Vihreiden Krista Mikkonen: Hallituksella on käynnissä ympäristöpolitiikan romutustalkoot
Vihreiden kansanedustaja Krista Mikkonen kritisoi laajasti hallituksen ympäristöpolitiikkaan tekemiä heikennyksiä, joista useammasta äänestettiin tänään eduskunnassa. Erityisesti hän haluaa kiinnittää huomiota hallituksen suhtautumiseen suomalaisen vesien- ja merienhoidon tilaan.
Eduskunnan täysistunnossa äänestettiin tänään kolmesta hallituksen esityksestä, jotka heikentävät merkittävästi Suomen ilmasto- ja luontopolitiikan tilaa. Samassa istunnossa heikennettiin ilmastolakia kuntien tekemän ilmastotyön osalta, romutettiin polttoaineiden jakeluvelvoitetta sekä hyväksyttiin huonoja muutoksia vesienhoidon ja merienhoidon lakiin.
– Tämä on ensimmäinen hallitus, joka tuntuu täysin tietoisesti politiikallaan heikentävän ilmaston ja luonnon tilaa Suomessa. Tämä tapahtuu tilanteessa, jossa hiilineutraali Suomi sekä 1,5 asteen tavoite tuntuu karkaavan käsistä ja luontokato jatkaa kiihtymistään, Mikkonen harmittelee.
Erityisesti Mikkonen kritisoi hallituksen esitystä vesien- ja merienhoitoon liittyen. Esitys ottaa käyttöön täydessä laajudessaan kaikki EU:n vesipuitedirektiivin sallimat joustot vesien ympäristötavoitteisiin ja poistaa harkinnan mahdollisuuden. Mikkosen mukaan Suomen olisi pitänyt sisällyttää lainsäädäntöön tiukempia ehtoja poikkeuksien käyttöönotolle varjellaksemme vesiemme puhtautta.
– Kokoomuslaiset ministerit puhuvat mieluusti nimenomaan vesiensuojelun merkityksestä ja esimerkiksi Saaristomeri nousee monesti esiin. Siksi ihmettelenkin tätä nykyistä asentoa, jossa hallitus on valmis sallimaan sen, että erinomaiseksi luokiteltuja vesistöjä voidaan pilata. Meidän täytyisi pitää tiukasti kiinni niistä vähistä erinomaisessa kunnossa olevista vesistämme, niitä nimittäin ei ole enää montaa, Mikkonen moittii.
Tänään hyväksytty esitys mahdollistaa sen, että tietyt vihreän siirtymän hankkeet kuten kaivokset, voivat poiketa ympäristötavoitteista. Mikkonen muistuttaa, että jo nykyisellään kaivosten jätevesialtaiden sääntely on heikompaa kuin esimerkiksi kaatopaikoilla. Vastuullisuuteen kannustava kaivostoiminta on paitsi suomalaisten veronmaksajien, myös luonnon sekä kaivostoimijoiden etu.
– Do no significant harm (ei merkittävään haittaa) -periaate on meillä jo valtavirtaistumassa monissa tärkeissä vihreän siirtymän hankkeissa. Tämän periaatteen asettaminen poikkeamisen ehdoksi ja sen varmistaminen, että hankkeen hyödyt ylittävät siitä aiheutuvat haitat, olisi vähintään pitänyt sisällyttää lainsäädäntöön. Hallituspuolueet kuitenkin vastustivat näitä tekemiäni muutosesityksiä. On selvää, että Suomeen tarvitaan vihreän siirtymän investointeja, joilla vauhditetaan siirtymää pois fossiilisista, mutta emme saa antaa niiden pilata vesiämme, Mikkonen toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Krista MikkonenVihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja
Puh:044 262 7881krista.mikkonen@eduskunta.fiVille-Veikko MastomäkiViestintäpäällikköVihreiden viestintä
Puh:+358407641684ville-veikko.mastomaki@vihreat.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna
Vihreiden Inka Hopsu: Oppimisen tuen lainsäädäntö tuo uusia tukimuotoja ja lisää pienryhmiä3.12.2024 14:53:26 EET | Tiedote
Luokan- ja erityisluokanopettajataustainen vihreiden kansanedustaja Inka Hopsu on tyytyväinen, että pitkään odotettu ja tarpeellinen oppimisen tuen lakiuudistus saatiin valiokunnassa maaliin. Uudistuksessa on pyritty varmistamaan, että tukea tarvitsevat todella saavat riittävää tukea pelkkien tuen tarpeen päätösten sijaan. Lakikokonaisuus ei silti ole mitenkään simppeli.
Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Mikkonen: Toivon uuden ympäristöministerin suoristavan vesiensuojelun kurssia30.11.2024 16:19:35 EET | Tiedote
Entinen ympäristö- ja ilmastoministeri, ympäristövaliokunnan puheejohtaja Krista Mikkonen (vihr.) onnittelee nykyistä tiede- ja kulttuuriministeriä Sari Multalaa, joka siirtyy ympäristö- ja ilmastoministeriksi. Ympäristö- ja ilmastoministeri on paljon vartijana. Ilmastokriisi ja luontokato etenevät ja niiden vaikutukset näkyvät yhä konkreettisemmin suomalaistenkin arjessa.
Vihreiden MEP Ohisalo: Kokoomus normalisoi ääri- ja laitaoikeistoa niin Suomessa kuin EU:ssa30.11.2024 10:58:17 EET | Tiedote
Europarlamentaarikko Maria Ohisalo peräänkuulutti puheessaan Vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa EU:lta johtajuutta ilmasto- ja luontopolitiikassa sekä ihmisoikeuksien edistämisessä maailmanlaajuisesti.
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen: uudelta ministeriltä tarvitaan ilmasto- ja luontoratkaisujen ryhtiliikettä30.11.2024 10:53:00 EET | Tiedote
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen evästi tänään valittavaa ympäristö- ja ilmastoministeriä Vihreiden valtuustossa Helsingissä. Hän esitti uudelle ministerille viisi vinkkiä ilmasto- ja luontoratkaisuiksi.
Sofia Virta: Mitä tapahtui kokoomukselle, joka sanoi olevansa sivistyksen puolue?30.11.2024 10:41:35 EET | Tiedote
Vihreiden puheenjohtaja puhui Vihreiden puoluevaltuustolle tänään Helsingissä ja lähetti terveiset pääministeri Petteri Orpolle. Virran mukaan Orpon hallitus pahasti horjuttaa sivistysyhteiskunnan palasia ja toistaa 90-luvun laman virheitä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme