Tieteen päivät Jyväskylässä 8.-11.1.2025 – avartavia keskusteluja lukumotivaatiosta, kestävyysmurroksesta, nuoruudesta, koulusta ja kestävästä työurasta
Valtakunnallinen tiedetapahtuma Tieteen päivät saapuu jälleen Jyväskylään tammikuussa 2025 teemalla Oivallus ja erehdys! Teema puhuttaa lukumotivaation, kestävyysmurroksen, nuoruuden, koulun ja kestävän työuran näkökulmista. Tilaisuudet ovat kaikillle avoimia, tervetuloa!
Valtakunnallisia Tieteen päiviä vietetään heti loppiaisen jälkeen 8.-12.1.2025, ja ohjelmaa järjestetään sekä Helsingissä, Turussa, Jyväskylässä, Joensuussa, Kuopiossa että Mikkelissä.
Jyväskylässä tapahtumia on keskiviikosta lauantaihin 8.–11.1.2025 Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteessä ja päärakennuksen juhlasalissa Seminaarinmäellä.
- Keskiviikkona 8.1. tiedeillassa pohditaan lukemisen hyötyä sekä lukumotivaatiota lukutaidon ja aivotutkimuksen näkökulmista. Illan asiantuntijoina ovat Jyväskylän yliopiston professori, lukutaidon tutkija Minna Torppa, apulaisprofessori, aivotutkija Tiina Parviainen, sekä toimittaja, opettaja ja oppikirjailija Aleksis Salusjärvi. Illan juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä.
- Torstaina 9.1. resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin lounaskollokviossa tutkitaan kestävyysmurrosta nuorten kanssa. Miten löydämme tien parhaaseen mahdolliseen tulevaisuuteen tämän päivän nuorille ja tuleville sukupolville? Paneelikeskustelun puheenjohtajana toimii dosentti Raija Foster Itä-Suomen yliopistosta ja panelisteina tutkimusprofessori Sofia Laine Nuorisotutkimusseurasta, yliopistonlehtori Panu Halme Jyväskylän yliopistosta sekä opiskelijaedustajia.
- Torstaina 9.1. tietokirjaillassa vierailee Jyväskylän yliopiston alumni, psykologi Leea Stenvall (ent. Mattila). Tilaisuudessa keskustellaan, miksi murrosikä on tärkeä elämänvaihe niin nuorelle itselleen kuin hänen aikuisille läheisilleen. Stenvall avaa mentalisaatioteoriaa eli kykyä ymmärtää omia tunteitaan ja reaktioitaan sekä eläytyä toisen mieleen. Juontajana on alumnikoordinaattori Heli Mäki Jyväskylän yliopistosta.
- Perjantaina 10.1. ääneen pääsevät tutkijaverkostot JYU.Edu ja JYU.Well sekä digitaalinen kansalaistiedekeskus. JYU.Edu ruotii väitteitä ja puolustuspuheita koulusta. Tilaisuuden juontaa vanhempi yliopistonlehtori Matti Rautiainen ja asiantuntijoina kuullaan professori Mira Kalalahtea, tutkijatohtori Elina Hämäläistä ja aineenopettaja Olli-Pekka Saloa. JYU.Well pohtii kestävän työuran oivalluksia ja erehdyksiä. Työ voi olla hyvinvoinnin lähde, tai tuoda haasteita hyvinvoinnille. Pohtimassa Jyväskylän yliopiston asiantuntijat professori Mikaela von Bonsdorff, apulaisprofessori Kaija Collin, professori Taru Feldt sekä työelämäprofessori Salla Toppinen-Tanner.
Jyväskylän yliopiston digitaalinen kansalaistiedekeskus tulee esittelemään kansalaistiedettä. Tilaisuudessa opitaan, kuinka kansalaistiedettä tehdään. Mukana Jyväskylän yliopiston ja digitaalisen kansalaistiedekeskuksen asiantuntijat akatemiaprofessori Otso Ovaskainen, pääarkkitehti Ari Lehtiö, postdoc-tutkija Isabella Aura, tiedekasvatuksen asiantuntija Anniina Koliseva sekä professori Raija Hämäläinen. - Lauantaina 11.1. JYUniorit järjestävät lasten tiedelauantain. Tutkitaan yhdessä, miten oppiminen ja oivallukset syntyvät! Pääset näkemään muun muassa, miltä lihaksen supistuminen näyttää sisältä päin.
Jyväskylän yliopiston asiantuntijoita voit kuulla myös Tieteen päivillä Helsingissä. Torstaina 9.1. akatemiatutkija Kaisa Vehkalahti on paneelissa mukana keskustelemassa suomalaisen historiantutkimuksen tämänhetkisestä tilasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta. Perjantaina 10.1. luontokadosta, sen syistä, seurauksista ja mahdollisuuksista välttää keskustelevat luonnonsuojelubiologi, yliopistonlehtori Panu Halme ja professori Mikko Mönkkönen.
Verkkolähetyksenä voi seurata perjantaina 10.1. keskustelua huippu-urheilun globaaleista muutoksista, jossa mukana on yliopistotutkija Antti Laine Jyväskylän yliopistosta. Sunnuntaina 12.1. perhe-elämään liittyvistä odotuksista on mukana keskustelemassa väitöskirjatutkija Nina Väkeväinen.
Tapahtumat ovat kaikille avoimia, tervetuloa! Lisätietoja tapahtumista ja asiantuntijoista sekä linkit verkkolähetyksiin löydät Jyväskylän yliopiston verkkosivuilta: https://www.jyu.fi/fi/tapahtumat/tieteen-paivat-8-1112025
Lisätietoja Jyväskylän Tieteen päivistä:
Emmi-Noora Roos, puh. 050 411 3898, emmi-noora.a.roos@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tanja HeikkinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 472 1162tanja.s.heikkinen@jyu.fiLinkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Piia Astikainen Jyväskylän yliopiston kognitiivisen neurotieteen professoriksi2.12.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala on kutsunut Piia Astikaisen kognitiivisen neurotieteen professorin tehtävään 1.12.2024 alkaen. Professuuri sijoittuu kasvatustieteiden ja psykologian tiedekuntaan psykologian laitokseen.
Ainutlaatuinen 45 vuoden seuranta-aineisto osoittaa: matala nuoruusiän kunto lisää alentuneen työkyvyn ja kansansairauksien riskiä vuosikymmeniksi2.12.2024 07:30:00 EET | Tiedote
Perttu Laakson ainutlaatuisen pitkää aineistoa hyödyntävä väitöskirja osoittaa, että matala kestävyyskunto nuorena lisää alentuneen työkyvyn, sairauspoissaolojen sekä sydän-, verisuoni- ja aineenvaihduntasairauksien riskiä vielä 45 vuoden päästä myöhäiskeski-iässä. Havaittujen pitkäaikaisvaikutusten vuoksi lasten ja nuorten liikuntaan panostaminen on ensisijaisen tärkeää. Aktiivinen nuori myös jatkaa liikkumista läpi koko aikuisiän todennäköisemmin kuin vähän nuoruudessa liikkunut.Aiemmin pitkään liikunnanopettajana toiminut Laakso kehottaa kääntämään jokaisen kiven lasten ja nuorten liikunnan tieltä: "Jos panostuksia ei tehdä, maksamme myöhemmin huomattavasti suurempaa laskua työkyvyn alentumisesta ja kansansairauksista.
Väitös: Oppimisanalytiikka tukee itseohjautuvuutta ja pedagogista päätöksentekoa korkeakouluissa2.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
FM Satu Aksovaaran väitöstutkimus tarkasteli, miten oppimisanalytiikkaa voidaan hyödyntää tukemaan opiskelijoiden itseohjautuvuutta ja opettajien pedagogista päätöksentekoa ammattikorkeakoulujen opintojaksoilla. Tutkimuksessa kehitetty analytiikan hyödyntämisen malli auttaa integroimaan oppimisanalytiikan oppimisprosessiin, parantamaan koulutuksen laatua ja rakentamaan opiskelijoiden tarpeisiin perustuvia oppimisympäristöjä.
Jyväskylän yliopiston uusi professori etsii optimoituja ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin29.11.2024 14:00:00 EET | Tiedote
Michael Emmerich on Jyväskylän yliopiston uusi monitavoiteoptimoinnin professori. Monitavoiteoptimointia hyödynnetään useilla aloilla, kun etsitään mahdollisimman optimaalisia ratkaisuja monimutkaisiin ja usein ristiriitaisiakin muuttujia sisältäviin ongelmiin. Emmerich arvostaa myös suomalaista kulttuuria ja suomalaisten vahvaa luontosuhdetta.
Muistisairaat mukaan tutkimukseen – oikeudenmukaisempi yhteiskunta tarvitsee kaikkien ääntä29.11.2024 09:49:48 EET | Tiedote
Suomessa on noin 150 000 muistisairaista ihmistä, ja väestön ikääntyessä muistisairaiden ihmisten määrä kasvaa merkittävästi. Muistisairaita ihmisiä on kuitenkin ollut mukana yhteiskunnallisessa tutkimuksessa varsin vähän. Kasvavan muistisairauksien määrän myötä on tärkeää, että heidän äänensä kuuluu myös tieteellisessä tutkimuksessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme