Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Vankilavirkailijain liitto VVL: Pelson vankilamurhasta 20 vuotta – vankilaturvallisuus tällä hetkellä entistä huonommassa jamassa

Jaa

Nykyinen henkilöstömäärä ei riitä takamaan turvallista työympäristöä vankiloissa. Rikosseuraamusviraston organisaatiouudistus ei ole tuonut toivottuja parannuksia henkilöstön työhyvinvointiin eikä palkkaukseen.

Vuonna 2004 Pelson vankilassa tapahtui järkyttävä teko, kun vartija murhattiin ja opettaja vammautui vakavasti. Rikosseuraamuslaitos (Rise) ei näytä oppineen tapahtuneesta mitään.

Vankiloissa on tällä hetkellä jatkuva, korkea yliasutus, eikä vankeja saada järkevästi ja turvallisesti asutettua osastoille.  Vankeja sijoitetaan liian riskialttiisti avovankiloihin, ulkopuoliseen kuntoutukseen ja koevapauteen. Henkilökunta altistuu työssään jatkuvalle väkivallan uhalle, koska vankilat ovat täynnä. Lisäksi avovankilaan tai koevapauteen sijoitetaan vankeja, jotka eivät niihin kuuluisi.

Henkilöstön jaksaminen äärirajoilla

Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) henkilöstö on joutunut jo useita vuosia joustamaan ja venymään, koska nykyisellä henkilöstömäärällä ei pystytä toteuttamaan Risen strategian mukaisia toimintoja.  

Henkilöstö on jaksamisensa äärirajoilla. Risen johto kertoo toistuvasti henkilöstön olevan arvokas ja tärkeä voimavara, mutta teot kertovat ihan muuta. Työnantaja heikentää työvuoroja ja aiheuttaa samanaikaisesta sen, ettei valvontahenkilöstölle jää riittävästi palautumisaikaa. Tämän lisäksi vankiloiden toiminta nojaa käytännössä ylitöihin.

Risen valvonta- ja ohjaushenkilöstön palkkaus on räikeässä epätasapainossa työn raskauden ja vaarallisuuden kanssa. Vankilan valvonta- ja ohjaushenkilöstön palkat ovat jääneet kauaksi jälkeen, eikä tahtoa palkkauksen kehittämiseen Risen johdolta löydy. Johto haluaa puhua vain kokonaispalkasta, mutta vartijoiden, ohjaajien ja esihenkilöiden peruspalkka on todella surkea. Johdon palkkoja kyllä kehitetään, kuten organisaatiouudistus osoitti.

Organisaatiouudistuksesta ei helpotusta

Risen organisaatiouudistusta pidetään epäonnistuneena. Työnantajan kyselyyn vastanneet kokevat, että suurin osa työajasta menee muuhun kuin turvalliseen työskentelyyn, jonka tulisi olla vankiloiden ydintoimintaa.

Matriisimainen johtamistapa aiheuttaa paljon päällekkäistä työtä ja tiedonkulun koetaan olevan huonoa. Päällekkäinen työ kuormittaa voimakkaasti jo valmiiksi voimavarojensa äärirajoilla olevaa henkilöstöä.

Mikään ei ole muuttunut – päinvastoin

Pelson vankilan tragediasta on kulunut 20 vuotta, mutta turvallisuus Suomen vankiloissa on heikentynyt sen sijaan, että tilanteeseen olisi puututtu.

Lisätiedot:
Seija Mäenpää, 0503481930, seija.maenpaa@om.fi
Pääluottamusmies ja Puheenjohtaja VVL ry.

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on hyvinvoinnin ammattilaisia ja opiskelijoita yhdistävä ammattiliitto kunnissa, valtiolla ja yksityisissä hyvinvointipalveluissa. Hyvinvointipalveluja tuottavia jäseniä meillä on noin 165 000. JHL on SAK:n jäsenjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Ammattiliitto JHL:n sote-kysely: Kalliin vuokratyövoiman käytölle on olemassa vaihtoehtoja – lue mitä mieltä jäsenet ovat20.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote

JHL:n sosiaali- ja terveysalan kyselyn vastaajat näkevät, että vuokratyövoiman käyttöä voidaan vähentää, kun vakituisten työntekijöiden määrää lisätään ja työoloja parannetaan. Tärkeinä pidetään myös kilpailukykyistä palkkaa sekä työn ja vapaa-ajan parempaa yhteensovittamista. Hyvä perehdytys ja selkeä vastuunjako vähentäisivät osaltaan työkuormaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye