Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston uusi professori etsii optimoituja ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin

Jaa

Michael Emmerich on Jyväskylän yliopiston uusi monitavoiteoptimoinnin professori. Monitavoiteoptimointia hyödynnetään useilla aloilla, kun etsitään mahdollisimman optimaalisia ratkaisuja monimutkaisiin ja usein ristiriitaisiakin muuttujia sisältäviin ongelmiin. Emmerich arvostaa myös suomalaista kulttuuria ja suomalaisten vahvaa luontosuhdetta.

Petteri Kivimäki

Monitavoiteoptimoinnin professori Michael Emmerich aloitti tänä syksynä tehtävässään Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa.

– Monitavoiteoptimointi auttaa päätöksentekijöitä tekemään tietoon perustuvia päätöksiä ja löytämään monimutkaisiin ongelmiin hyviä ratkaisuvaihtoehtoja. Tiettyyn ongelmaan voi olla valtava määrä mahdollisia ratkaisuja, joista me pystymme rajaamaan valikoidun joukon lupaavia vaihtoehtoja. Myös nämä “lähes win-win-ratkaisut” sisältävät kuitenkin kompromisseja, Emmerich kuvailee.

– Päätöksentekijöiden täytyy arvioida, mikä heidän mielestään on parhaimpana pidettävä vaihtoehto. He voivat myös jatkaa vaihtoehtojen tarkempaa rajaamista ohjelmiston avulla, hän lisää viitaten tutkimusryhmässä luotuun Desdeo-ohjelmistokehykseen.

Desdeo on Jyväskylän yliopistossa luotu avoimen lähdekoodin ohjelmistoratkaisu, jota hyödynnetään monimutkaisten ongelmien ratkomisessa.

Yhteiskunnassa monitavoiteoptimointia hyödynnetään esimerkiksi teollisten prosessien suunnittelussa, logistiikassa ja terveydenhoidossa.

– Kun esimerkiksi teollista prosessia suunnitellaan tai käytetään, päättäjät saattavat haluta painottaa liikevoiton lisäksi myös ympäristövaikutuksia sekä työntekijöiden hyvinvointia ja turvallisuutta. Tällaisessa tilanteessa ei ole olemassa yhtä yksinkertaista ratkaisua, jolla voidaan optimoida kaikki tekijät. Ongelmaan voi kuitenkin löytyä hyvin tasapainotettuja ratkaisuja, joilla saavutetaan lähes win-win-tilanne, Emmerich selittää.

Intohimo tietokoneisiin ja ympäristöasioihin vei kohti uraa optimointiprosessien parissa

Emmerichin kiinnostus tietokoneisiin ja teollisten prosessien optimointiin alkoi jo nuorena, kun hän asui Saksassa lähellä Ruhrin teollisuuskeskittymää. 

– Olen aina ollut kiinnostunut teknologiasta, erityisesti tietokoneista, mutta samalla myös luonnosta. Nuorena olin innostunut ohjelmoinnista mutta samalla myös huolestunut ympäristötuhoista ja saasteista kotiseudullani, Emmeric kuvailee.

Emmerich alkoi pohtia, että tietokoneiden avulla voisi olla mahdollista tehdä teollisuuden prosesseista yhtä aikaa turvallisempia, ympäristöystävällisempiä ja kustannustehokkaampia.

Ajatuksista alkoi tulla totta, kun hän lähti opiskelemaan kemian tekniikkaa ja tietojenkäsittelytiedettä Dortmundin teknilliseen yliopistoon. Hän teki väitöskirjansa työskennellessään Saksan kemianteollisuudessa tutkimuskonsulttina keskittyen tehokkaisiin monitavoiteoptimointiprosesseihin.

Valmistumisen jälkeen hän aloitti apulaisprofessorin tehtävissä Dortmundissa ja siirtyi myöhemmin Leidenin yliopistoon Alankomaihin. 

Jyväskylä tarjoaa luonnonläheisyyttä ja laadukasta akateemista elämää

Asuessaan Alankomaissa Emmerich tarttui tilaisuuksiin matkustella ja tehdä yhteistyötä alan johtavien asiantuntijoiden kanssa, ja hän vieraili myös Jyväskylän yliopistossa tapaamassa monitavoiteoptimoinnin tutkimusryhmää.

Koronapandemian aikaan hän asettui perheineen Jyväskylään ja asuu nyt täällä vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa. Jyväskylässä hän pitää kaupungin kompaktista koosta ja sen yliopisto- ja kulttuurielämästä.

– Arvostan suomalaista kulttuuria, erityisesti laadukasta koulutusta ja ihmisten syvää suhdetta luontoon. Suomi on myös loistava maa ulkoliikuntaan ja aktiiviseen elämäntyyliin, Emmerich kehuu uutta kotimaataan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Petteri Kivimäki
Lataa

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Tutkimus valottaa eroja kaksikielisten ihmisten tunnesanojen käsittelyssä ensimmäisen ja toisen kielen välillä29.11.2024 07:50:00 EET | Tiedote

Dong Tang havaitsi väitöstutkimuksessaan, että kaksikieliset ihmiset reagoivat voimakkaammin ensimmäisenä oppimansa kielen tunnesanoihin. Hän jakoi tunteisiin liittyvät sanat kahteen luokkaan, joita henkilöt tulosten mukaan käsittelevät eri tavalla: sanoihin, jotka nimeävät tunteen, kuten ”onnellinen”, ja sanoihin, jotka herättävät tunteen sisältönsä kautta, kuten ”arvokas”. Tutkimus korostaa kielenoppimisen emotionaalista kontekstia ja voi edistää kulttuurienvälistä viestintää ja kieltenopetusta.

Varhaisten matemaattisten taitojen kehityksen teoriamalli ja opetuskäytänteet tuovat esiin opettajien tietotaidon merkityksen opetuksessa26.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote

KM Piia Parviaisen väitöskirja tuottaa teoriamallin kokonaisvaltaisesta varhaisten matemaattisten taitojen kehityksestä. Samalla se tuo uutta tietoa opettajien pedagogisen tietoisuuden ja täydennyskoulutuksen merkityksestä matematiikan opetuksessa suomalaisessa varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Tutkimuksen mukaan opettajilla oleva vahvempi pedagoginen tietoisuus eri matemaattisista taidoista lisäsi lasten matemaattisia oppimismahdollisuuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye