudenmaanPelastuslaitos
LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
Webbplats: www.luvn.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde
Päihdetilannekysely: Länsi-Uudenmaan asukkaat eivät haluaisi vahvempia alkoholijuomia ruokakauppoihin27.11.2024 13:45:32 EET | Tiedote
Päihdetilannekysely selvitti yli 13-vuotiaiden asukkaiden näkemyksiä heidän asuinalueensa ja kuntansa päihdetilanteesta. Länsi-Uudellamaalla kyselyyn vastasi 4 873 asukasta.
Utveckling av boendeservicen och servicen som produceras av välfärdsområdet25.11.2024 17:02:47 EET | Tiedote
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade om utvecklingen av boendeservicens ledningsstruktur och godkände samarbetsavtalet för Södra Finlands samarbetsområde. Vid sammanträdet antecknades delårsrapport 1.1–30.9.2023 och utredningen om avdelningsverksamheten i Sjundeå för kännedom.
Hyvinvointialueen tuottamia asumispalveluja ja palveluja kehitetään25.11.2024 16:59:40 EET | Tiedote
Aluehallitus päätti hyvinvointialueen omien asumispalvelujen johtamisrakenteiden kehittämisestä ja hyväksyi Etelä-Suomen yhteistyöalueen yhteistyösopimuksen. Kokouksessa myös merkittiin tiedoksi osavuosikatsaus 1.1.-30.9.2024 sekä selvitys Siuntion osastotoiminnasta.
Husläkarmodell som bygger på entreprenörskap införs i Västra Nylands välfärdsområde i december21.11.2024 15:48:16 EET | Tiedote
Västra Nylands välfärdsområde inför en husläkarmodell som bygger på entreprenörskap. Den första husläkaren inleder sitt arbete den 2 december 2024 vid Kalajärvi hälsostation i Esbo. Husläkarmodellen innebär att samma allmänläkare ansvarar för vården av en specifik befolkningsgrupp på lång sikt. Invånarna som hör till husläkarens ansvarsbefolkning träffar alltid samma läkare när de besöker hälsostationen.
Yrittäjyyteen perustuva omalääkärimalli käynnistyy Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella joulukuussa21.11.2024 14:17:15 EET | Tiedote
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue käynnistää yrittäjyyteen perustuvan omalääkärimallin. Ensimmäinen omalääkäri aloittaa 2.12.2024 Kalajärven terveysasemalla Espoossa. Omalääkärimalli tarkoittaa sitä, että sama yleislääkäri vastaa tietyn väestön hoidosta pitkäaikaisesti. Omalääkärin vastuuväestöön kuuluva asukas tapaa aina saman lääkärin asioidessaan terveysasemalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme