Miehet, joilla on diagnosoimaton mielenterveyden häiriö, ovat vaarassa jäädä sivuun työmarkkinoilla
Mielenterveyden häiriöiden oireet ja diagnoosit ovat yhteydessä työelämäennusteeseen. Oulun yliopiston tutkimuksessa erottuivat miehet, joilla on diagnosoimaton mielenterveyden häiriö.

Mielenterveyden häiriöt johtavat usein alentuneeseen työkykyyn, mikä hankaloittaa työmarkkinoille sitoutumista ja tulokehitystä. Oulun yliopiston tutkimuksessa vertailtiin työmarkkina-asemaa ja tuloja henkilöillä, joilla on mielenterveyden häiriöiden oire- tai diagnoosihistoria.
Oireisista, mutta diagnosoimattomista mielenterveyden häiriöistä kärsivillä miehillä todettiin kohonnut riski heikkoon työmarkkinoille kiinnittymiseen, mutta naisilla vastaavaa riskiä ei havaittu. Riski oli kohonnut niillä miehillä ja naisilla, joilla oli oireeton tai oireinen diagnosoitu mielenterveyden häiriö. Oireet ja diagnosoidut mielenterveyden häiriöt olivat yhteydessä matalampiin ansioihin sukupuolesta riippumatta.
Oulun yliopiston Väestöterveyden tutkimusyksikön ja kauppakorkeakoulun yhteisessä tutkimuksessa hyödynnettiin kyselypohjaisia mielenterveyden häiriöiden oire- ja diagnoositietoja, joiden avulla tutkittiin sellaisten henkilöiden työelämäennustetta, joilla on esimerkiksi diagnosoimaton tai lieväoireinen mielenterveyden häiriö tai se on elpymävaiheessa.
Tutkimuksessa verrattiin henkilöiden työmarkkinoille kiinnittymistä ja tuloja keski-ikään asti. Aineistossa oli mukana henkilöitä, joilla ei ollut mielenterveyden häiriöiden oireita eikä diagnoosia, oireinen mutta diagnosoimaton mielenterveyden häiriö, oireeton diagnosoitu mielenterveyden häiriö tai oireinen diagnosoitu mielenterveyden häiriö. Analyysit tehtiin erikseen miehille ja naisille.
”Tuloksemme viittaavat siihen, että työelämään kiinnittymistä lisääviä tukitoimia tulisi tarjota jo ennen lääkärin diagnoosia mielenterveyden häiriöiden oireiden perusteella, sillä oireet voivat ennakoida haasteita työuralla. Erityisesti miehet, joilla on diagnosoimaton mielenterveyden häiriö, ovat alttiita heikkoon työmarkkinoille kiinnittymiseen, mikä heijastaa tarvetta tehokkaammille tukitoimille riittävän avun hakemiseksi ja saamiseksi näille miehille”, tutkijatohtori Tuomas Majuri kertoo.
Tutkimusaineistona käytettiin vuoden 1966 Pohjois-Suomen syntymäkohorttia yhdistettynä tietoihin lukuisista kansallisista rekistereistä ja kohortin seurantakyselyistä. Työmarkkinoille sitoutumista tutkittiin 16–45-ikävuosien välillä ja tuloja 50 vuoden ikään asti.
”Aiemmat mielenterveyden häiriöiden ammatillista ennustetta käsitelleet tutkimukset ovat perustuneet joko oire- tai diagnoositietoihin. Koska meillä oli nämä molemmat, onnistuimme tutkimaan esimerkiksi diagnosoimattomien mielenterveyden häiriöiden ennustetta, mikä ei aiemmin ole ollut mahdollista”, Majuri kertoo.
Tutkimus on julkaistu arvostetussa kansainvälisessä psykiatrian alan International Journal of Social Psychiatry -lehdessä: Majuri T, Huikari S, Jääskeläinen E, Ala-Mursula L, Rissanen I, Korhonen M (2024) Mental disorder symptoms and diagnoses are differently associated with labour market attachment and registered income until midlife: the Northern Finland Birth Cohort 1966 Int J Soc Psychiatry 2024.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkijatohtori, LT Tuomas Majuri, Väestöterveyden tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto, p. 044 2595211, tuomas.majuri@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, Oulun yliopisto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Kansainväliset opiskelijat arvostavat opetuksen laatua Oulun yliopistossa – työpaikkoja vaikea löytää22.4.2025 05:54:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto tarjoaa vahvan akateemisen perustan ja Oulu turvallisen asuinympäristön, ajattelevat yliopiston kansainväliset opiskelijat. Asuntomahdollisuudet ovat erittäin kilpailukykyisiä verrattuna muihin kaupunkeihin maailmanlaajuisesti.
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.
Masennus- ja ahdistusoireet lisäävät riskiä vapautukselle varusmiespalveluksesta16.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan masennuksen ja ahdistuksen oireet ovat yhteydessä heikompaan sosiaaliseen vuorovaikutukseen sekä suurempaan todennäköisyyteen saada lykkäystä tai vapautus varusmiespalveluksesta jo kutsuntavaiheessa. Tutkija Jan Silvalan mukaan masennus- ja ahdistusoireita tulisi seuloa kutsuntalääkärintarkastuksissa nykyistä useammin.
Kädellisten evoluutio tarkentuu – uusi radioisotooppinen ajoitus käänteentekevä askel vulkaanisten kerrostumien tutkimuksessa14.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Vulkaanisten fossiiliesiintymien uudet radioisotooppiset ajoitukset auttavat tutkijoita selvittämään nisäkkäiden evoluutiota. Oulun yliopisto on mukana tutkimuksessa, jonka odotetaan tuovan lisävalaistusta varhaisen ihmisen kehitykseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme