MTK vaatii lisää vauhtia suurpetolainsäädännön uudistukseen
Huhtikuun alussa maa- ja metsätalousministeriön asettaman suurpetojen poikkeuslupiin keskittyneen juristityöryhmän loppuraportti valmistui torstaina 28. marraskuuta. Työn keskeisenä tavoitteena on määritellä ne lainsäädäntömuutokset, joilla suurpetojen kannanhoidollinen metsästys saadaan jälleen käynnistettyä.
Suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen käynnistäminen on selkeästi kirjattu nykyiseen hallitusohjelmaan. MTK on pettynyt siihen, että esitys suurpetolainsäädännön perusteellisesta remontista supistui tässä vaiheessa vain nykylainsäädännön täydentämiseksi.
“Nyt herää huoli, että työryhmän esitys ei riittävästi avaa mahdollisuuksia varsinkaan suden kannanhoidolliseen metsästykseen. Lainsäädäntöön on välttämätöntä lisätä vähintään suden suotuisan suojelun tason viitearvo (minimikanta) ja antaa eduskunnan päätettäväksi millä periaatteilla Suomen susikannan suotuisan suojelun taso määritellään”, MTK:n kenttäjohtaja ja riistapolitiikan asiantuntija Timo Leskinen kommentoi.
Suomessa lähes kaikkien suurpetoja koskevien poikkeuslupien laillisuus testataan valitusmenettelyjen ja uusien korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätösten kautta. Näihin prosesseihin kuluu tyypillisesti kaksi vuotta.
“Jatkuvasti kasvavan ja kesyyntyvän susikantamme vuoksi meillä ei ole enää aikaa juridisille kokeiluille, vaan tarvitsemme selkeän ja ennakoitavan lakiperustan”, Leskinen kommentoi.
MTK vaatii, että nyt käynnistetään työryhmän loppuraportissa esitettyjen lainsäädäntömuutosten valmistelu ja tämän lisäksi otetaan välittömästi lainsäädännön jatkovalmisteluun suurpetojen, varsinkin suden, suojelun tason viitearvon määrittely, kannanhoitosuunnitelmien juridisen perustan vahvistaminen sekä lupien hakuun ja perusteluihin liittyvät uudistukset.
Esitykset poikkeuslupien perusteena olevien päämäärien määrittelystä ja kannanhoitosuunnitelmien alueellisten tavoitteiden korostamisesta ovat sen sijaan hyviä ja tarpeellisia.
EU:ssa on toistuvasti kehotettu käyttämään kansallista liikkumavaraa luontodirektiivin soveltamisessa. MTK on esittänyt Ruotsin suurpetojen kannanhallinnan toimintamallin käyttöönottoa myös Suomessa. Mallissa suurpetojen suotuisan suojelun tason tavoitetasojen määrittelyjen jälkeen kannanhoidollisella metsästyksellä on mahdollista poistaa tavoitetason ylittävä yksilömäärä.
Lisätietoja:
Timo Leskinen, kenttäjohtaja MTK, +358 400754235
Mikko Tiirola, riista- ja petopolitiikkaryhmän puheenjohtaja, MTK +358 445384280
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Uudet ravitsemussuositukset tarvitsevat jatkovalmistelun27.11.2024 15:24:06 EET | Tiedote
Valtion uudet ravitsemussuositukset julkistettiin tänään keskiviikkona. Suositukset eivät tunnista suomalaista ruokajärjestelmää eivätkä sen kehitystarpeita. Tämä ei yllätä, sillä ruoka-ala oli suljettu ulos valmistelusta. MTK:n ja muun ruoka-alan antamia kriittisiä lausuntoja ei valmistelussa juurikaan huomioitu.
MTK:n valtuuskunnan syyskokous 26.–27.11.202420.11.2024 07:54:00 EET | Tiedote
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry kutsuu median edustajat seuraamaan valtuuskunnan syyskokousta.
Kutsu Peltokasvifoorumin viljelijäseminaariin 19.11. Turkuun15.11.2024 09:52:08 EET | Kutsu
Tervetuloa seuraamaan Peltokasvifoorumin viljelijäseminaaria 19.11. Turun linnan Bryggman-salissa. Päivän aikana kuulet mm. tuoreimmat näkymät maatalouden toimintaedellytyksistä, rahoituksesta, kasvinjalostuksesta, lannoitemarkkinoista, kasvinjalostuksesta, öljykasvien mahdollisuuksista ja uusista teknologioista.
EU-parlamentti hyväksyi vuoden lisäajan metsäkatoasetukselle - Meppien vaatimat muutokset tuomassa epävarmuutta toimeenpanoon14.11.2024 14:42:10 EET | Tiedote
Euroopan parlamentti hyväksyi komission esityksen 12 kuukauden lisäajasta metsäkatoasetuksen toimeenpanoon ja puolsi niin kutsutun neljännen riskiluokan luomista. Tämä tarkoittaa, että tähän luokkaan kuuluvissa jäsenmaissa ei katsota olevan metsäkadon riskiä, joten niiden tuottamien tuotteiden taustatietovaatimukset olisivat lievemmät. EPP:n laatimista ja EU-parlamentin hyväksymistä esityksistä aloitetaan nyt neuvottelut. Nyt on kiire saada Brysselin päätökset valmiiksi vielä ennen vuoden vaihdetta, sillä muuten voimassa oleva asetus astuu voimaan 1.1.2025. Samalla tarvitaan kansallisesti, ministeriön johdolla, yhteinen tulkinta alalle, jotta pitkään pysähdyksissä olleet investoinnit saadaan vihdoin liikkeelle.
Nepalin naiskalankasvattajat ja -metsänhoitajat rakentavat kestävää tulevaisuutta – FFD tukee ilmastoviisasta yrittäjyyttä13.11.2024 15:08:29 EET | Artikkeli
Nepalissa naiset ovat nousseet kalanviljelyn ja metsänhoidon uusiksi edelläkävijöiksi, kiitos pitkäaikaisen yhteistyön Food and Forest Development Finlandin (FFD) kanssa. Jo kymmenen vuoden ajan FFD on tukenut paikallisia osuuskuntia ja ryhmiä tarjoten koulutusta ja liiketoimintamahdollisuuksia. Nyt, vuosien kehitystyön jälkeen, naisviljelijät ja metsänhoitajat eivät pelkästään paranna toimeentuloaan, vaan rakentavat myös ilmastoresilienttiä tulevaisuutta omille yhteisöilleen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme