Läkemedelsplåster som innehåller opioider är förknippade med en betydande risk för överdosering
Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea varnar för en livsfarlig risk för överdosering med läkemedelsplåster som innehåller opioider, om opioidläkemedelsplåstret utsätts för extern värme. Under de senaste tio åren har Fimea fått kännedom om fem fall, där ett plåster som innehåller fentanyl har orsakat förgiftningsdödsfall i samband med bastubad.

Exponering av opioidläkemedelsplåster för extern värme kan öka halten av läkemedel som doseras via huden i blodet, och detta kan leda till livsfarlig förgiftning. Appliceringsstället för läkemedelsplåster som innehåller opioider får inte utsättas för extern värmekälla, såsom bastu, värmelampor och långvariga varma bad. Hög feber kan också öka absorptionen av läkemedlet och därför är det viktigt att behandla hög feber.
Opioider är morfinliknande, starka, smärtstillande medel. Plåster säljs bland annat under följande namn: buprenorfin; Norspan®, Buprenorfine®, fentanyl: Matrifen®, Durogesic® och Fentanyl®. Läkemedelsplåster används av hundratals invånare i Österbotten, till exempel äldre personer och cancerpatienter för att behandla svår cancersmärta.
– Även andra situationer kan vara förknippade med en risk för överdosering. Sådana är till exempel situationer, där flera läkemedelsplåster oavsiktligt har applicerats på huden samtidigt eller där ett läkemedelsplåster av misstag har hamnat inom räckhåll för barn eller husdjur, påminner Heli Ylihärsilä, som är specialistläkare i anestesiologi och insatt i smärtbehandling.
Det finns också risk för överdosering om läkemedelsplåstret skadas när förpackningen öppnas med sax. Ett skadat plåster frigör läkemedel för snabbt. Eller om läkemedelsplåstret har applicerats på ett skadat hudområde. Läkemedelsplåstret som appliceras på huden ska vara intakt. Läkemedelsplåster får under inga omständigheter klippas eller halveras.
– Vid korrekt användning är läkemedelsplåstret en säker form av smärtbehandling. Läs bipacksedeln till preparatet noggrant. Läkaren kan också förskriva att preparatet ska användas på ett sätt som avviker från instruktionerna i bipacksedeln. Se då till att du har förstått de instruktioner du fått. Kontakta vid behov din behandlande läkare eller vårdenhet vid frågor som gäller medicineringen. Du kan också fråga om råd på apoteket, upplyser Ylihärsilä.
Läkemedelsplåster tillhör läkemedelsavfall som ska tas till apoteket
Vid plåsterbyte ska det gamla plåstret alltid tas bort innan ett nytt plåster appliceras. Det lönar sig att schemalägga plåsterbytet till bad- eller bastudagar. Plåstret ska tas bort före bastubad eller bad, och ett nytt plåster appliceras på huden efter att man tvättat sig.
Det är viktigt att beakta att läkemedel fortfarande finns lagrat i huden efter att plåstret har tagits bort och att det frigörs i blodomloppet i flera timmar ännu.
– Använda plåster får inte slängas i brännbart avfall, eftersom det finns risk för att till exempel barn kommer åt dem. Ett använt läkemedelsplåster ska vikas ihop med limytorna mot varandra och returneras till apoteket för att kasseras som läkemedelsavfall, berättar Jenni Isotalo, koordinator för läkemedelssäkerhet.
Fimeas meddelande 27.11.2024: Användning av opioidplåster vid bastubad kan orsaka livsfarlig förgiftning
Kontakter
Heli YlihärsiläUtvecklingsöverläkare, anestesiolog
Tel:040 662 1241heli.yliharsila@ovph.fiJenni IsotaloKoordinator för läkemedelssäkerhet
Tel:040 632 5851jenni.isotalo@ovph.fiKommunikationsenheten - Viestintäyksikkö
Vi betjänar media mån-fre kl. 9–15. Ta kontakt så svarar vi så fort som möjligt. Palvelemme mediaa ma-pe klo 9-15. Ota yhteyttä, niin vastaamme sinulle mahdollisimman pian.
Följ Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue
Österbottens välfärdsområde på turné för välmående och digitalt stöd7.4.2025 09:13:48 EEST | Pressmeddelande
I april och maj ordnar Österbottens välfärdsområde en turné för att erbjuda invånarna stöd för välmående och användning av välfärdsområdets digitala tjänster. Turnén stannar till på matbutikerna i Jakobstad, Vasa och Närpes.
Pohjanmaan hyvinvointialue lähtee hyvinvointi- ja digitukikiertueelle7.4.2025 09:13:48 EEST | Tiedote
Pohjanmaan hyvinvointialue järjestää huhti–toukokuussa kiertueen, jolla tarjotaan asukkaille tukea hyvinvointiin ja hyvinvointialueen digipalveluiden käyttöön. Kiertue pysähtyy marketeissa Pietarsaaressa, Vaasassa ja Närpiössä.
Screening av livmoderhalscancer kan göras hemma3.4.2025 09:01:00 EEST | Pressmeddelande
För att öka antalet screeningprover ska Österbottens välfärdsområde och Fimlab tillsammans testa med att erbjuda dem som uteblivit från sin screening av livmoderhalscancer en möjlighet att ta provet hemma.
Kohdunkaulansyövän seulonnan voi tehdä kotona3.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Seulontanäytteiden määrän lisäämiseksi Pohjanmaan hyvinvointialue pilotoi tänä vuonna yhteistyössä Fimlabin kanssa kotitestimahdollisuuden henkilöille, jotka eivät ole tulleet kohdunkaulansyövän seulontatutkimukseen kutsun saatuaan.
Motionsfrämjande arbete i Malax fick pris som välmåendegärning2.4.2025 15:11:10 EEST | Pressmeddelande
Österbottens välfärdsområde vill belöna konkreta gärningar som främjar välmåendet för österbottningarna. Välmåendegärningspriset delades ut för första gången under seminariet Hur mår Österbotten? då representanter för Malax kommun fick ta emot erkännandet för kommunens motionsfrämjande arbete.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum