Kolster

Kolme pointtia Kiinan taloudesta – näihin meidän on varauduttava

Jaa

Mitä verkkokaupan kasvu tarkoittaa logistiikalle tai kiinalaisten sähköautojen rynnistys eurooppalaisille kilpailijoille? Presidentti Stubbin Kiinan-valtiovierailulle osallistunut Kolsterin toimitusjohtaja Timo Helosuo nostaa esiin kolme ajankohtaista teemaa Kiinasta.

Kolsterin toimitusjohtaja Timo Helosuo nojaa seinään ja hymyilee.
Kiina-asiantuntemuksestaan tunnettu Kolsterin toimitusjohtaja Timo Helosuo oli mukana tasavallan presidentin Alexander Stubbin Kiina-valtiovierailun yritysvaltuuskunnassa. Kuva: Jaakko Lukumaa

”Kiinan kaupan uhat ja mahdollisuudet ovat monestakin syystä ajankohtainen puheenaihe”, sanoo IPR- ja lakiasioihin erikoistuneen Kolsterin toimitusjohtaja Timo Helosuo.

Johtavissa suomalaisyrityksissä Kiinan markkinatilannetta on pohdittu erityisesti presidentti Alexander Stubbin lokakuisen valtiovierailun jälkimainingeissa: olisiko Kiinasta kauppakumppaniksi. Euroopan tasolla haetaan linjaa yhteistyön ja protektionismin välillä: tietyille kiinalaistuotteille on juuri määrätty uusia tulleja. Ja globaalisti Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi vaikuttaa väistämättä suurvaltasuhteisiin.

Laaja-alaisesta Kiina-asiantuntemuksestaan tunnettu Timo Helosuo oli mukana tasavallan presidentin valtiovierailun yritysvaltuuskunnassa. Helosuo on seurannut Kiinan liike-elämää pitkään ja hän toimii Suomalais-Kiinalaisen Kauppayhdistyksen puheenjohtajana.

Presidentti Stubbin tavaramerkiksi nousseen kolmen pointin tyyliin Helosuo nostaa esiin kolme ajankohtaista teemaa Kiinan-vierailulta.

1. Kiinalaiset sähköautot muuttavat kuluttajien ostokäyttäytymistä

”Kiinassa on yli 200 sähköautovalmistajaa, ja maa on sähköautojen kehityksen kärjessä. Kiinalaiset autonvalmistajat ovat nyt tekemässä automalleille sen, minkä Nokian vuosittain uudistuvat puhelinmallit tekivät puhelimelle 20 vuotta sitten. Uusia automalleja esitellään 1–2 vuoden välein, uutuuksien toimitukset alkavat heti esittelyn jälkeen, ja jo myytyihin autoihin päivitetään digitaalisia lisäominaisuuksia automaattisesti verkon yli.

Auto on muuttumassa vuosittain uusittavaksi kulutushyödykkeeksi.

Kiinalaisautojen rynnistys pakottaa miettimään, mitä se tarkoittaa Euroopassa. Onko uuteen tilanteeseen syytä reagoida pelolla ja rajoitteilla vai pitäisikö miettiä, miten kilpailuun vastataan?

Sähköautojen myynnin nopea kasvu aiheuttaa valtavia muutoksia koko niihin liittyvään ekosysteemiin: miten rakennetaan ja turvataan latausinfrastruktuuri? Mistä saadaan strategiset akkumineraalit? Entä miten taataan turvallisuus kasvavassa dataliikenteessä, joka paitsi ohjaa autoja, myös välittää käyttäjän tietoja ja persoonallisia ominaisuuksia autonvalmistajille yli valtiorajojen? Tämä valtava muutos järisyttää Eurooppaa, mutta tuo mukanaan Kempowerin kaltaisia voittajia.”

2. Verkkokauppojen on pakko vähentää logistiikkapäästöjään

”Kiinan osuus maailman verkkokaupassa on paisunut viime vuosina. Kiinan-vierailulla tapasimme verkkokauppajättien edustajia ja saimme kuulla niiden kilpailutilanteesta.

Logistiikka on Kiinassa keskittynyt muutamille jättiyrityksille, jotka kilpailevat verisesti keskenään. Luvut puhuvat puolestaan: yksittäisen paketin kuljetus Kiinassa maksaa tällä hetkellä 0,4 euroa ja kuljetusaika on keskimäärin 2,7 vuorokautta. Kunnioitettava saavutus maassa, jossa on 1,4 miljardia asukasta ja ostaminen on siirtynyt pääosin verkkokauppaan.

Kansainvälisen verkkokaupan kuljetukset kasvattavat yritysten hiilijalanjälkeä. Paine kehittää verkkokauppaostosten kuljettamista nykyistä ekologisempaan suuntaan kasvaa nopeasti. Kuluttajat ovat yhä tiedostavampia valitessaan verkko-ostosten toimitustapaa, ja verkkokauppoja vaaditaan raportoimaan omista päästöistään. Jatkossa taistelua käydään myös ympäristöarvoilla.”

3. Kiina on brändien suojauksessa Villi länsi

”Monessa suomalaisyrityksessä pohditaan tällä hetkellä, uskaltaako Kiinaan lähteä ja miten sikäläistä IPR-toimialaa pitäisi tulkita. Onko aineettomilla oikeuksilla Kiinassa mitään suojaa?

Kokemukseni perusteella sanoisin, että Kiinaan uskaltaa lähteä, mutta sen markkinat pitää tuntea. Esimerkiksi brändin suojauksessa Kiina on vielä Villi länsi. Maassa toimii yli 35 000 brändien suojaamiseen rekisteröitynyttä yritystä. Niistä kuitenkin vain alle viisi prosenttia on ammattimaisia IP-lakitoimistoja.

Kiinan IPR-lainsäädäntö on jo lähellä sitä, mihin olemme tottuneet Euroopassa. Kokonaisuutta ei kuitenkaan voi vielä verrata länsimaihin. Erityisesti riitatilanteissa Kiinassa korostuu paikallisen ympäristön tunteminen ja sen mukaisesti oikean neuvottelustrategian valinta. Meillä Kolsterilla tähän tarpeeseen on vastattu solmimalla kumppanuuksia luotettavien kiinalaisten IPR-toimistojen kanssa.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Kolster on yksi Euroopan kokeneimmista IPR-alan yrityksistä. Yritys on palvellut innovaatioiden suojaamisessa ja kaupallistamisessa vuodesta 1874 lähtien. Kolsterilta saat kaikki IPR- ja lakipalvelut keksintöjen, muotoilun ja brändien suojaamiseksi, puolustamiseksi ja kaupalliseksi hyödyntämiseksi kaikkialla maailmassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kolster

McDonald’s hävisi oikeusriidan EU:ssa – menetti kanahampurilaisten Big Mac -tavaramerkin14.6.2024 09:03:49 EEST | Tiedote

Pikaruokaketju McDonald’s menetti osittain yksinoikeutensa Big Mac -tavaramerkkiin EU:ssa. McDonald’s ei onnistunut vakuuttamaan Euroopan unionin yleistä tuomioistuinta tavaramerkin todellisesta käytöstä. ”Brändin tunnettuuskaan ei poista tarkan dokumentaation tarvetta”, IPR-yritys Kolsterin eurooppatavaramerkki- ja mallioikeusasiamies Kristiina Kaislisto sanoo.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye