Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto

Temen kysely: Yli puolet vastaajista kokee, ettei apuraha riitä elämiseen – “Pienen apurahan takia ei pitäisi joutua katkaisemaan suhteita työnantajiin”

Jaa

Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovilan mielestä apurahojen pienuus ja vaikea saatavuus ovat yksi osa järjestelmän valuvikoja.

Peräti 55,7 % henkilökohtaisella apurahalla työskentelevistä teatteri- ja media-alan työntekijöistä kokee, ettei apuraha riitä kattamaan kuukausittaisia elinkustannuksia, selviää Suomen suurimman taide- ja kulttuurialojen ammattiliitto Temen marraskuussa teettämästä kyselystä.
 
Temen jäsenten työhyvinvointia ja -toimeentuloa koskevaan kyselyyn vastasi liki 500 jäsentä, joista valtaosa kertoi työskentelevänsä työsuhteessa. Apurahan riittävyyttä koskevaan kysymykseen vastasi vähän reilu sata liiton jäsentä.
 
Niin ikään reilusta sadasta apurahoja koskeviin kysymyksiin vastanneista 57 % oli sitä mieltä, ettei viimeksi saatu apuraha ole ollut riittävä siihen tarkoitukseen, johon sitä oli haettu.
 
Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovilaa vastaukset eivät yllätä. Apurahojen pienuus on vain yksi osa järjestelmän valuvikoja, joista Huovilan mukaan keskeisin on se, ettei apurahatyötä tekevillä ole samoja oikeuksia kuin työsuhteessa työskentelevillä.

“Lähtökohtaisesti pienet apurahat muuttuvat vielä pienemmiksi, kun ottaa huomioon, ettei apuraha oikeuta samaan työttömyys- ja sosiaaliturvaan kuin palkkatyö”, Huovila muistuttaa.

“Apuraha on liian usein nimensä mukaan apua, eräänlainen pelastusrengas; nenä pysyy pinnalla, mutta lompakkoa se ei lihota.”
 
Huovilan mielestä apurahojen tulisi olla normaali osa tulonmuodostusta, eikä mitään työelämästä irrallista köyhäinavustusta. Siksi Huovila vetoaakin apurahojen myöntäjiin, että nämä sallisivat palkkatyön tekemisen apurahajakson aikana entistä joustavammin. 

“Pienen apurahan takia ei pitäisi joutua katkaisemaan suhteita työnantajiin”, Huovila sanoo.

Hallituksen kulttuuriin kohdistamat leikkaukset hankaloittavat taidealalla olevien asemaa entisestään. Työpaikkoja katoaa, apurahat pienenevät ja sosiaaliturva heikkenee. Siksi Huovilan mukaan olisi erityisen tärkeää, ettei mitään tulomuotoja nyt suljettaisi pois taiteilijoilta. 
 
Yhdistelmävakuutus parantamaan taiteilijoiden sosiaaliturvaa

Hallitus valmistelee tällä hetkellä yhdistelmävakuutusmallia, joka toteutuessaan parantaisi sellaisten ihmisten sosiaaliturvaa, joiden ansiot muodostuvat useista eri tulomuodoista, kuten palkka- ja apurahatyöstä.

"Apurahatyö pitäisi voida vakuuttaa työttömyyden varalta ja apurahalla työskentelyn kartuttaa työssäoloehtoa", Huovila summaa. 

Huovila muistuttaa, että monille luovien alojen ammattilaisille apurahat ovat keskeinen osa toimeentuloa ja työskentelyapurahat pitäisi nähdä normaalina ansiona, jonka myös rakenteet tunnistavat.
 
Yhdistelmävakuutusta on selvitelty aiemmin myös vuosina 2016 ja 2018. 

Tällä hetkellä esimerkiksi eläkemaksuja laskettaessa apuraha ajatellaan palkkana, mutta ansiosidonnaista tai työssäoloehtoa se ei kartuta, Huovila selittää. Tästä johtuen MYEL-työtuloon tehdään vuosittain indeksikorotus, vaikka käytännössä apurahan määrä ei ole noussut.
 
“Se on epäreilu ja yksipuolinen järjestely, mihin pitäisi saada muutos mieluiten heti.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Haastattelupyynnöt:
Matti Tuomela
matti.tuomela@mellakka.fi
+358 405137220

Kuvat

Linkit

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto (Teme) on Suomen suurin taide- ja kulttuurialojen ammattiliitto. Teme edustaa esittävien taiteiden, elokuva- ja tv-alan työntekijöitä, taiteilijoita ja itsensätyöllistäjiä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto

Teme vastustaa hallituksen leikkauksia – ulosmarssi kaikissa Suomen teattereissa28.9.2023 13:37:49 EEST | Tiedote

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme järjestää ulosmarssin kaikissa Suomen teattereissa torstaina 5. lokakuuta kello 13. Ulosmarssilla vastustetaan hallituksen leikkauspolitiikkaa. Teme vaatii hallitusta luopumaan työntekijöiden, työttömien sekä heikoimmassa asemassa olevien ihmisten kurittamisesta ja arvioimaan uudelleen leikkausten suoria ja välillisiä vaikutuksia Suomen kulttuuriin ja ihmisten hyvinvointiin. Julkisuudessa on toistaiseksi keskusteltu melko vähän leikkausten vaikutuksista taide- ja kulttuurialan työntekijöiden toimeentuloon ja koko alan elinvoimaan. Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovilan mukaan kuitenkin juuri taide- ja kulttuuriala ovat leikkauksissa tulilinjalla. ”Taide- ja kulttuurialalla tehdään paljon pätkätöitä, joten esimerkiksi ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta leikkaaminen aiheuttaa taiteilijoille suoria tulonmenetyksiä”, Huovila sanoo. Lehtien kulttuuripalstoilla hallituksen toimiin ei ole otettu kantaa muutamaa kommenttia lukuun ottamatta. Hu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye