Tupakantumppi on Helsingin yleisin roska – roskatutkimuksessa eniten roskia löytyi asemilta
Helsingin kaupunki teetätti kesällä 2024 tutkimuksen, jossa selvitettiin roskan määrää ja roskatyyppejä. Tutkimuskohteiksi valittiin 10 kohdetta, joihin lukeutui joukkoliikenteen solmukohtia, vilkkaita joukkoliikenteen asemia sekä puistokohteita. Maahan heitetyistä roskista tupakkatuotteet olivat yleisimpiä.
Roskalinjatutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa roskan lähteistä roskaantumista ehkäisevien toimenpiteiden ja kampanjoiden suunnittelun tueksi. Roskaantumista tutkittiin keräämällä roskat valituista kohteista. Kerätyt roskat lajiteltiin eri kategorioihin ja ne raportoitiin kappalemäärien mukaan.
Roskia kerättiin kymmenestä kohteesta asemilta ja puistoista
Roskalinjatutkimuksella kerättiin niin sanottua nolladataa, johon tulevien vuosien tutkimustuloksia voidaan verrata. Kymmenen kohdetta valittiin kattavasti koko Helsingin alueelta. Kohteet olivat: Helsingin päärautatieasema, Herttoniemen ja Vuosaaren metroasemat, Kannelmäen, Malmin ja Pasilan asemat, sekä neljä puistoa: Alppipuisto, Alakivenpuisto, Kaarelanpuisto sekä Klaukkalanpuisto.
Näytteet kerättiin jokaisesta kohteesta kolmelta 100 metrin mittaiselta linjalta. Maasta poimittiin kaikki yli 2,5 cm kokoiset roskat, sisältäen muun muassa nuuskapussit, tupakantumpit ja tätä suuremmat roskat. Lajitellut roskat raportoitiin kappalemäärän mukaan.
Tupakkatuotteet ylivoimaisesti yleisin roska
Tupakantumppi ei ole vain Helsingin ja Suomen yleisin roska, vaan maailman yleisin roska. Luontoon päätyy pelkästään Suomessa miljardeja tumppeja vuosittain. Lisäksi muut tupakkatuotteet, kuten nuuskapussit, päätyvät luontoon yhä useammin.
Roskista tupakkatuotteita oli yli 80 prosenttia neljässä kohteessa. Myös muissa kohteissa niitä oli yli puolet roskista. Eniten niitä löytyi asemilta, esimerkiksi Herttoniemen metroasemalla tupakkatuotteita oli 89 prosenttia ja Pasilan asemalla 84 prosenttia kaikista roskista.
”Osasimme odottaa, että tupakkatuotteita olisi paljon. Miltei 90 prosentin osuus kuitenkin yllätti. Moni ei vieläkään ajattele tumppia vahingollisena muoviroskana, jotka sadevesikaivojen kautta päätyvät usein mereen ja sisältävät lukuisia eliöille haitallisia aineita. Roskaantumista estäviä toimenpiteitä kuten asenteisiin vaikuttamista tiedottamisen avulla ja puhtaanapidon tehostamista on siis vielä tehtävänä”, tiivistää roskaantumisen hillinnän koordinaattori Laura Kotilainen Helsingin kaupungilta.
Helsingissä puututaan roskaantumiseen monin eri keinoin
Helsingin kaupunki toteuttaa ja valvoo omalta osaltaan jätelain ja ympäristönsuojelulain toteutumista, tukee siivoustalkoiden järjestämistä ja on mukana useissa kansallisissa ja kansainvälisissä ympäristönsuojeluohjelmissa.
Roskalinjatutkimus liittyy Helsingin kaupungin roskaantumista ehkäisevään työhön, jota tehdään muun muassa Itämerihaasteessa, Baltiplastissa ja Roskaantumisen hillinnän
toimenpideohjelmassa. Roskalinjatutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa roskan lähteistä roskaantumista ehkäisevien toimenpiteiden ja kampanjoiden suunnittelun tueksi.
Helsingin kaupungin tilaaman tutkimuksen teki Ramboll Finland Oy.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura Kotilainen
Roskaantumisen hillinnän koordinaattori
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Puh. 09 310 37730
laura.kotilainen@hel.fi
Kuvat
Linkit
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611
http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Vuonna 2024 Helsinkiin valmistui uusi uimaranta, tärkeä tunneli sekä lukuisia liikuntapaikkoja20.12.2024 09:41:14 EET | Tiedote
Tänäkin vuonna Helsinkiin on rakennettu uusia kulkuyhteyksiä ja palveluja sekä viihtyisiä puistoja. Käynnissä oli kaikkiaan 166 puisto- tai liikuntapaikkaurakkaa sekä 127 katu-urakkaa, joista moni valmistui.
Helsingissä yli 30 ostereiden aiheuttamaa ruokamyrkytystä19.12.2024 13:06:38 EET | Tiedote
Helsingin elintarviketurvallisuusyksikön tietoon on tullut joulukuussa yli 30 henkilöä, jotka ovat ilmoittaneet sairastuneensa syötyään ostereita. Ilmoituksia on tullut useista eri ravintoloista.
Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 18.12.202418.12.2024 20:12:26 EET | Tiedote
Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 18.12.2024 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 16.1.2025
Kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 17.12.202417.12.2024 19:10:05 EET | Tiedote
Helsingin kaupunkiympäristölautakunta kokoontui tiistaina 17.12.2024. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen.
Kruunusillat upottaa joulukuusia mereen17.12.2024 12:15:33 EET | Tiedote
Kruunusillat-raitiotiehanke toteuttaa Helsingin kaupungin ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa Helsingin Merihakaan joulukuusista ns. kalaturon, jolla parannetaan pohjaeläinten ja kalojen elinoloja sekä myös vedenlaatua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme