Kysely: Neljänneksessä kansalaisopistoista yt- tai muutosneuvottelut
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n ja Kansalaisopistojen liitto KoL:n teettämän kyselyn mukaan neljänneksessä kansalaisopistoja on vuonna 2024 ollut tai on tulossa yt- tai muutosneuvottelut. Samaan aikaan opetustuntien ja henkilöstön määrä vähenee ja kurssimaksut kasvavat.
Hallituksen tekemät leikkaukset vapaan sivistystyön rahoitukseen näkyvät nyt kansalaisopistojen arjessa. OAJ:n ja KoL:n teettämän kyselyn mukaan neljänneksessä kansalaisopistoja on vuonna 2024 ollut tai on tulossa yt- tai muutosneuvottelut.
– Yt- tai muutosneuvotteluja käyvissä kansalaisopistoissa on leikattu henkilöstöstä, tiloista, opetustunneista ja materiaalikustannuksista. Tällä kaikella on vaikutusta koulutuksen järjestämiseen ja vapaan sivistystyön saatavuuteen ympäri Suomen, OAJ:n erityisasiantuntija Tuovi Manninen korostaa.
Niissäkin opistoissa, joissa henkilöstövähennyksiä ei tehdä yt- tai muutosneuvottelujen kautta, voidaan vähentää tuntiopettajien tunteja. Henkilöstövaikutukset ovat siis pelkkiä yt- tai muutosneuvottelujen seurauksia suuremmat. Leikkaukset kansalaisopistoihin voivat osua välillisesti myös taiteen perusopetukseen, sillä osa taidekouluista toimivat kansalaisopistojen yhteydessä.
– Osalla tuntiopettajista opetustyö on ollut ainoa tulonlähde. Samalla moni pienyrittäjä, käsityöläinen ja taiteilija on saanut kansalaisopistoissa opettamisesta tärkeää lisätuloa. Leikkaukset ovat lyhytnäköisiä myös kansantaloudellisesti, sillä vapaa sivistystyö ruokkii kuntien kulttuuria, matkailua ja elinvoimaa. Tuntuu siltä, että tällä hetkellä päättäjät eivät ymmärrä taiteen, kulttuurin ja sivistyksen valtavaa merkitystä yhteiskunnalle, Manninen jatkaa.
Opetustunnit vähenevät 68 prosentissa kaikista vastanneista kansalaisopistoista edeltävään vuoteen verrattuna. Kurssimaksut kallistuvat keskimäärin viisi prosenttia.
– Suomalaisen vapaan sivistystyön kaunis ajatus on ollut siinä, että kaikista taustoista tulevat voivat kehittää itseään. Supistuva opetustarjonta ja kallistuvat kurssimaksut heikentävät suomalaisten mahdollisuuksia osallistua kansalaisopistojen opetukseen ja lisäävät siten eriarvoisuutta. Tällä voi olla vaikutusta myös kuntalaisten hyvinvointiin ja mahdollisesti myös sote-kuluihin, sillä vapaa sivistystyö on tutkitusti lisännyt siihen osallistuvien kokemaa hyvinvointia, Kansalaisopistojen liiton toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen toteaa.
Kyselyn vastauksissa oli myös myönteistä. Kansalaisopistojen rehtorien työn imu oli edelleen hyvällä mallilla.
– Vastanneista jokainen oli vähintään silloin tällöin innoissaan töistään ja yli kolme neljäsosaa tyytyväisiä työhönsä. Kansalaisopistoissa tehdään merkityksellistä ja palkitsevaa työtä, mutta myös työn edellytysten tulisi olla kunnossa, Nuottanen jatkaa.
Kansalaisopistojen liitto KoL lähetti kyselyn kansalaisopistoille. Vastauksia saatiin 67 ja vastausprosentti oli 38,5 %.
Yhteyshenkilöt
Jaana NuottanenToiminnanjohtajaKansalaisopistojen liitto
Puh:040 741 0641jaana.nuottanen@kansalaisopistojenliitto.fiTuovi ManninenErityisasiantuntijaOAJ
Puh:020 748 9640tuovi.manninen@oaj.fiLiitteet
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
OAJ: Opettajiin kohdistuva väkivalta on huolestuttavalla tasolla4.12.2024 06:00:00 EET | Tiedote
OAJ:n tekemän kyselyn mukaan opettajien ja muiden opetusalan työntekijöiden kohtaamat väkivaltatilanteet ovat lisääntyneet. Tilanne vaatii myös uusia ratkaisuja, vaatii OAJ.
OAJ: Vesittääkö hallitus peruskoulujen oppimisen tuen uudistuksen?26.11.2024 16:44:16 EET | Tiedote
Perusopetuksen oppimisen ja koulunkäynnin tuki on hallituksen tärkein koulutuspoliittinen uudistus, jolla on tarkoitus saada nuorten oppimistulosten suunta kääntymään. Alkuperäinen hallituksen esitys näytti onnistuneelta, mutta nyt on vaara, että hallitus vesittää lakiesityksen kesken eduskuntakäsittelyn.
OAJ:n kysely: Neljä viidesosaa kuntapäättäjistä pystyy vaikuttamaan kuntansa kasvatus- ja koulutusasioihin21.11.2024 12:39:18 EET | Tiedote
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n kysely paljastaa, että kuntapäättäjillä on paljon valtaa oman kuntansa koulutusasioihin. Kyselyn mukaan 59 prosenttia kuntapäättäjistä on valmiita karsimaan kouluverkkoa, jos sillä voitaisiin tarjota nykyistä parempi opetuksen laatu ja saatavuus. OAJ tarjoaa medialle valmiin liitteenä olevan paketin vaalikoneiden rakentamiseen ja vaaliuutisoinnin suunnitteluun.
Medborgarna stöder inte exportmodellen – endast 26 procent understöder lagen13.11.2024 14:00:00 EET | Pressmeddelande
Regeringens föreslagna exportmodell får inte medborgarnas stöd. Enligt Aula Researchs undersökning understöder bara 26 procent av finländarna lagen. I stället vill man behålla möjligheten att korrigera lärarnas löneutveckling i förhållande till exportbranscherna.
Vientimallilaki ei saa kansan tukea – vain 26 prosenttia kannattaa lakia13.11.2024 14:00:00 EET | Tiedote
Hallituksen ajamalle vientimallille ei ole kansan tukea. Aula Researchin kyselytutkimuksen mukaan vain 26 prosenttia suomalaisista kannattaa lakia. Sen sijaan mahdollisuus korjata opettajien palkkakehitys vientialoihin nähden halutaan säilyttää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme