Maahanmuuttovirasto

Lähes 12 000 ukrainalaista on hakenut tilapäistä suojelua Suomesta tänä vuonna

Jaa

Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille, ja sen tavoitteena on tarjota nopeasti väliaikaista suojelua. Tilapäistä suojelua on haettu tänä vuonna vähemmän kuin aiempina vuosina. Vuonna 2024 tilapäistä suojelua on hakenut 11 762 henkilöä, mikä on 37 % vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

Hakemuksia on tullut kuitenkin tasaisesti koko vuoden 2024 ajan. Poikkeuksena oli alkukesän hakemuspiikki, jolloin ukrainalaiset tulivat kausitöihin Suomeen tilapäisen suojelun luvalla. Ukrainalaiset ovat ennen sodan alkua olleet vuosien ajan suurin ryhmä, joka on hakenut oleskelulupaa kausityöhön.

– Lähes kaikki tilapäisen suojelun päätökset ovat myönteisiä. Myönteisiä päätöksiä on tehty tänä vuonna yhteensä 11 379. Hakemuksiin on tehty myös joitakin kielteisiä päätöksiä. Lisäksi pieneen osaan hakemuksista on tehty raukeamispäätöksiä, kertoo tilapäisen suojelun prosessinomistaja Minna Serradj.

Osa ukrainalaisista on hakenut myös eri oleskelulupia, kuten työntekijän oleskelulupaa, joka on tarkoitettu pidempiaikaiseen oleskeluun kuin tilapäisen suojelun lupa.

– Lisäksi noin 30 ukrainalaista on hakenut vain turvapaikkaa, vaikka he voisivat hakea heille tarkoitettua tilapäistä suojelua. Tämän vuoksi he voivat saada hakemukseensa kielteisen päätöksen. Näitä asiakkaita on ohjeistettu hakemaan tilapäistä suojelua, joka heidän on mahdollista saada, ennen kuin teemme kielteisiä päätöksiä turvapaikkahakemuksiin, kertoo turvapaikkatutkinnan prosessinomistaja Roosa Simola.

Jos hakija saa kielteisen päätöksen, hänet voidaan poistaa maasta. Tilapäistä suojelua hakeville ja turvapaikanhakijoille voidaan tehdä kielteisiä päätöksiä ja niiden pohjalta maastapoistamispäätöksiä, jos he eivät esimerkiksi täytä hakemuksen edellytyksiä tai ovat syyllistyneet rikoksiin.

– Aiemmin emme ole voineet tehdä maastapoistamispäätöksiä. Maastapoistamispäätös on tehty tällä hetkellä vain yhdelle tilapäistä suojelua hakeneelle ukrainalaiselle. Niitä voidaan nyt tehdä, sillä maatieto Ukrainasta ja sen turvallisuustilanteesta on tarkentunut. Ukraina on sotaa käyvä maa, minkä vuoksi kynnys maastapoistamispäätöksille on kuitenkin korkea. Huomiomme näissä tapauksissa aina palautuskiellon, valvontaosaston johtaja Tirsa Forssell kertoo.

27 000 ukrainalaista on siirtynyt kunnan asukkaaksi

Vastaanottokeskukset on tarkoitettu vain tilapäistä asumista varten. Keskus tarjoaa ukrainalaisten majoituksen ja vastaanottopalvelut siihen asti, kunnes asiakas siirtyy kuntaan.

– Autamme asiakkaitamme kunnan asukkaaksi siirtymisessä. Kun tilapäistä suojelua saava asiakas on oleskellut Suomessa vuoden, hänellä on mahdollisuus hakea kotikuntaa ja muuttaa kuntaan asumaan. Kuntalaisena hän voi valita vapaasti asuinpaikkansa ja hyödyntää esimerkiksi kunnan kotoutumis- ja työllisyyspalveluita, kertoo vastaanottopalveluiden osaston johtaja Elina Nurmi.

Vastaanottokeskuksissa on noin 9 400 ukrainalaista, jotka voisivat saada kotikunnan, mutta eivät ole sitä vielä hakeneet. Lisäksi vastaanottokeskuksissa on asiakkaita, joiden kuntaan siirtyminen on kesken.

Maahanmuuttovirasto säätelee vastaanottokeskusten määriä tarpeen mukaan. Vastaanottokeskuspaikkojen tarve on vähentynyt kuluvan vuoden aikana, kun ukrainalaisia on tullut vähemmän Suomeen. Tämän vuoksi virasto sulkee ylimääräisiä keskuksia ja vähentää keskusten paikkamääriä.

Tilapäisen suojelun tarve jatkuu vuonna 2025

Suomi ja muut EU:n jäsenvaltiot jatkavat ukrainalaisten tukemista myöntämällä tilapäistä suojelua vuonna 2025. Suomeen saapuvien tilapäisen suojelun hakijoiden määrään vaikuttavat ensisijaisesti Ukrainan sodan kesto ja laajuus sekä Ukrainan humanitaarisen tilanteen kehittyminen.

Maahanmuuttoviraston syyskuussa 2024 päivittämän tulevaisuusarvion mukaan Suomeen tulee 10 000–12 000 tilapäisen suojelun hakijaa vuonna 2024 ja 8 000–12 000 tilapäisen suojelun hakijaa vuonna 2025.

– Koska Ukrainan sodan ja siitä johtuvan pakolaisuuden kehittymistä on vaikeaa ennakoida, tähän hakemusmäärän arviointiin liittyy monia epävarmuustekijöitä. Esimerkiksi tuleva talvi voi mahdollisesti lisätä Ukrainasta tulevien määrää maltillisesti, kertoo Serradj.

Euroopan unionin yleisten asioiden neuvosto päätti kesäkuussa 2024 jatkaa tilapäistä suojelua 4.3.2026 asti.

Lisätietoa medialle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Prosessinomistaja Minna Serradj, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 433 215

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto

New minimum income limit as of 1 January 2025 for the residence permit for an employed person20.12.2024 10:11:19 EET | Press release

The minimum income limit for a residence permit for an employed person will increase as of 1 January 2025 because of amendments to legislation. A foreign employee who arrives in Finland with a residence permit for an employed person will have to earn at least 1,600 euros per month for his or her work in Finland. The purpose of the amendments is to ensure that employees who move to Finland for work are paid a salary that is sufficient to cover their living costs. The new legislation supports the Government’s objective to increase the amount of full-time employment in Finland.

Ny inkomstgräns för uppehållstillstånd för arbetstagare från och med den 1 januari 202520.12.2024 10:08:54 EET | Pressmeddelande

Inkomstgränsen för uppehållstillstånd för arbetstagare höjs i och med lagändringen den 1 januari 2025. I fortsättningen ska den som kommer till Finland med stöd av ett uppehållstillstånd för arbetstagare få minst 1 600 euro i lön per månad för sitt arbete i Finland. Syftet med lagändringen är att säkerställa att de som kommer till Finland för att arbeta får en lön som de klarar sig på. Den stöder också regeringens mål att öka mängden heltidsarbete i Finland.

Työntekijän oleskelulupiin uusi tuloraja 1.1.2025 alkaen20.12.2024 10:05:19 EET | Tiedote

Työntekijän oleskeluluvan tuloraja nousee lakimuutoksen myötä 1.1.2025. Työntekijän oleskeluluvalla Suomeen saapuvan henkilön tulee jatkossa saada Suomessa tehtävästä työstä vähintään 1 600 euroa palkkaa kuukaudessa. Lakimuutoksen tavoitteena on, että Suomeen töihin tulevat saavat työstä palkkaa, jolla voi tulla toimeen. Laki tukee myös hallituksen tavoitetta lisätä kokoaikatyön määrää Suomessa.

Från och med den 1 januari 2025 ansvarar Migrationsverket helt och hållet för behandlingen av uppehållstillstånd för arbetstagare18.12.2024 10:00:42 EET | Pressmeddelande

Ändringen är en del av totalreformen av arbets- och näringstjänsterna som innebär att arbets- och näringstjänsterna överförs från staten till kommunernas sysselsättningsområden den 1 januari 2025. Ärendena som gäller uppehållstillstånd för arbetstagare överförs samtidigt från arbets- och näringsbyrån till Migrationsverket.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye