Itsenäisyyspäivää vietetään pilvisessä säässä
Heikkoa lumisadetta tulee perjantaina siellä täällä, paikoin voi sataa myös jäätävää tihkua. Päivälämpötilat ovat lähellä joulukuun alun tavanomaisia lämpötiloja.
Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 4. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan sää on itsenäisyyspäivänä pilvinen, ja paikoin tulee heikkoa lumisadetta.
"Itsenäisyyspäivänä Suomessa vallitsee kohtalainen etelän ja kaakon välinen virtaus. Sää on koko maassa pilvinen, ja lämpötilat ovat suurelta osin hieman pakkasen puolella", sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen.
Eri puolilla maata voi tulla heikkoa lumisadetta, paikoin myös jäätävää tihkusadetta. Pohjanlahdella voi muodostua kuuronauhoja, jotka voivat tuoda rannikolle hieman runsaampia lumikuuroja varsinkin Perämeren pohjukassa.
Lämpötila on itsenäisyyspäivänä maan länsiosassa nollan asteen tienoilla. Maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa lämpötila on nollan ja ‒4 asteen välillä. Lapissa on hieman kylmempää: siellä lämpötila on ‒2:n ja ‒10 asteen välillä. Ajankohtaan nähden päivälämpötilat ovat lähellä tavanomaista, mutta pilvisyyden takia yölämpötilat ovat selvästi tavanomaista lauhempia varsinkin pohjoisessa.
Tavallisesti itsenäisyyspäivänä on jo talvista
Viime vuonna itsenäisyyspäivänä lämpötila oli rannikolla hieman pakkasen puolella, maan itä- ja pohjoisosassa mentiin alle ‒10 asteeseen. Maan etelä- ja länsiosassa oli 10–20 senttimetriä lunta, maan itä- ja pohjoisosassa lunta oli 25–50 senttimetriä. Päivän aikana läpi maan esiintyi heikkoa lumisadetta.
Tilastojen valossa itsenäisyyspäivänä lämpötila on tyypillisesti maan etelä- ja länsiosissa hieman suojan puolella, maan itä- ja pohjoisosissa on yleensä pakkasta. Lapissa on öisin usein yli ‒10 astetta; etelässä ja lännessäkin lämpötila on yleensä yöllä pakkasen puolella. Lunta on yleensä koko maassa rannikkoseutuja ja maan lounaisosaa lukuun ottamatta.
Suomen historiaan mahtuu sään puolesta monenlaisia itsenäisyyspäiviä. Erityisen kylmää oli muun muassa vuosina 1973 ja 1985, joista jälkimmäisenä Sallassa mitattiin ‒37,6 astetta. Lauhimmat itsenäisyyspäivät ovat olleet vuonna 2015, jolloin Maarianhaminassa mitattiin 11,1 astetta, sekä vuonna 2006, jolloin Salossa mitattiin 10,8 astetta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi, puh. 029 539 1000 (vaihde).
Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Matalapaine tuo loppuviikoksi runsaita sateita maan etelä- ja länsiosaan, Lapissa paukkuu pakkanen12.12.2024 15:37:08 EET | Tiedote
Sateen olomuoto on sisämaassa pääosin lunta, etelä- ja lounaisrannikolla suuri osa sateesta voi tulla vetenä tai räntänä.
Kutsu medialle: Tule kuulemaan joulun sääennuste!12.12.2024 12:05:20 EET | Kutsu
Ilmatieteen laitos järjestää tiedotustilaisuuden joulun säästä torstaina 19.12. kello 12.30–13.
Perämerelle on alkanut muodostua jäätä – rantajäät ovat vielä petollisen ohuita11.12.2024 09:56:57 EET | Tiedote
Perämeren saaristossa on 5–10 senttimetriä paksua tasaista jäätä ja uutta jäätä. Itämeren jääpeite on laajimmillaan helmi-maaliskuun taitteessa.
Etelämannersopimus edellyttää Suomelta merkittävää tieteellistä tutkimustyötä – FINNARP 2024 -retkikunta valmiina lähtöön10.12.2024 09:56:38 EET | Tiedote
Kuluvalla tutkimuskaudella retkikunta uudistaa Suomen tutkimusasema Aboan infrastruktuuria ja tukee Etelämantereen reuna-alueita tutkivaa kansainvälistä lentomittauskampanjaa.
Marraskuu oli maailmanlaajuisesti toiseksi lämpimin9.12.2024 11:16:54 EET | Tiedote
Copernicus-ilmastopalvelun mukaan marraskuu 2024 oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian toiseksi lämpimin marraskuu. Tietojen valossa on lähes varmaa, että vuodesta 2024 tulee mittaushistorian lämpimin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme