Jyväskylän yliopisto

Tieteen päivät Jyväskylässä 8.-11.1.2025 – avartavia keskusteluja lukumotivaatiosta, kestävyysmurroksesta, nuoruudesta, koulusta ja kestävästä työurasta

Jaa

Valtakunnallinen tiedetapahtuma Tieteen päivät saapuu jälleen Jyväskylään tammikuussa 2025 teemalla Oivallus ja erehdys! Teema puhuttaa lukumotivaation, kestävyysmurroksen, nuoruuden, koulun ja kestävän työuran näkökulmista. Tilaisuudet ovat kaikillle avoimia, tervetuloa!

Valtakunnallinen Tieteen päivät tuo kaikille avointa ohjelmaa Jyväskylään 8.-11.1.2025.
Valtakunnallinen Tieteen päivät tuo kaikille avointa ohjelmaa Jyväskylään 8.-11.1.2025.

Valtakunnallisia Tieteen päiviä vietetään heti loppiaisen jälkeen 8.-12.1.2025, ja ohjelmaa järjestetään sekä Helsingissä, Turussa, Jyväskylässä, Joensuussa, Kuopiossa että Mikkelissä.

Jyväskylässä tapahtumia on keskiviikosta lauantaihin 8.–11.1.2025 Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteessä ja päärakennuksen juhlasalissa Seminaarinmäellä. 

  • Keskiviikkona 8.1. tiedeillassa pohditaan lukemisen hyötyä sekä lukumotivaatiota lukutaidon ja aivotutkimuksen näkökulmista. Illan asiantuntijoina ovat Jyväskylän yliopiston professori, lukutaidon tutkija Minna Torppa, apulaisprofessori, aivotutkija Tiina Parviainen, sekä toimittaja, opettaja ja oppikirjailija Aleksis Salusjärvi. Illan juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä

  • Torstaina 9.1. resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin lounaskollokviossa tutkitaan kestävyysmurrosta nuorten kanssa. Miten löydämme tien parhaaseen mahdolliseen tulevaisuuteen tämän päivän nuorille ja tuleville sukupolville? Paneelikeskustelun puheenjohtajana toimii dosentti Raija Foster Itä-Suomen yliopistosta ja panelisteina tutkimusprofessori Sofia Laine Nuorisotutkimusseurasta, yliopistonlehtori Panu Halme Jyväskylän yliopistosta sekä opiskelijaedustajia. 

  • Torstaina 9.1. tietokirjaillassa vierailee Jyväskylän yliopiston alumni, psykologi Leea Stenvall (ent. Mattila). Tilaisuudessa keskustellaan, miksi murrosikä on tärkeä elämänvaihe niin nuorelle itselleen kuin hänen aikuisille läheisilleen. Stenvall avaa mentalisaatioteoriaa eli kykyä ymmärtää omia tunteitaan ja reaktioitaan sekä eläytyä toisen mieleen. Juontajana on alumnikoordinaattori Heli Mäki Jyväskylän yliopistosta. 

  • Perjantaina 10.1. ääneen pääsevät tutkijaverkostot JYU.Edu ja JYU.Well sekä digitaalinen kansalaistiedekeskus. JYU.Edu ruotii väitteitä ja puolustuspuheita koulusta. Tilaisuuden juontaa vanhempi yliopistonlehtori Matti Rautiainen ja asiantuntijoina kuullaan professori Mira Kalalahtea, tutkijatohtori Elina Hämäläistä ja aineenopettaja Olli-Pekka Saloa. JYU.Well pohtii kestävän työuran oivalluksia ja erehdyksiä. Työ voi olla hyvinvoinnin lähde, tai tuoda haasteita hyvinvoinnille. Pohtimassa Jyväskylän yliopiston  asiantuntijat professori Mikaela von Bonsdorff, apulaisprofessori Kaija Collin, professori Taru Feldt sekä työelämäprofessori Salla Toppinen-Tanner. 

    Jyväskylän yliopiston digitaalinen kansalaistiedekeskus tulee esittelemään kansalaistiedettä. Tilaisuudessa opitaan, kuinka kansalaistiedettä tehdään. Mukana Jyväskylän yliopiston ja digitaalisen kansalaistiedekeskuksen asiantuntijat akatemiaprofessori Otso Ovaskainen, pääarkkitehti Ari Lehtiö, postdoc-tutkija Isabella Aura, tiedekasvatuksen asiantuntija Anniina Koliseva sekä professori Raija Hämäläinen. 

  • Lauantaina 11.1. JYUniorit järjestävät lasten tiedelauantain. Tutkitaan yhdessä, miten oppiminen ja oivallukset syntyvät! Pääset näkemään muun muassa, miltä lihaksen supistuminen näyttää sisältä päin.


Jyväskylän yliopiston asiantuntijoita voit kuulla myös Tieteen päivillä Helsingissä. Torstaina 9.1. akatemiatutkija Kaisa Vehkalahti on paneelissa mukana keskustelemassa suomalaisen historiantutkimuksen tämänhetkisestä tilasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta. Perjantaina 10.1. luontokadosta, sen syistä, seurauksista ja mahdollisuuksista välttää keskustelevat luonnonsuojelubiologi, yliopistonlehtori Panu Halme ja professori Mikko Mönkkönen.

Verkkolähetyksenä voi seurata perjantaina 10.1. keskustelua huippu-urheilun globaaleista muutoksista, jossa mukana on yliopistotutkija Antti Laine Jyväskylän yliopistosta. Sunnuntaina 12.1. perhe-elämään liittyvistä odotuksista on mukana keskustelemassa väitöskirjatutkija Nina Väkeväinen.

Tapahtumat ovat kaikille avoimia, tervetuloa! Lisätietoja tapahtumista ja asiantuntijoista sekä linkit verkkolähetyksiin löydät Jyväskylän yliopiston verkkosivuilta: https://www.jyu.fi/fi/tapahtumat/tieteen-paivat-8-1112025

Lisätietoja Jyväskylän Tieteen päivistä:

Emmi-Noora Roos, puh. 050 411 3898, emmi-noora.a.roos@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Läpimurto virustutkimuksessa: Virus-RNA:n havaitseminen entistä herkemmin4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen (NSC) tutkijat ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen enteroviruksen RNA:n havaitsemisessa kehittämällä uudenlaisen suhteelliseen fluoresenssiin perustuvan anturin, joka tunnistaa enteroviruksen perimän entistä herkemmin. Tutkimus myös vahvistaa tieteidenvälisen yhteistyön merkitystä maailmanlaajuisten terveyshaasteiden ratkaisemisessa.

Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote

Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.

Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote

Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye