SDP:n Kumpula-Natri: Hallituksen EU-paperit vanhentuneet
Hallituksen EU-politiikan paperit ovat vanhentuneet eikä eduskuntaa pidetä toivotulla tavalla informoituna EU-politiikan linjoista tai osallisteta kannanmuodostukseen. Tämän myötä Suomi ei voi täysimääräisesti vaikuttaa EU-päätöksiin oman etunsa mukaisesti, sanoo Miapetra Kumpula-Natri (sd.), eduskunnan EU-asioita hoitavan suuren valiokunnan varapuheenjohtaja ja pitkäaikainen meppi.
Euroopan unioni on julkaissut viime aikoina neljä merkittävää tulevaisuusraporttia sekä komission puheenjohtajan suuntaviivat tulevalle kaudelle. Huhtikuussa ilmestyi Enrico Lettan sisämarkkinaraportti, syyskuussa sekä Mario Draghin kilpailukykyraportti että Peter Strohschneiderin maatalousraportti ja viimeisimpänä lokakuussa presidentti Sauli Niinistön raportti liittyen Euroopan turvallisuuteen ja kriisinkestävyyteen. Siitä huolimatta viimeisin eduskunnalle osoitettu valtioneuvoston E-kirje EU:n pitkän aikavälin kilpailukyvystä on saapunut eduskuntaan 28.8.2023 eli yli vuosi sitten.
— Hallitus ei ole kyennyt lukuisista pyynnöistä huolimatta toimittamaan eduskunnalle Suomen kokonaisnäkemystä raporteista, sillä emme ole käsitelleet vastausta tai tiedonantoa yhdestäkään raportista. Menemme aivan rimaa hipoen eduskunnan tiedonsaantivelvollisuudessa, kun kuulemme siellä täällä yksittäisiä kommentteja esimerkiksi Draghin raportista ministerikuulemisten yhteydessä, korostaa Kumpula-Natri.
Kumpula-Natri kysyi pääministeriltä eduskunnan salikeskustelussa 24.9., eikö meidän kannattaisi tehdä (koko Suomen edun nimissä) työtä EU-vaikuttamisessa.
— Eduskunta ei ole saanut lupausta hallituksen EU-linjojen päivittämisestä myöskään valiokunnassa. Raportteja ei ole käsitelty tai analysoitu kansallisesta kulmasta, vaikka raporttien sisältö muuttuu lainsäädäntöehdotuksiksi pian. Olemme pöyristyttävästi myöhässä vaikuttamisen suhteen, sillä hallituksen suunnitelmissa on antaa eduskunnalle näkemys vasta ensi vuoden puolella. Siinä vaiheessa komission työohjelma on jo valmis. Näinkö vähän hallitus haluaa tai kykenee linjaamaan Suomen ennakkovaikuttamiskantoja Brysseliin vietäviksi, harmittelee Kumpula-Natri.
Suuri valiokunta vieraili hetki sitten Brysselissä. Matka teki selväksi, että komission tuleva työ perustuu raporttien hahmottamille kehityspoluille.
— Ei tässä ole aikaa hukattavaksi. Uusi komissio aloittaa sunnuntaina. Juuri nyt raporttien sanomaa hiotaan, kehitetään ja tiettyjä osia vastustetaan. Olisi erityisen tärkeää olla kansallisia näkemyksiä jo etukäteen, jotta EU-vaikuttaminen osuu oikeaan aikaan. Paljon puhuttu ennakkovaikuttaminen, jota hallitus lupaili parantavansa, on jäänyt lähtökuoppiin kaikkein kriittisimpänä aikana, ihmettelee Kumpula-Natri.
Hallituksen saamattomuus asiassa vaikeuttaa Suomen edun ajamista hyvinkin konkreettisella tavalla.
— Myöskään Suomen mepeillä, jotka jo parlamentin työn käynnistyttyä keskustelevat ja kokoustavat viikoittain eri kokoonpanoissa, ei ole käytössään punnittuja näkemyksiä Suomen kansallisista kannoista uusimpiin ehdotuksiin. Lisäksi liuta suomalaisia tapaa viikoittain Brysselissä tulevaa kautta valmisteleva tahoja. Aika noloa on sanoa, että ei meillä ole tähän tai tuohonkaan asiaan kansallista kantaa, kritisoi Kumpula-Natri.
Nyt erityisesti talouskasvun ja kilpailukyvyn haasteet sekä turvallisuuskysymysten resursointi ovat nousseet EU-keskusteluiden keskiöön. On vaarana, että kilpailukykypolitiikkaa hoidetaan Suomelle epäedullisella tavalla.
— EU:ssa edetään jo konkretiaa kohden. Talouskasvun ja kilpailukyvyn ja turvallisuuden vahvistaminen on Euroopan keskeisin haaste tulevalla kaudella. Suomen kannalta on tärkeää sovittaa kansalliset erityispiirteemme yhteen EU:n talouspolitiikan, kilpailukyvyn ja investointitarpeiden kanssa. Miten varmistaa suomalaisten yritysten pärjääminen? Nämä ovat olennaisia kysymyksiä, joihin tulisi olla vastauksia. Nyt muut vievät ja Suomi vikisee, päättää Kumpula-Natri.
Kumpula-Natri jättää asiasta kirjallisen kysymyksen ministeri Strandille.
Yhteyshenkilöt
Miapetra Kumpula-NatriKansanedustaja
Puh:0505113004Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
Kansanedustajat vaativat paikallisen sopimisen lakipaketin hylkäämistä29.11.2024 11:41:15 EET | Tiedote
Hallituksen esitys paikallisen sopimisen laajentamiseksi herättää vakavia huolia sopimusjärjestelmän antaman suojan heikkenemisestä. SDP:n kansanedustajat Lauri Lyly, Piritta Rantanen, Niina Malm ja Timo Suhonen korostavat, että työehtojen minimisuoja on murtumassa ja työehdoilla kilpailu alaspäin helpottuu. "Paikallisen sopimisen laajentaminen järjestäytymättömiin yrityksiin muodostaa ilmeisiä riskejä työntekijöiden palkka- ja työehtojen heikkenemiselle. Tästä syystä esitimme tänään työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa lakipaketin hylkäämistä," kansanedustajat toteavat.
SDP:n Riitta Mäkinen: Nuorten huumekuolemien kasvu vaatii nopeita toimia28.11.2024 18:02:00 EET | Tiedote
Nuorten tapaturmaiset huumekuolemat kasvaneet merkittävästi, kertoo Tilastokeskuksen tänään julkistama kuolemansyytilasto vuodelta 2023. 15-24-vuotiaiden huumekuolemat ovat lähes kaksinkertaistuneet vuodessa, vaikka muissa ikäluokissa taso on pysynyt ennallaan. Tapaturmaiset myrkytykset muodostavat suhteellisen enemmistön huumausainekuolemista eikä muutosta ole tässäkään tapahtunut.
SDP:n Eloranta: SDP haluaa panostaa myös aikuisten osaamistason nostoon28.11.2024 15:07:57 EET | Tiedote
SDP esittää vaihtoehtobudjetissaan hallituksen 120 miljoonan euron ammatillisen koulutuksen leikkauksen perumista ja korostaa myös ammatillisen koulutuksen laadun ja laajuuden varmistamisen merkitystä. SDP:n kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Elorannan mukaan hallituksen 120 miljoonan euron ammatillisen koulutuksen erityisesti aikuisten koulutukseen kohdistettu leikkaus on haitallista Suomen talouden ja työllisyyden kasvulle. Eloranta korostaa uudelleenkouluttautumisen merkitystä kasvun mahdollistajana erityisesti osaajapulasta kärsivillä aloilla.
SDP:n Kimmo Kiljunen: ”Puheeni suomenvenäläisten tapaamisessa olivat täysin harkitsemattomia ja pyydän niitä anteeksi”28.11.2024 14:34:19 EET | Tiedote
- Tilanne Venäjällä ja itärajalla koskettaa minua henkilökohtaisesti perheeni kautta. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan roolissa ja tähän ikään tullessa minun olisi silti pitänyt ymmärtää, että en voi tällaisia lausuntoja antaa, Kiljunen sanoo.
Sivistysvaliokunnan sd-edustajat: Vastustamme opiskelijoiden siirtämistä pois yleisen asumistuen piiristä28.11.2024 14:31:50 EET | Tiedote
Opiskelijoiden siirtäminen yleisestä asumistuesta opintotuen asumislisän piiriin on väärin, sillä se heikentää opiskelijoiden toimeentuloa ja vaikeuttaa päätoimista opiskelua. SD-eduskuntaryhmän sivistysvaliokunnan jäsenet Eeva-Johanna Eloranta, Tuula Haatainen, Pia Hiltunen ja Nasima Razmyar jättivät asiasta tänään vastalauseen, jossa ehdotetaan lakiesityksen hylkäämistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme