Uutta tietoa lasten ja nuorten ylipainon ja lihavuuden yleisyydestä – toimia lapsen terveen kasvun tukemiseen tarvitaan
Juuri julkaistun tilaston mukaan noin neljäosalla pojista ja viidesosalla tytöistä on ylipainoa tai lihavuutta. Tilastossa julkaistiin ensimmäistä kertaa tietoja myös lasten ja nuorten vaikean lihavuuden yleisyydestä.
Lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus 2023 -tilaston mukaan noin neljäsosalla 2–16-vuotiaista pojista (26 %) ja vajaalla viidesosalla tytöistä (17 %) oli ylipainoa tai lihavuutta vuonna 2023. Osuudet olivat pojilla 0,9 prosenttiyksikköä ja tytöillä 0,4 prosenttiyksikköä pienemmät kuin vuonna 2022.
Lihavuutta oli kahdeksalla prosentilla 2–16-vuotiaista pojista ja kolmella prosentilla tytöistä. Vaikean lihavuuden yleisyys oli 2–16-vuotiailla pojilla 1,7 prosenttia ja tytöillä 0,6 prosenttia.
Ylipaino ja lihavuus olivat yleisempiä kouluikäisillä kuin alle kouluikäisillä, ja pojilla yleisempiä kuin tytöillä kaikissa ikäryhmissä.
”Lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus ovat merkittävä kansanterveyden haaste, joka heikentää monin tavoin fyysistä ja psykososiaalista terveyttä ja hyvinvointia lapsena ja myöhemmin aikuisena”, sanoo THL:n kehittämispäällikkö Päivi Mäki.
Tilastossa on käytetty ylipainon ja lihavuuden kriteerinä aikuisen painoindeksiä vastaavaa lapsen painoindeksiä (ISO-BMI). Ylipainon raja-arvona on ISO-BMI 25 kg/m2 tai enemmän ja lihavuuden rajana 30 tai enemmän. Lisäksi tilasto kattaa tiedot vaikean lihavuuden (ISO-BMI ≥ 35 kg/m2) yleisyydestä.
Tietoja lihavuuden yleisyydestä tarvitaan lasten ja nuorten terveyden edistämistoimien suunnittelussa
THL:n seuranta lasten ja nuorten ylipainon ja lihavuuden esiintyvyydestä kattaa vuodet 2014–2023.
Lapsuuden lihavuuteen liittyvien terveysvaikutusten vuoksi on erittäin tärkeää, että saatavilla on luotettavaa ja ajantasaista tilastotietoa lasten ylipainon ja lihavuuden yleisyydestä ja siinä tapahtuneista ajallisista muutoksista.
Tietoa tarvitaan terveyspolitiikan ja lasten lihavuuden ehkäisyn ja hoidon sekä terveyspalvelujen ja terveyden edistämistoimien suunnittelussa sekä tehtyjen toimien vaikuttavuuden seuraamisessa.
Vuoden 2023 tilastossa julkaistiin ensimmäistä kertaa tiedot vaikean lihavuuden yleisyydestä.
”Vaikka vaikea lihavuus on Suomessa lapsilla melko harvinaista, sen yleisyyttä on tärkeää seurata. Tutkimuksista tiedetään, että lihavuuden liitännäissairauksien riski on suurempi ja lihavuuden jatkuminen aikuisuuteen todennäköisempää lapsilla, joilla on vaikeaa lihavuutta kuin lapsilla, joilla lihavuus ei ole vaikea-asteista”, Mäki sanoo.
Ylipainon ja lihavuuden yleisyydessä on alueellisia eroja
Alueiden välillä on eroja lasten ja nuorten ylipainon, lihavuuden ja vaikean lihavuuden yleisyydessä.
Yleisintä ylipaino ja lihavuus olivat pojilla ja tytöillä Satakunnan hyvinvointialueella ja harvinaisinta Helsingissä. Vaikea lihavuus oli yleisintä pojilla Kainuun (2,9 %) ja tytöillä Satakunnan hyvinvointialueella (1,0 %) ja harvinaisinta pojilla Helsingissä (1,0 %) ja tytöillä Länsi-Uudellamaalla ja Helsingissä (0,4 %).
”Lasten terveen kasvun tukemiseksi ja lihavuuden ehkäisemiseksi tarvitaan toimia yhteiskunnan eri sektoreilla, esimerkiksi päätöksenteossa, terveydenhuollossa, varhaiskasvatuksessa, kouluissa sekä yhdyskuntasuunnittelussa ja kaavoituksessa”, Mäki sanoo.
”Tavoitteena on tehdä terveyttä edistävistä elintapavalinnoista mahdollisimman helppoja ja luontevia kaikille lapsille ja lapsiperheille sekä tarjota tarvittavaa tukea ja hoitoa.”
Pituus ja painotietojen kattavuus on edelleen parantunut
THL:n ylläpitämät tilastotiedot lasten ja nuorten ylipainon ja lihavuuden yleisyydestä perustuivat vuonna 2023 noin 496 000 lapsen ja nuoren lastenneuvolassa ja kouluterveydenhuollossa mitattuihin pituus- ja painotietoihin. Tiedot kattavat 57 prosenttia koko maan 2–16-vuotiaista lapsista ja nuorista.
Vuosien 2022 ja 2023 välillä tietojen kattavuus kasvoi yli 4 prosenttiyksikköä. Helsingin kaupungin ja Ahvenanmaan lisäksi 15 hyvinvointialueella kattavuus riitti tietojen julkaisemiseen.
”On tärkeää, että tietojen siirtymistä lastenneuvolasta ja kouluterveydenhuollosta kehitetään edelleen potilastietojärjestelmien tuottajien, hyvinvointialueiden ja THL:n yhteistyönä”, toteaa THL:n erikoistutkija Maaret Vuorenmaa.
”Lasten pituus- ja painotietojen kattavuuteen vaikuttaa myös se, miten hyvin lakisääteiset, määräaikaiset terveystarkastukset toteutuvat eri puolilla Suomea. Pituus- ja painotietojen kattavuus voi parhaimmillaankin olla vain niin korkea kuin terveystarkastusten kattavuus on”, Vuorenmaa jatkaa.
Ylipainon ja lihavuuden yleisyydessä tapahtuneita ajallisia muutoksia tarkasteltaessa tulee huomioida rekisteriaineistoon liittyvät puutteet ja muutokset. Lisäksi on hyvä huomioida, että lasten pituus- ja painotietojen kattavuus on seuranta-aikana parantunut, mikä todennäköisesti vaikuttaa tuloksiin.
Lisätiedot
Tilastoraportti: Lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus 2023
Lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus -tilaston verkkosivu (THL)
Aluekohtaiset tiedot lasten ja nuorten ylipainosta ja lihavuudesta:
Maaret Vuorenmaa (aineisto, tilasto)
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 7008
etunimi.sukunimi@thl.fi
Päivi Mäki (lasten ja nuorten ylipaino)
kehittämispäällikkö
THL
puh. 029 524 8612
etunimi.sukunimi@thl.fi
Kuvat
Tietoa julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL viikolla 49/202428.11.2024 15:50:47 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 28.11. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ti 3.12. Lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus 2023 -tilasto julkaistaan. Mukana ensimmäistä kertaa tietoa lasten ja nuorten vakavan lihavuuden yleisyydestä. Lisätiedot: elisa.lautala(at)thl.fi, puh. 029 524 7244 Suosituksia lasten ja nuorten vapaa-ajan digilaitteiden ja -sisältöjen käyttöön aletaan laatia – OPH ja THL kokoavat asiantuntijaverkostoa yhteistyöhön. Lisätiedot: katja.sibenberg(at)thl.fi, puh. 029 524 70 Verkkouutiset pe 29.11. Maailman aids
Kehän laidalla ei ole voittajia – tuore dokumentti kertoo perheväkivallan varjossa kasvaneista26.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Lähisuhdeväkivalta on maailman katsotuin taistelulaji, jolla on vuosittain yli 800 miljoonaa* seuraajaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja elokuvaohjaaja Iris Olssonin 26.11. julkaistu dokumentti “Life at the Ringside” antaa äänen viidelle suomalaiselle, jotka elivät lapsuutensa kehän laidalla, vasten tahtoaan. Liian monet lapset joutuvat todistamaan väkivaltaa, joka voi olla fyysistä, henkistä tai molempia. Tilanteet jättävät syvät jäljet, sillä väkivallan näkeminen ja väkivallalle altistuminen voi tuottaa lapselle yhtä suurta vahinkoa kuin väkivallan kohteeksi joutuminen. “Lähisuhdeväkivalta on maailman katsotuin kamppailulaji. Jokainen lapsi, joka joutuu elämään kotonaan kehän laidalla, on liikaa. THL:ssä teemme töitä, jotta kaikilla olisi mahdollisuus turvalliseen kotiin ja elämään ilman pelkoa väkivallan kokemisesta tai näkemisestä”, sanoo THL:n johtava asiantuntija Sini Stolt. “Jokaisella on oikeus väkivallattomaan lapsuuteen ja nuoruuteen. Väkivaltaa tai sen uhkaa kohdannut
Uutta opiskelijoiden elintavoista: Yhä useampi korkeakouluopiskelija liikkuu riittävästi, mutta viettää liikaa aikaa netissä25.11.2024 01:59:00 EET | Tiedote
Korkeakouluopiskelijoiden elintavoissa on tapahtunut positiivisia muutoksia viimeisten kolmen vuoden aikana. Liikunnan määrä on lisääntynyt, ja päivittäinen tupakointi ja nuuskaaminen vähentynyt.
THL viikolla 48/202421.11.2024 15:29:47 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 21.11. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ma 25.11. Korkeakouluopiskelijoiden elintavat. Miten opiskelijoiden elintavat ovat muuttuneet koronapandemian jälkeen? Kerromme uusia tuloksia esimerkiksi liikunnasta, netinkäytöstä ja tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöstä. Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus (KOTT) toteutettiin keväällä 2024. Tiedotamme elintapatuloksista yhdessä YTHS:n kanssa. Järjestämme myös yhdessä maanantaina valtakunnallisen verkostopäivän opiskelijoiden hy
Antibiotikaresistens kan överraska resenären – undvik trista souvenirer18.11.2024 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Antibiotikaresistens är ett snabbt växande hot. Bakterier som är resistenta mot antibiotika är vanliga i världen och sprids lätt med resenärer även till Finland.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme