Kansalliset avoimen tieteen palkinnot pitkäjänteisestä avoimen tieteen edistämisestä ja populaarimusiikin aineistojen hallinnasta
Turun yliopiston vararehtori Kalle-Antti Suominen, Musiikkiarkisto sekä Jessica Parland-von Essen palkittiin avoimen tieteen edistämisestä.
Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV) jakaa vuosittain avoimen tieteen ja tutkimuksen palkintoja. Palkinnot rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Vuoden 2024 palkinnot jaettiin keskiviikkona 4. joulukuuta Åbo Akademissa Turussa Avoimen tieteen ja tutkimuksen talvipäivillä.
Kansallisen avoimen tieteen palkinnon sai Turun yliopiston vararehtori Kalle-Antti Suominen. Avoimuuden edistäjäksi valittiin Musiikkiarkisto. Musiikkiarkisto on valtakunnallinen keskusarkisto, joka tallentaa suomalaiseen musiikkiin liittyvää aineistoa taidemusiikkia ja kansanmusiikkia lukuun ottamatta. Avoimen tieteen asiantuntijapalkinnolla palkittiin Tieteen tietotekniikan keskus CSC:llä työskentelevä avoimen tieteen aktiivi Jessica Parland-von Essen.
–Tänäkin vuonna palkitut ovat edistäneet avoimuutta suurella sydämellä ja työssä näkyy vahva luottamus tutkitun tiedon avoimuuden maailmaa muuttavaan voimaan, kertoo Avoimen tieteen ja tutkimuksen sihteeristön pääsihteeri Henriikka Mustajoki Tieteellisten seurain valtuuskunnasta.
Tapahtuman järjestäjinä toimivat TSV:ssä toimiva Avoimen tieteen ja tutkimuksen sihteeristö, Åbo Akademi sekä Monikielisen tiedeviestinnän Helsinki-aloite.
Avoin tiede edistää avointa saatavuutta sekä avoimia toimintamalleja tieteessä ja tutkimuksessa
Kansallinen avoimen tieteen palkinto jaetaan henkilölle tai tutkimusryhmälle, jotka ovat tuoneet positiivista julkisuutta avoimelle tieteelle tai muuten merkittävästi edistäneet suomalaista avoimen tieteen toimintakulttuuria.
Avoimuuden edistäjä -palkinnolla nostetaan esiin toimijoita, jotka työllään mahdollistavat avointen tieteellisten käytäntöjä Suomessa sekä ovat olleet esimerkkinä ja tukena muille. Palkitut valitsee Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallinen ohjausryhmä ehdotusten perusteella.
Avoimen tieteen ja tutkimuksen asiantuntijapalkinto nostaa esiin työtä, jota kansallisissa avoimen tieteen ja tutkimuksen asiantuntijaryhmissä tehdään. Valinnan tekevät asiantuntijaryhmien puheenjohtajat.
Avoimen tieteen ja tutkimuksen (AVOTT) sihteeristö edistää avoimen tieteen ja tutkimuksen toteutumista Suomessa. AVOTT-sihteeristö on osa Tieteellisten seurain valtuuskuntaa (TSV).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henriikka MustajokiPääsihteeriAvoimen tieteen ja tutkimuksen sihteeristö (AVOTT) / Tieteellisten seurain valtuuskunta
Puh:044 745 6512henriikka.mustajoki@tjnk.fiKuvat
Linkit
Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV)
Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV) on merkittävä tiedepoliittinen toimija, joka edistää tiedeyhteisön elinvoimaisuutta ja monimuotoisuutta yhteiskunnan hyväksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tieteellisten seurain valtuuskunta
Tieteellisten seurain valtuuskunnan puheenjohtajana jatkaa Petri Karonen16.12.2024 08:53:17 EET | Tiedote
Professori Petri Karonen ja dosentti Emilia Palonen valittiin uudelleen TSV:n hallituksen puheenjohtajaksi ja varapuheenjohtajaksi. Kausi kestää vuoden 2025. Valinnat tehtiin TSV:n uuden hallituksen järjestäytymiskokouksessa perjantaina 13. joulukuuta 2024 Tieteiden talolla Helsingissä.
Mikroskooppikokeiluja vai magian historiaa? Tieteiden yön 2025 ohjelma on julkaistu28.11.2024 09:56:16 EET | Tiedote
Tieteiden yötä vietetään torstaina 9.1.2025. Tieteen oma kaupunkitapahtuma levittäytyy ympäri Helsinkiä lähes 50 tapahtuman voimin. Tutustu juuri julkaistuun ohjelmaan osoitteessa tieteidenyo.fi.
Selvitys: suomalaiset tutkimusorganisaatiot sitoutuneet edistämään tieteen avoimuutta30.10.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Suomessa lähes kaksi kolmasosaa yliopistoista, noin puolet ammattikorkeakouluista ja kaksi tutkimuslaitosta saavuttivat korkeimman tason tieteen ja tutkimuksen avoimuutta tarkastelevassa seurannassa.
Suomen suurimman tiedetapahtuman ohjelma on julkaistu24.10.2024 13:00:00 EEST | Tiedote
Tieteen päiviä vietetään 8.–12.1.2025 Helsingissä, Turussa, Jyväskylässä, Joensuussa, Kuopiossa ja Mikkelissä. Juuri julkaistu ohjelma syventyy oivalluksiin ja erehdyksiin niin arkielämässä kuin tieteessä ja tutkimuksessa.
Tiedetori tuo tiedettä ja tutkittua tietoa Helsingin Kirjamessuille17.10.2024 06:55:00 EEST | Tiedote
Suomen muinaisia tulivuoria, ihmislajin selviytymisen edellytyksiä ja painajaisten historiaa – Tiedetorilla kuullaan laaja kattaus esityksiä eri tieteenaloilta. Ohjelmaa on tarjolla Helsingin Kirjamessujen Kruununhaka-lavalla torstaina ja perjantaina 24.10.–25.10.2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme