Maahanmuuttovirasto

Nästan 12 000 ukrainare har ansökt om tillfälligt skydd i Finland i år

Dela

Syftet med tillfälligt skydd är att snabbt kunna erbjuda personer som flyr kriget i Ukraina temporärt skydd. I år har det lämnats in färre ansökningar om tillfälligt skydd än under tidigare år. År 2024 har 11 762 personer ansökt om tillfälligt skydd, vilket är 37 procent mindre än under motsvarande period i fjol.

Ansökningar har dock lämnats in i jämn takt under hela året. Ett undantag var det höga antalet ansökningar i början av sommaren, då ukrainare kom till Finland för säsongsarbete med uppehållstillstånd som beviljats på grund av tillfälligt skydd. Redan innan kriget började har ukrainare i flera år varit den största gruppen som ansökt om uppehållstillstånd för säsongsarbete.

– Nästan alla beslut om tillfälligt skydd är positiva. I år har det fattats totalt 11 379 positiva beslut. Det har även fattats några negativa beslut. På en liten del av ansökningarna har det fattats ett beslut om att ansökan förfaller, säger Minna Serradj, processägare som ansvarar för tillfälligt skydd.

En del av ukrainarna har också ansökt om andra uppehållstillstånd, till exempel uppehållstillstånd för arbetstagare, som är avsett för långvarigare vistelse än ett uppehållstillstånd för tillfälligt skydd.

– Därutöver har cirka 30 ukrainare bara sökt asyl, trots att de skulle kunna ansöka om tillfälligt skydd som är avsett för dem. Därför kan de få ett negativt beslut på sin ansökan. Dessa klienter har uppmanats att ansöka om tillfälligt skydd, som de har möjlighet att få, innan vi fattar negativa beslut på deras asylansökningar, säger Roosa Simola, processägare med ansvar för asylutredningar.

De sökande som får ett negativt beslut kan avlägsnas ur landet. Migrationsverket kan fatta ett negativt beslut och med stöd av det ett beslut om avlägsnande ur landet för personer som ansöker om tillfälligt skydd eller asyl, om de till exempel inte uppfyller villkoren för ansökan eller om de har gjort sig skyldiga till brott.

– Tidigare har vi inte kunnat fatta beslut om avlägsnande ur landet. Hittills har ett beslut om avlägsnande ur landet fattats för bara en ukrainare som ansökt om tillfälligt skydd. Nu kan sådana beslut fattas, eftersom landinformationen om Ukraina och om säkerhetsläget där har preciserats. Ukraina är ändå ett land som är i krig, varför tröskeln att fatta beslut om avlägsnande ur landet är hög. Vi beaktar alltid förbudet mot tillbakasändning i dessa fall, säger Tirsa Forssell, direktör för tillsynsavdelningen.

27 000 ukrainare har blivit kommuninvånare

Förläggningarna är bara avsedda att erbjuda tillfällig inkvartering. Förläggningen erbjuder inkvartering och mottagningstjänster för ukrainare tills de övergår till en kommun.

– Vi hjälper våra klienter att övergå till kommunen. När en klient som får tillfälligt skydd har vistats i Finland i ett år, har han eller hon möjlighet att ansöka om hemkommun och flytta till en kommun. Som kommuninvånare kan personen fritt välja sin bostadsort och utnyttja till exempel kommunens integrations- och sysselsättningstjänster, säger Elina Nurmi, direktör för avdelningen för mottagningstjänster.

På förläggningarna finns cirka 9 400 ukrainare som skulle kunna få en hemkommun men som ännu inte har ansökt om hemkommun. På förläggningarna finns också klienter vars process för att övergå till kommunen pågår.

Migrationsverket justerar antalet förläggningar enligt behov. Behovet av förläggningsplatser har minskat under innevarande år, då färre ukrainare har kommit till Finland. Därför lägger verket ner förläggningar som inte längre behövs och minskar antalet förläggningsplatser.

Behovet av tillfälligt skydd fortsätter år 2025

Finland och de andra EU-medlemsstaterna fortsätter att stödja ukrainare genom att bevilja tillfälligt skydd år 2025. Antalet personer som söker tillfälligt skydd i Finland påverkas främst av krigets längd och omfattning samt av utvecklingen av den humanitära situationen i Ukraina.

Enligt Migrationsverkets framtidsprognos som uppdaterades i september 2024 kommer 10 000–12 000 personer att söka tillfälligt skydd i Finland år 2024 och 8 000–12 000 personer år 2025.

– Eftersom det är svårt att förutspå hur kriget i Ukraina och flyktingläget till följd av kriget utvecklas, finns det betydande osäkerhetsfaktorer i prognoserna som gäller antalet ansökningar. Antalet personer som kommer från Ukraina kan till exempel öka måttligt under den kommande vintern, säger Serradj.

Europeiska unionens allmänna råd beslutade i juni 2024 att förlänga det tillfälliga skyddet till den 4 mars 2026.

Ytterligare information till medier

Nyckelord

Kontakter

Minna Serradj, processägare, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi, tfn 0295 433 215

Länkar

Migrationsverket

Migrationsverket är en beslutsfattande organisation i immigrations-, asyl-, flykting- och medborgarskapsärenden och upprätthåller systemet för mottagande.

Följ Maahanmuuttovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Maahanmuuttovirasto

New minimum income limit as of 1 January 2025 for the residence permit for an employed person20.12.2024 10:11:19 EET | Press release

The minimum income limit for a residence permit for an employed person will increase as of 1 January 2025 because of amendments to legislation. A foreign employee who arrives in Finland with a residence permit for an employed person will have to earn at least 1,600 euros per month for his or her work in Finland. The purpose of the amendments is to ensure that employees who move to Finland for work are paid a salary that is sufficient to cover their living costs. The new legislation supports the Government’s objective to increase the amount of full-time employment in Finland.

Ny inkomstgräns för uppehållstillstånd för arbetstagare från och med den 1 januari 202520.12.2024 10:08:54 EET | Pressmeddelande

Inkomstgränsen för uppehållstillstånd för arbetstagare höjs i och med lagändringen den 1 januari 2025. I fortsättningen ska den som kommer till Finland med stöd av ett uppehållstillstånd för arbetstagare få minst 1 600 euro i lön per månad för sitt arbete i Finland. Syftet med lagändringen är att säkerställa att de som kommer till Finland för att arbeta får en lön som de klarar sig på. Den stöder också regeringens mål att öka mängden heltidsarbete i Finland.

Työntekijän oleskelulupiin uusi tuloraja 1.1.2025 alkaen20.12.2024 10:05:19 EET | Tiedote

Työntekijän oleskeluluvan tuloraja nousee lakimuutoksen myötä 1.1.2025. Työntekijän oleskeluluvalla Suomeen saapuvan henkilön tulee jatkossa saada Suomessa tehtävästä työstä vähintään 1 600 euroa palkkaa kuukaudessa. Lakimuutoksen tavoitteena on, että Suomeen töihin tulevat saavat työstä palkkaa, jolla voi tulla toimeen. Laki tukee myös hallituksen tavoitetta lisätä kokoaikatyön määrää Suomessa.

Från och med den 1 januari 2025 ansvarar Migrationsverket helt och hållet för behandlingen av uppehållstillstånd för arbetstagare18.12.2024 10:00:42 EET | Pressmeddelande

Ändringen är en del av totalreformen av arbets- och näringstjänsterna som innebär att arbets- och näringstjänsterna överförs från staten till kommunernas sysselsättningsområden den 1 januari 2025. Ärendena som gäller uppehållstillstånd för arbetstagare överförs samtidigt från arbets- och näringsbyrån till Migrationsverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye