Talvi lisää sairaanhoidon tarvetta Gazassa – samaan aikaan Israel päästää alueelle vähemmän avustuskuljetuksia kuin kuukausiin
Ruoan, puhtaan veden, lääkkeiden ja suojien rakentamiseen käytettävien materiaalien pula vaikeuttaa Gazan humanitaarista tilannetta entisestään.
Gazassa on ollut jo pitkään pula perustarvikkeista, kuten jauhoista, saippuasta ja kananmunista. Talvi, kylmyys, nälkä, rankkasateet ja tulvat lisäävät terveysongelmia ja sairaanhoidon tarpeita. Lääkkeiden ja tarvikkeiden pula vaikeuttaa potilaiden hoitamista ja vaikuttaa suoraan heidän terveyteensä.
Lääkärit Ilman Rajoja näkee lääke- ja tarvikepulan seuraukset hoitotyössään Gazassa. Järjestön telttasairaalassa Deir al-Balahissa lasten antibiootit ja kipulääkkeet ovat loppumassa, mikä haittaa alahengitystieinfektioiden hoitoa.
Kun verenpainelääkkeitä ei ole, potilaat ovat vaarassa saada akuutteja komplikaatioita, kuten aivoverenkiertohäiriöitä. Verenpainetauti on yleinen mutta hoitamattomana mahdollisesti tappava sairaus.
”Potilaamme ovat yhä alttiimpia vakaville infektioille”, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön hätäavun koordinaattori Caroline Seguin.
Nasserin sairaalassa Khan Younisissa järjestön tukemissa palovammayksiköissä jopa haavojenhoitotarvikkeet ovat loppumassa.
”Tämä pakottaa työntekijämme pidentämään sidosten vaihtovälejä, mikä lisää infektioiden riskiä”, Seguin jatkaa.
Sairaalahoitoon joutuneille potilaille on myös haastavaa tarjota riittävää ruokaa, sillä koko kaistalla on valtava pula elintarvikkeista.
Myös puhtaasta juomavedestä on pulaa. Lääkärit Ilman Rajoja ei ole vielä saanut Israelin viranomaisilta lupaa tuoda Gazaan suolanpoistoyksiköitä tai generaattoreita.
”Ainoa vaihtoehto suolanpoistoyksiköille on veden kuljettaminen kuorma-autoilla, mutta se on erittäin kallista erityisesti polttoainekustannusten vuoksi, joita Israel myös säännöstelee tiukasti. Viime viikolla jouduimme puolittamaan veden kuljetuksen Gazaan tämän vuoksi”, Seguin sanoo.
Israelin tuontirajoitukset heikentävät humanitaarista tilannetta
Gazan humanitaarisen tilanteen heikkeneminen on suoraa seurausta Israelin viimeisen vuoden aikana toteuttamista laajoista rajoituksista elintarvikkeiden, lääkkeiden ja muiden välttämättömien tarvikkeiden tuomiseen Gazaan.
Lokakuussa 2024 Gazaan saapuneen humanitaarisen avun määrä oli YK:n mukaan pienin konfliktin alkamisen jälkeen. Gazaan saapuu tällä hetkellä vain noin 40 kuorma-autoa avustus- ja elintarvikkeita päivässä, kun ennen lokakuun 2023 eskalaatiota määrä oli 500 päivässä.
Rajoitukset ja avustusten vähäinen määrä ovat luoneet epätoivon ja epävakauden ilmapiirin, mikä on lisännyt ryöstelyä ja rikollisuutta. Viime viikkoina useiden kuorma-autojen kimppuun on hyökätty, ja kuljetusten sisältö on tyhjennetty. Tämä on koskenut myös Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toimituksia. Vaikka maahantuontilupa myönnettäisiin, osa kuljetuksista jää rajalle odottamaan, että olosuhteet muuttuvat riittävän turvallisiksi tarvikkeiden toimittamista varten.
”Humanitaariset järjestöt ovat jo kuukausia varoittaneet, että täysin riittämätön apu pahentaa Gazan jo ennestään surkeaa tilannetta. Olemme nyt saavuttaneet kriittisen pisteen”, Seguin jatkaa.
”Avustustarvikkeita on välttämätöntä viedä suuria määriä ja turvallisesti, jotta Gazan asukkaiden tarpeisiin voidaan vastata, muutoin seuraukset ovat tulevina talvikuukausina kohtalokkaat. Gazaan tarvitaan välitön ja pysyvä tulitauko, jotta voidaan estää kuoleman, kärsimyksen ja yhteiskunnan romahtamisen jatkuminen.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna-Reetta KorhonenTiedottaja
Puh:044 019 0060anna-reetta.korhonen@helsinki.msf.orgKuvat
Lääkärit Ilman Rajoja (Médecins Sans Frontières, MSF) on kansainvälinen humanitaarinen avustusjärjestö, joka on erikoistunut sairaanhoitoon. Pelastamme ihmishenkiä ja lievitämme kärsimystä siellä, missä hätä on suurin. Hoidamme ihmisiä aina riippumatta heidän etnisestä, uskonnollisesta tai poliittisesta taustastaan. Kerromme myös näkemästämme inhimillisestä hädästä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lääkärit Ilman Rajoja
Gazan kuolemanloukku: Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön raportti osoittaa Israelin toimien Gazassa aiheuttavan täydellisen tuhon19.12.2024 07:17:12 EET | Tiedote
Israel tuhoaa elämisen edellytykset Gazassa jatkuvilla iskuilla ja saartotoimilla, kertoo avustusjärjestö Lääkärit Ilman Rajoja tänään julkaistussa raportissaan. Israelin toistuvien hyökkäysten, terveydenhuoltojärjestelmän ja muun infrastruktuurin tuhoamisen, saartotoimien sekä humanitaarisen avun pääsyn järjestelmällisen estämisen yhteisvaikutukset ovat tuhoisat.
Koillis-Syyriassa kymmeniätuhansia kodeistaan paenneita huonoissa oloissa, kylmässä ja ilman perustarvikkeita11.12.2024 15:10:30 EET | Tiedote
Lääkärit Ilman Rajoja tukee kodeistaan paenneita, mutta lisäapua tarvitaan kiireellisesti.
Lääkärit Ilman Rajoja keskeyttää toimintansa Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessä poliisien tekemien uhkauksien seurauksena20.11.2024 14:56:26 EET | Tiedote
Poliisit ovat pysäyttäneet Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön ajoneuvoja ja uhanneet tappaa ja raiskata järjestön henkilökuntaa Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessä useita kertoja viimeisen viikon aikana.
Lääkärit Ilman Rajoja: Israelin on lopetettava täysimittainen sota gazalaisia vastaan, ja sen liittolaisten on lopetettava sodan mahdollistaminen4.10.2024 09:54:06 EEST | Tiedote
Lääkärit Ilman Rajoja on hoitanut Gazassa noin 27 500 potilasta väkivallan aiheuttamien vammojen vuoksi vuoden aikana. Yli 80 prosenttia vammoista liittyy pommituksiin.
Lääkärit Ilman Rajoja lisää hätäapua Libanonissa25.9.2024 09:23:26 EEST | Tiedote
Järjestö laajentaa sairaanhoitoa vastaamaan Libanonin kasvaneita humanitaarisia tarpeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme