Suomen ympäristökeskus

Syken asiantuntemus luontoarvioinneissa ja IPBES-täysistunnossa

Jaa

Kansainvälinen luontopaneeli IPBES pitää 11. täysistuntonsa 10.–16. joulukuuta Windhoekissa, Namibiassa. Täysistunnon päätteeksi julkaistaan kaksi merkittävää arviointiraporttia: luonnon monimuotoisuuden kytköksiä tarkasteleva kytkösraportti (Nexus Assessment) ja luonnon turvaamisen vaatimaa järjestelmämuutosta tarkasteleva kestävyysmurrosraportti (Transformative Change Assessment). Raportit koostavat tutkimustietoa päätöksenteon ja toiminnan tueksi. IPBESin työssä on mukana myös useita Suomen ympäristökeskuksen (Syken) asiantuntijoita.

Pirjo Ferin / Suomen ympäristökeskus

IPBESin rooli ja merkitys tieteen ja politiikan rajapinnassa

IPBESin tarkoituksena on vahvistaa tieteen ja politiikan vuorovaikutusta luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluita koskevissa kysymyksissä. Sitä voidaan verrata ilmastopaneeli IPCC:hen. Paneelit koostavat yhteen tutkittua tietoa, joka tukee kansainvälisten biodiversiteettiä ja ilmastoa koskevien sopimusten toimeenpanoa ja edistämistä. Ne palvelevat kansainvälistä yhteisöä, hallituksia ja yhteiskuntaa.

“Arviointiraportit ovat näkyvin osa tutkimuksen ja IPBESin jäsenmaiden hallitusten välisessä yhteistyössä”, sanoo Syken tutkimusjohtaja Eeva Primmer. Jäsenmaiden delegaatiot antavat arviointiraportille mandaatin ja hyväksyvät sen päätöksentekijöille suunnatun yhteenvedon. “Tämä prosessi varmistaa sen, että tutkimukseen pohjautuva arviointi palvelee mahdollisimman hyvin koko laajaa kirjoa erilaisia IPBESin jäsenmaita, Primmer kuvaa prosessia. 

IPBES julkaisee joulukuussa kaksi merkittävää raporttia: kytkösraportin ja kestävyysmurrosraportin. Kytkösraportti tarkastelee luonnon monimuotoisuuden, veden, ruoan, terveyden ja ilmastonmuutoksen välisiä kytköksiä ja tarjoaa vaihtoehtoja päätöksentekoon ottaen huomioon eri sektoreiden väliset yhteydet. Kestävyysmurrosraportti puolestaan arvioi luontokadon juurisyitä ja keskeisiä tekijöitä kestävyysmurroksen aikaansaamiseksi. Molempia raportteja on ollut kirjoittamassa yli sata huippuasiantuntijaa jokaisesta maanosasta. Ennakkotiedon mukaan raportit julkaistaan 17. (kytkösraportti) ja 18. (kestävyysmurrosraportti) joulukuuta.

”Molemmat arviointiraportit ovat globaalin tutkijayhteisön yhteisponnistuksia, joiden tiedepohjaiset suositukset muotoillaan yhdessä hallitusten välisessä neuvottelussa. Tiedepohjan ja politiikan välillä pidetään kuitenkin selvä pesäero. Arviointiraporttien kirjoittajia sitoo vaitiolovelvollisuus eivätkä he voi osallistua varsinaiseen neuvotteluun”, kertoo Suomen ympäristökeskuksen ryhmäpäällikkö Soile Kulmala, joka on ollut mukana kytkösraportin kirjoittamisessa.

Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijat mukana IPBES-työssä

Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijoilla on keskeinen rooli IPBESin työssä. Syken tutkimusjohtaja Eeva Primmer on IPBESin hallituksessa, joka ohjaa, arvioi ja seuraa paneelin toimintaa jäsenmaiden puolesta. Hän on puheenjohtajana täysistunnossa siinä työryhmässä, joka käsittelee kestävyysmurrosraportin politiikkayhteenvetoa. Suomessa toimii myös kansallinen IPBES-työryhmä, jonka sihteeristö on Suomen ympäristökeskuksessa ja jonka puheenjohtaja on pääjohtaja Leif Schulman. Työryhmän tehtävänä on toimia IPBESin kansallisena yhteistyöverkostona, koota Suomen kantoja ja näkemyksiä, valmistella täysistuntojen asioita, edistää IPBESin tunnettuutta sekä tukea suomalaisten asiantuntijoiden osallistumista IPBESin toimintaan. Schulman osallistuu täysistuntoon osana Suomen delegaatiota. Lisäksi Sykestä on mukana IPBES-työryhmän sihteeri, suunnittelija Juuli Närhi. Syken ryhmäpäällikkö Kaisa Korhonen-Kurki, joka johtaa Syken koordinoimaa luontotiedon kanavoimista päätöksentekoon kehittävää BioAgora-hanketta, on kommentoinut kestävyysmurrosraporttia ulkopuolisena arvioijana. Hän osallistuu täysistuntoon etäyhteydellä.

Ryhmäpäällikkö Soile Kulmala on johtavana kirjoittajana kytkösraportissa ja osallistuu Syken koordinoimaan BIONEXT-hankkeeseen, jonka tutkijoita on ollut kirjoittamassa kytkösraporttia. Hankkeessa mukana oleva Paula Harrison on yksi kytkösraportin kolmesta pääkirjoittajasta. BIONEXT-hanke syventää kytkösraportin käsittelemää teemaa tarkastelemalla energian ja liikenteen kytköksiä luonnon monimuotoisuuteen, veteen, ruokaan, terveyteen ja ilmastonmuutokseen.

Haastateltavat asiantuntijat

Tiedotteen lopusta löytyy lista Suomen ympäristökeskuksen ja BIONEXT-hankkeen asiantuntijoista, joita voit haastatella IPBES-työhön liittyen. Olethan asiantuntijoihin ensisijaisesti yhteydessä sähköpostitse sopiaksesi haastattelun tai laita viestiä IPBESin viestintätiimille osoitteessa ipbes.media@gmail.com. Huomioithan, että asiantuntijat eivät voi kommentoida käsiteltävien raporttien sisältöä ennen niiden virallista julkaisua.

IPBESin 11. täysistunto pidetään 10.–16. joulukuuta Windhoekissa, Namibiassa. Arviointiraporttien julkaisu on suunniteltu 17. (kytkösraportti) ja 18. (kestävyysmurrosraportti) joulukuuta. Huomioithan, että aikatauluun saattaa tulla muutoksia. Lisätietoja löytyy IPBESin verkkosivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eeva PrimmerTutkimusjohtajaSuomen ympäristökeskus

Rooli: IPBESin hallituksen jäsen, puheenjohtajana täysistunnon työryhmässä II

Tavattavissa: Paikan päällä IPBESin täysistunnossa

Kieli: Suomi ja englanti

Haastattelupyynnöt viestintäpäällikkö Aino Lainen kautta, etunimi.sukunimi@syke.fi

Leif SchulmanPääjohtajaSuomen ympäristökeskus

Rooli: Suomen IPBES-työryhmän puheenjohtaja

Tavattavissa: Paikan päällä IPBESin täysistunnossa

Kieli: Suomi, ruotsi ja englanti

etunimi.sukunimi@syke.fi

Soile KulmalaRyhmäpäällikkö, erikoistutkijaSuomen ympäristökeskus

Rooli: Nexus-arvioinnin johtava kirjoittaja

Tavattavissa: Haastattelut vain puhelimitse tai sähköpostitse

Kieli: Suomi ja englanti

etunimi.sukunimi@syke.fi

Juuli NärhiSuunnittelijaSuomen ympäristökeskus

Rooli:Kansallisen IPBES-työryhmän sihteeri

Tavattavissa: Paikan päällä IPBESin täysistunnossa

Kieli: Suomi ja englanti

etunimi.sukunimi@syke.fi

Kaisa Korhonen-KurkiRyhmäpäällikkö, johtava tutkijaSuomen ympäristökeskus

Rooli: Kestävyysmurrosarvioinnin ulkopuolinen arvioija

Tavattavissa: Haastattelut vain puhelimitse tai sähköpostitse

Kieli: Suomi ja englanti

etunimi.sukunimi@syke.fi

Paula HarrisonProfessoriUK Centre for Ecology and Hydrology

Rooli: Nexus-arvioinnin puheenjohtaja

Tavattavissa: Paikan päällä IPBESin täysistunnossa

Kieli: Englanti

paulaharrison@ceh.ac.uk

Hans KeuneProfessoriAntwerpenin yliopisto

Rooli: Nexus-arvioinnin johtava kirjoittaja (luku 5.4: Terveys)

Tavattavissa: Haastattelut vain puhelimitse tai sähköpostitse

Kieli: Englanti

hans.keune@uantwerpen.be

Zuzana HarmáčkováTutkijaGlobal Change Research Institute of the Czech Academy of Sciences - CzechGlobe & Stockholm Resilience Centre

Rooli: Nexus-arvioinnin koordinoiva johtava kirjoittaja (luku 3)

Tavattavissa: Paikan päällä IPBESin täysistunnossa

Kieli: Englanti

Harmackova.z@czechglobe.cz

Mark RounsevellMaankäytön muutoksen ja ilmaston professori; David Kinloch Michie Chair of Rural Economy & Environmental SustainabilityIMK-IFU Karlsruhe Institute of Technology; Institute of Geography & the Lived Environment School of Geosciences, University of Edinburgh

Rooli: Nexus-arvioinnin koordinoiva johtava kirjoittaja (luku 3)

Tavattavissa: Paikan päällä IPBESin täysistunnossa

Kieli: Englanti

mark.rounsevell@kit.edu

Elizabeth Díaz GeneralTutkijatohtoriKarlsruhe Institute of Technology

Rooli: Nexus-arvioinnin kirjoittaja (luku 3)

Tavattavissa: Haastattelut vain sähköpostitse

Kieli: Englanti

Elizabeth.general@kit.edu

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.

Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Tutkimus: Kotitalouksien sähkönkulutuksen ohjaamiseen tarvitaan viestintää ja lisää automaatiota10.12.2024 06:00:00 EET | Tiedote

Suomen ympäristökeskus Syke ja energiapalveluyhtiö Väre selvittivät viestinnän vaikutusta kotitalouksien sähkönkulutuksen ajoittamiseen. Tutkimuksessa havaittiin, että lisätty viestintä sähkön hinnasta saa kotitaloudet siirtämään sähkönkulutustaan edullisemmille tunneille. Avuksi tarvitaan kuitenkin automaatiota ja älyohjausta, jotta paras taloudellinen hyöty saadaan irti.

Finnish Environment Institute’s expertise in nature assessments and the IPBES Plenary9.12.2024 08:30:00 EET | Press release

The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) will hold its 11th Plenary session from December 10 to 16 in Windhoek, Namibia. The Plenary will consider two landmark assessment reports: the Nexus Assessment, which examines interconnections between global crises in biodiversity, water, food, health and climate change, and the Transformative Change Assessment, focusing on the system shifts required to safeguard nature for a just and sustainable world. These reports bring together the best available scientific evidence from around the world and across knowledge systems, including Indigenous and local knowledge, to support decision-making and action. Several experts from the Finnish Environment Institute (Syke) are actively involved in IPBES’s work.

Förhandsbesked: Kommunernas klimatutsläpp minskar kraftigt3.12.2024 08:00:00 EET | Pressmeddelande

Enligt Finlands miljöcentrals förhandsbesked har kommunernas växthusgasutsläpp i fjol minskat med cirka 9 procent jämfört med år 2022. Den positiva utvecklingen beror huvudsakligen på att energisektorn, det vill säga el- och fjärrvärmeproduktionen har blivit renare. Utsläppen från användningen av konsumtionsel minskade emellertid med cirka 32 procent och utsläppen från eluppvärmning med cirka 35 procent. Utsläppen från användningen av fjärrvärme minskade med cirka 21 procent.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye