Posivan käyttölupahakemuksen aineisto ei ole vielä valmis, STUK sai lisää aikaa arvioimiseen
Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimalaitoksissa syntyvän käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta huolehtiva Posiva ei ole saanut valmiiksi aineistoa, jonka perusteella Säteilyturvakeskus voisi tehdä laitoksen käyttölupaa koskevan lausunnon ja turvallisuusarvion. Työ jatkuu vielä ensi vuonna.
Posiva jätti käytetyn ydinpolttoaineen maanpäällistä kapselointilaitosta ja kallion sisään rakennettavia loppusijoitustiloja koskevan käyttölupahakemuksen työ- ja elinkeinoministeriöön vuoden 2021 lopussa. Alun perin ministeriö pyysi STUKia toimittamaan lausunnon vuoden 2023 loppuun mennessä, mikäli mahdollista.
Koska lausunnon antaminen ei ollut mahdollista alkuperäisessä aikataulussa, sovittiin vuosi sitten tämän vuoden loppuun kestävästä lisäajasta. STUKin arviointityö on edelleen kesken eikä lausunnon antaminen ei ole vieläkään mahdollista, joten STUK esitti ministeriölle tänään, että se toimittaa lausunnon 31.12.2025 mennessä, mikäli mahdollista. Ministeriö hyväksyi STUKin esityksen.
Kokonaisuutena käyttölupahakemuksen käsittely on edennyt STUKissa hyvin. Aineiston laajuuden sekä STUKin Posivalta edellyttämien aineistopäivitysten takia käsittely on kuitenkin kestänyt ennakoitua kauemmin. STUK on saanut vielä tänä syksynä Posivalta uusia aineistoja.
Lisäksi Posiva on käsittelyn aikana muuttanut loppusijoituksen teknisiä suunnitelmia. Muutoksia koskevat aineistot Posivan on pitänyt valmistella uudestaan. Päivitettyjen ja uudelleen valmisteltujen aineistojen käsittely vie aikaa ja vaikuttaa osaltaan arvioinnin aikatauluun.
Projektipäällikkö Antti Tynkkynen toteaa, että lausunnon valmistuminen riippuu siitä, milloin STUKilla on käsiteltävänään kaikki turvallisuusarvion tekemiseen tarvittava aineisto.
”Täsmällistä aikataulua emme näin ollen pysty lupaamaan”, Antti tynkkynen sanoo. ”Kun Posiva on osoittanut, että laitosten käyttö ja loppusijoituksen turvallisuus vastaavat vaatimuksia, turvallisuusarvio valmistuu ripeästi. Mikäli tulevat Posivan aineistopäivitykset eivät aiheuta lisää selvitettävää, on mahdollista, että työ saadaan valmiiksi jo loppukesällä.”
STUK laatii turvallisuusarvion käyttölupahakemusaineiston käsittelyn päätteeksi, ja tämä arvio liitetään STUKin turvallisuuslausuntoon. Valtioneuvosto voi myöntää Posivan kapselointi- ja loppusijoituslaitokselle käyttöluvan vain, jos STUKin turvallisuuslausunto on sitä puoltava
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti TynkkynenProjektipäällikköSäteilyturvakeskus
Puh:+358 9 75 988 333Mediapalvelu
Puh:010 850 4761Lyhyesti STUKista
Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.
Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser.
Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)
Yhä vähemmän säteileviä ihmisiä11.11.2024 11:37:55 EET | Tiedote
Säteilyturvakeskus mittaa tällä viikolla Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella yliopiston työntekijöiden ja opiskelijoiden radioaktiivisuutta. Ensi viikolla mittauksia tehdään Tampereella ja vuodenvaihteen jälkeen tammikuussa Rovaniemellä.
De nordiska länderna bekämpar radonets skadliga effekter på lite olika sätt16.10.2024 11:37:16 EEST | Pressmeddelande
Radioaktivt radon är ett problem som påverkar människors hälsa i Norden. En ny rapport ger en översikt över hanteringen av radonrisker i olika länder och utreder likheter och skillnader mellan metoderna.
Pohjoismaat torjuvat radonin haittoja eri keinoin16.10.2024 11:37:16 EEST | Tiedote
Radioaktiivinen radon on ihmisten terveyteen vaikuttava ongelma Pohjoismaissa. Tuore raportti antaa yleiskuvan radonin aiheuttamien riskien hallinnasta eri maissa ja selvittää menetelmien samankaltaisuuksia ja eroja.
The Nordic countries use slightly different methods to prevent radon harm16.10.2024 11:37:16 EEST | Press release
Radioactive radon is a problem affecting human health in the Nordic countries. A recent report provides an overview of the management of radon-related risks in different countries and examines the similarities and differences between the methods.
Strålsäkerhetscentralen uppmätt små mängder radioaktiva ämnen i luftpartikelprover från Imatra30.9.2024 08:59:24 EEST | Pressmeddelande
I ett luftpartikelprov som samlades in i Imatra har små mängder av radioaktivt skandium (Sc-46) och cesium (Cs-137) uppmätts. Halterna är obetydliga och utgör ingen strålningsrisk för människor eller miljö.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme