Tuore selvitys: Kunnat voisivat säästää satojatuhansia vähentämällä lihaa julkisissa ruokailuissa
Suomen kunnat voisivat säästää jopa satojatuhansia euroja vuodessa, mikäli ne puolittaisivat lihan hankinnat julkisissa ruokailuissa, tämä käy ilmi tuoreesta Kasvisruoka kannattaa – Kotimaisilla kasviproteiineilla säästöjä kuntatalouteen -selvityksestä. Esimerkiksi 30 000 asukkaan kunta voisi säästää jopa 240 000 euroa vuodessa puolittamalla lihatuotteiden käytön ja korvaamalla ne kasvisperäisillä proteiineilla.
Ruoka-alan kestävyyssirtymään erikoistunut yhtiö Ruokailo selvitti lihan puolittamisen talousvaikutuksia ympäristö- ja eläinoikeusjärjestöjen Puolet parempaa -kampanjan toimeksiannosta. Selvityksen laskelmista vastaa ravitsemustieteilijä, ETM Charlotta Hyttinen. Selvityksessä tutkittu lihatuotteiden puolittaminen ja korvaaminen kasviperäisillä proteiineilla, esimerkiksi härkäpapusuikaleilla tai herneproteiinilla, tukisi myös tällä viikolla julkistettujen kansallisten ravitsemussuositusten mukaisten ruokailujen toteutumista kunnissa ja pienentäisi ruoan ympäristövaikutuksia.
“Tuoreissa ravitsemussuosituksissa todetaan, että suomalaisten tulisi syödä kasvipainotteisesti ja lisätä esimerkiksi palkokasvien käyttöä ruokailussaan. Selvityksemme osoittaa, että lihan korvaaminen kasviproteiinilla tarjoaa kunnille tilaisuuden tehdä säästöjä samalla kun suositaan kuntalaisten terveyden kannalta kestävämpää ruokaa”, Hyttinen kommentoi.
“Kuntapäättäjät voivat valita ostavatko verorahoilla leikkeleitä vai leikkipuistoja, palkkaavatko koulunkäntiavustajia vai ostavatko sikanautaa. Kuntatalouden kannalta kestävä ruoka on samalla myös ilmaston ja luonnon kannalta parempaa.”, kommentoi selvityksen tuloksia Greenpeacen ilmastoasiantuntija Olli Tiainen.
Selvityksessä laskettiin myös sitä, minkälaisia investointeja kunnat voisivat lihan vähentämisestä syntyvillä säästöillä tehdä. Kunta- ja hyvinvointialan työnantajien palkkatilastoja hyödyntämällä laskettiin, mitä kunnat saisivat lihahankinnoista säästyneellä summalla. 30 000 asukkaan esimerkkikunta, joka noudattaa Suomen vuoden 2023 väestörakennetta, voisi palkata esimerkiksi neljä luokanopettajaa tai kuusi koulunkäyntiavustajaa.
“Suomessa valmistetaan vuosittain yli 380 miljoonaa julkisin varoin tuotettua ateriaa, joten kunnat voivat omalla toiminnallaan tukea kotimaisten kasvproteiinien tuottajia ja edistää maatalouden kestävyysmurrosta. Samalla se olisi kunnilta ilmastoteko”, Tiainen jatkaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Charlotta Hyttinen, ravitsemustieteilijä, ETM, Ruokailo
040 769 0366
Juuso JanhunenTiedottaja
Puh:040 482 55 41juuso.janhunen@greenpeace.orgOlli TiainenIlmasto- ja energia-asiantuntija
- energia
- maatalous
- liikenne
- viherpesu
Liitteet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Greenpeace
Uudet ravitsemussuositukset julki - Greenpeace esittää prosessoidulle lihalle haittaveroa27.11.2024 13:14:50 EET | Tiedote
Ravitsemussuositusten tavoitteena on, että terveellisen ja ympäristöystävällisen ruuan syöminen tehtäisiin yhteiskunnassa helpoksi koko väestölle. Greenpeace odottaakin nyt, että myös julkiset hankinnat, tuet ja vero-ohjaus päivitetään ohjaamaan samaan, toivottuun suuntaan.
Bakun ilmastokokouksessa päätetty rahoitustavoite jää kauas tarpeesta – Nyt rikkaiden maiden on laitettava fossiiliteollisuus maksamaan24.11.2024 01:20:54 EET | Tiedote
YK:n ilmastokokous Bakussa päättyi sunnuntaina sopuun, joka jäi kauas haavoittuvien maiden tarpeista. Vaikka päätös ilmastorahoituksesta sisältää isolta kuulostavia lukuja, jäävät keinot ja vastuut niihin pääsemiseksi epämääräisiksi ja tavoitevuosi kaukaiseksi. Tulevan vuoden aikana EU:lta ja muilta suurilta talouksilta on tultava päätöksiä sekä rahavirtojen kääntämisen että fossiilisista irtautumisen osalta.
Metsäkatoasetuksen heikentäminen isku luonnolle14.11.2024 16:56:40 EET | Tiedote
Euroopan parlamentti hyväksyi Euroopan kansanpuolueen (EPP) ehdotuksia jo hyväksytyn EU:n metsäkatoasetuksen muuttamiseksi. Greenpeace tuomitsee heikennykset, jotka luovat epävarmuutta ja avaavat oven luontokadon jatkumiselle. Äänestyksen jälkeen asetus palaa kolmikantaneuvotteluihin komission, parlamentin ja neuvoston välillä.
Euroopan kansanpuolue yrittää puhkoa metsäkatoasetuksen8.11.2024 11:35:24 EET | Tiedote
Euroopan kansanpuolue (EPP) on ehdottanut EU:n metsäkatoasetukseen Politicon julkaisemia tarkistuksia, jotka heikentäisivät asetusta merkittävästi, jos Euroopan parlamentin jäsenet hyväksyvät ne täysistunnossa ensi torstaina 14. marraskuuta. Greenpeacen mukaan muutokset tekisivät tyhjäksi valmistelut, joita on tähän mennessä tehty lain soveltamiseksi, ja loisivat kaaosta ja epävarmuutta. Muun muassa esitys niin sanotuista ei-riskiluokan maista sulkisi suuren osan EU-maiden metsistä asetuksen suojan ulkopuolelle.
YK:n COP29 -ilmastokokous lähestyy – Greenpeace: Fossiiliteollisuus laitettava maksamaan aiheuttamansa haitat7.11.2024 06:35:00 EET | Tiedote
YK:n ilmastokokouksen (11.-22.11.) ykkösaiheena on tänä vuonna uudesta rahoitustavoitteesta sopiminen. Greenpeace muistuttaa, että rahat ilmastoratkaisuihin löytyvät kyllä – esimerkiksi muhkeita voittoja tahkoavan fossiiliteollisuuden rahavirroista. Greenpeacen ilmastopoliittinen asiantuntija Kaisa Kosonen seuraa COP29 -neuvotteluja Suomesta käsin virtuaaliosallistujana, osana Greenpeace Internationalin kansainvälistä delegaatiota, ja on median käytettävissä kokouksen aikana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme