Museovirasto

Pariisissa 11.–12.12.2024 järjestettävässä Haagin sopimuksen kokouksessa Suomea edustaa Museoviraston erikoisasiantuntija – haastattelut paikan päältä mahdollisia

Jaa

Unescon alainen Haagin sopimus vuodelta 1954 turvaa kulttuuriomaisuuden suojelua aseellisissa selkkauksissa. Sopimuksen toisen protokollan komitea kokoontuu vuosittain päättämään avustuksista ja tehostetusta kulttuuriomaisuuden suojelusta. Pariisissa 11. ja 12.12. järjestettävässä kokouksessa asialistalla ovat tehostetun suojelun kohteet ja niiden rahallinen tukeminen. Pariisin-kokous päättää myös Suomen vuoden kestäneen puheenjohtajuuskauden.

Museovirasto osallistuu Haagin sopimuksen edellyttämien toimenpiteiden valmisteluun ja toteuttamiseen opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan toimijana. Kokouksessa Suomea edustaa Unescon maailmanperintö- ja kulttuuriperintökohdeasioista Museovirastossa vastaava erikoisasiantuntija Stefan Wessman. Puheenjohtajana toimii Suomen Unesco-suurlähettiläs Pasi-Heikki Vaaranmaa.

Kokouksessa tullaan käsittelemään Ukrainan esitys kulttuuriomaisuuden tuhoamisen sanktioinnista ja tuhoajan vastuuttamisesta. Lisäksi kokouksen asialistalla ovat tehostetun suojelun pyynnöt Ukrainasta sekä rahoitustiedustelut Mauritaniasta ja Chilestä.

Museoviraston erikoisasiantuntija Stefan Wessman kommentoi kokouksen aikana ja sen päätöksistä sekä suomeksi että ruotsiksi medialle. Haastattelut ovat mahdollisia ennakkoon sovitun mukaisesti puhelimitse ja meilitse.

Haagin sopimuksesta

Unescon alainen Haagin sopimus syntyi toisen maailmansodan jälkeen tilanteessa, jossa merkittävä osa eurooppalaista kulttuuriperintöä oli tuhoutunut suorien ja epäsuorien hyökkäysten sekä ryöstelyn seurauksena. Sopimuksen lähtökohtana on ajatus, että yksittäisten kansakuntien kulttuuriomaisuuden tuhoutuminen ei ole pelkästään kansallinen menetys, vaan koskee koko ihmiskunnan kulttuuria. Sopimus on osa kansainvälistä oikeutta. Suomi ratifioi yleissopimuksen ja siihen liittyvän pöytäkirjan vuonna 1994.

Haagin yleissopimus pyrkii siihen, että aseellisen konfliktin aikana sotivat osapuolet pidättäytyvät hyökkäyksistä kulttuuriomaisuutta kohtaan sekä samalla rauhoittavat kulttuuriomaisuudeksi katsotut kohteet sellaiselta omalta sotilaalliselta toiminnalta, joka vaurioittaisi kohteita tai oikeuttaisi vastapuolen vihamieliset teot. Siksi sopimus edellyttää, että sopimusosapuolet varautuvat jo rauhan aikana kulttuuriomaisuuden suojeluun sekä tekevät sopimuksen sisältöä tunnetuksi kansalaistensa ja asevoimiensa parissa.

Haagin sopimuksen toinen pöytäkirja

Useat 1990-luvulla puhjenneet konfliktit, erityisesti entisen Jugoslavian alueella, paljastivat tiettyjä puutteita Haagin yleissopimuksen täytäntöönpanossa. Tästä syystä sihteeristö aloitti yhdessä useiden asianomaisten valtioiden kanssa tämän yleissopimuksen tarkistamisen 1991. Yhteistyön tuloksena laadittiin Haagin yleissopimuksen toinen pöytäkirja, joka hyväksyttiin maaliskuussa 1999 Haagissa. 

Toisessa pöytäkirjassa edistetään useita keskeisiä oikeudellisia, sotilaallisia ja teknisiä näkökohtia kulttuuriperinnön suojelemiseksi. Toisessa pöytäkirjassa otetaan käyttöön erityisesti tehostettu suojelujärjestelmä ”ihmiskunnalle erittäin tärkeälle” kulttuuriomaisuudelle, jota ei saa käyttää sotilaallisiin tarkoituksiin, ja jota on myös suojeltava asianmukaisella kansallisella lainsäädännöllä. Toisella pöytäkirjalla perustettiin myös rahasto kulttuuriesineiden suojelemiseksi aseellisen konfliktin sattuessa. Toisen protokollan hallitustenvälinen komitea koostuu kahdestatoista jäsenestä, jotka valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan.

Lisätiedot:

erikoisasiantuntija Stefan Wessman
puh. 0295 33 6256
stefan.wessman@museovirasto.fi

Avainsanat

Linkit

Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Arkeologiska objekt av riksintresse har bekräftats7.11.2024 14:07:35 EET | Pressmeddelande

Museiverket har utarbetat en inventering av arkeologiska objekt av riksintresse, där de viktigaste arkeologiska objekten i Fastlandsfinland har fastställts. Statsrådet har 7.11.2024 godkänt den som en inventering som avses i de riksomfattande målen för områdesanvändning som grundar sig på markanvändnings- och bygglagen. Inventeringen träder i kraft 1.3.2025. Totalt 1 391 arkeologiska objekt har valts ut som objekt av riksintresse.

Valtakunnallisesti merkittävät arkeologiset kohteet on vahvistettu7.11.2024 14:07:35 EET | Tiedote

Museovirasto on laatinut valtakunnallisesti merkittävien arkeologisten kohteiden inventoinnin, jossa on määritetty manner-Suomen merkittävimmät arkeologiset kohteet. Valtioneuvosto on hyväksynyt sen maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuvien valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden tarkoittamaksi inventoinniksi 7.11.2024. Inventointi tulee voimaan 1.3.2025. Merkittäviksi valittuja arkeologisia kohteita on yhteensä 1391.

Museovirasto avasi avustushaut ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin ja paikallismuseoiden hankkeisiin6.11.2024 14:28:13 EET | Tiedote

Avustukset ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin sekä paikallismuseoiden hankkeisiin vuodelle 2025 ovat haettavissa Haeavustuksia.fi-palvelussa. Haut avautuvat 6.11.2024 klo 9.00 ja päättyvät 18.12.2024 klo 15. Avustushakua yhteisöjen kulttuuriperintöön ja kulttuuriympäristöön liittyviin hankkeisiin vuodelle 2025 ei järjestetä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye