Tulli

Tullikoirat turvaavat yhteiskuntaamme tehokkaasti – vuoden tullikoirana palkitaan savukekoira Jope

Jaa

Vuoden tullikoirana palkitaan savukkeiden etsintään erikoistunut Jope Niiralan rajanylityspaikalta. Jope on ohjaajansa Kimmo Pöntisen kanssa tehnyt tasaisen työuran ensin itärajalla, mutta viime vuosina komennuksilla eri puolilla Suomea. Koirakko palkitaan Koiramessuilla joulukuun alussa.

Musta labradorinnoutaja istuu nurmikolla, päällä Tullin valjaat.
Jope on innokas ja varma etsijä. Noora Karakorpi / Tulli Tulli

Jope (Kotakankaan Loiri) on vuonna 2017 syntynyt labradorinnoutaja, joka aloitti virkakoiran uransa syyskuussa 2018. Jope työskentelee ohjaajansa Kimmo Pöntisen kanssa Savo-Karjalan liikkuvassa ryhmässä Niiralan rajanylityspaikalta käsin. Jope on erikoistunut etsimään savukkeita.

Kuuden vuoden ajan koirakko on paljastanut savukekätköjä tasaisen varmasti esimerkiksi satamista ja lentokentiltä. Keväällä 2024 Kimmo ja Jope olivat mukana paljastamassa huumausaineiden salakuljetustapausta muun tullivalvonnan kanssa.

Koirakko on ollut tuttu näky eri rajanylityspaikoilla koko yhteisen taipaleensa ajan. Vuoden tullikoiran valintaan vaikuttikin tasaisen hyvän suoriutumisen lisäksi koirakon valmius työskennellä laajalla alueella.

– Jope ja Kimmo ovat työskennelleet aktiivisesti eri rajanylityspaikoilla alusta alkaen. Itärajan sulkeuduttua koirakon työ on painottunut sisärajavalvontaan eri puolilla Suomea. Jope ja Kimmo ovat esimerkillinen työpari, jotka ansaitsevat vuoden tullikoiran maininnan, perustelee Tullin koiratoiminnan koordinaattori Marko Kiiski.

Rohkeus ja keskittymiskyky ovat Jopen vahvuuksia

Jope on Kimmo Pöntisen toinen tullikoira. Pentuna Jope saapui perheeseen, jossa se pääsi opettelemaan tullikoiran taitoja pian eläköityvän tullikoiran rinnalla.

– Jope oli vilkas, mutta todella kiltti pentu. Alussa se otti paljon mallia vanhemmasta tullikoirastani, mutta se on ollut muutenkin helppo koulutettava, Pöntinen muistelee.

Tullikoiran koulutus perustuu leikkiin. Koiran kouluttaminen alkaa uuteen perheeseen tutustumisella ja ohjaajansa kanssa siteen muodostamisella. Tämä tapahtuu sosiaalistamisen ja peruskäskyjen opettelun kautta. Pian seuraavat ympäristöharjoittelut ja tulevaan työympäristöön tutustuminen. Säännölliset koulutukset kuuluvat työnkuvaan koko koiran työuran ajan.

– Jope on aina ollut innokas etsimään joka paikasta. Se on kehittynyt paljon koulutusten, treenaamisen ja työskentelyn kautta. 

Jope on luonteeltaan rohkea, energinen ja keskittymiskykyinen. Nämä ominaisuudet ovat olleet eduksi tullikoiran työssä. 

– Sen vahvuuksia ovat rohkeus ja liikkuminen erilaisissa paikoissa, mitkä osaltaan mahdollistavat sen tasaisen varman suoriutumisen etsintätehtävissä, Pöntinen kertoo.

Energisyyden vastapainoksi Jope osaa myös rauhoittua ja levätä töiden välissä. Koirakko huolehtii palautumisesta myös vapaa-ajalla mielekkäällä tekemisellä.

– Parhaiten Jope palautuu metsälenkeillä ja mökillä, erityisesti uiminen on sen mielipuuhaa, Pöntinen naurahtaa.

Tullikoirat turvaavat yhteiskuntaamme osana suunnitelmallista valvontatyötä

Tullikoirat ovat tärkeä osa Tullin valvontatyötä. Tullikoiria koulutetaan etsimään huumausaineita, savukkeita ja nuuskaa, käteistä rahaa, aseita ja räjähteitä, sekä elintarvikkeita.

Tullikoirat työskentelevät erilaisissa toimintaympäristöissä, joihin ne totutetaan jo pentuaikana. Noin vuoden ikäisenä ne aloittavat tullikoiran peruskoulutuksen, jossa ne erikoistuvat tietyn hajun etsintään. Savuke- ja nuuskakoirat etsivät suuria savuke- tai nuuskaeriä kaupallisesta tavaraliikenteestä. Tullikoiran työympäristöjä voivatkin olla satamat, lentokentät, rekka- ja henkilöautot, pienveneet, varastot, matkustajahallit, maastot sekä kaikki mahdolliset välineet ja paikat, millä erilaisia tuotteita salakuljetetaan tai missä niitä säilytetään.

Tullin koiratoiminta on suunnitelmallista ja tavoitteellista. Vuonna 2023 tullikoirat tekivät yhteensä 42 256 tarkastusta. Koirien tekemät löydökset johtavat usein rikostutkintoihin ja kielletyn tavaran haltuunottamiseen. Tullikoiratoiminnan parissa tehdään myös kansainvälistä yhteistyötä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi

Kuvat

Musta labradorinnoutaja istuu nurmikolla, päällä Tullin valjaat.
Jope on innokas ja varma etsijä.
Noora Karakorpi / Tulli Tulli
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Lisäksi Tullin tehtäviin kuuluvat hiilirajamekanismiin liittyvät viranomaistehtävät. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye