KuvaTieto-raportti auttaa kehittämään uusia kuvajournalismin muotoja
Tampereen yliopiston uusi tutkimusraportti tarjoaa näkymiä visuaalisen journalismin tulevaisuuteen. Raportin mukaan visuaalista journalismia tulee uudistaa uudet teknologiat ja toimijat huomioiden niin, että luottamusta kuvaan ei horjuteta. Visuaalinen journalismi tulee tulevaisuudessakin olemaan merkittävä uutistiedon lähde.
Mediakenttä ja käsitys visuaalisesta journalismista ovat muuttuneet monin tavoin digitalisaation myötä. Tampereen yliopiston viestintätieteiden yksikön tuottama KuvaTieto-raportti tarjoaa näkymiä visuaalisen journalismin tulevaisuuteen.
– Media-alalla vallitsee ristiriitainen tilanne: samaan aikaan, kun visuaalisuuden merkitys on kasvanut, perinteisiä kuvaajia on toimituksissa vähemmän. Tartumme tähän ristiriitaisuuteen ymmärtämällä visuaaliset journalistit kuvien ja tiedon välisen suhteen asiantuntijoina, kertoo professori Asko Lehmuskallio.
Yleisön ja journalistisen kuvan välinen luottamussuhde kaipaa uudistamista
Digitaalista kuvaa on helppo tuottaa ja manipuloida, jolloin esimerkiksi tekoälyllä tuotetut kuvat ovat vaarassa sekoittua dokumentaarisiin kuviin.
Raportin löydösten mukaan on entistä tärkeämpää vaalia yleisön luottamusta visuaalisten journalistien kykyyn tuottaa luotettavaa tietoa, vaikka siinä käytettäisiin uusimpia visuaalisia teknologioita. Monenlaisten kuvalähteiden hyödyntäminen päivittäisessä uutistyössä vaatii yhteiskunnallista ajattelukykyä.
– Teknologinen kehitys luo journalisteille paineita opetella jatkuvasti uusia taitoja, mutta teknisten taitojen lisäksi joudutaan tarkistamaan journalistisia työkäytäntöjä ja pohtimaan sellaisia asioita kuten kuvien vastuullisuus, läpinäkyvyys ja moninaisuus. Nämä journalismin arvoihin ja standardeihin liittyvät kysymyksethän eivät sinänsä ole uusia, sanoo tutkija Paula Haara.
KuvaTieto-raportti
- KuvaTieto-raportti on Åkerlundin mediasäätiön rahoittaman samannimisen hankkeen loppuraportti. KuvaTieto-hankkeessa kehitettiin uusia kuvajournalismin muotoja kiinnittämällä huomio digitaalisen teknologian kehitykseen, media-alan ammatillisiin osaamistarpeisiin ja alaan liittyvään tutkimukseen.
- Hankkeessa haastateltiin visuaalisuuden ammattilaisia media-alalta sekä visuaalisen viestinnän ja median tutkijoita ja opettajia. Raportti kokoaa haastatteluiden keskeiset löydökset. Lisäksi raportin liitteeseen on koottu esimerkkejä ja ohjeistuksia siitä, mitä visuaalinen journalismi voisi tulevaisuudessa olla.
Lue tutkimusraportti verkosta.
Lisätietoja:
Asko Lehmuskallio, professori, Tampereen yliopisto
050 318 7013
asko.lehmuskallio@tuni.fi
Paula Haara, väitöskirjatutkija, Tampereen yliopisto
050 318 7677
paula.haara@tuni.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapalveluarkisin 10-15
Puh:+358294520800viestinta.tau@tuni.fiLinkit
Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Keskiluokan kokemat haasteet olisi huomioitava yhteiskunnallisessa keskustelussa4.12.2024 15:19:32 EET | Tiedote
Talouden laskusuhdanteet ja yritysten kilpailukyvyn heikkeneminen voivat kuihduttaa kokonaisia toimialoja, mikä aiheuttaa pitkäkestoisia seurauksia niiden työntekijöille. Kauppatieteiden maisteri Sami Remes tutki väitöskirjassaan taloudellisten shokkien vaikutuksia erityisesti työssäkäyvien keskiluokkaisten kotitalouksien näkökulmasta.
Miljoonarahoituksen saanut EU-hanke muuttaa työelämää saavutettavammaksi teknologioiden avulla4.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Monet kokevat erilaisia toimintarajoitteita elämänsä aikana. Maailman väestöstä arviolta viidesosalla on pitkäaikainen toimintarajoite tai jokin vamma. Uusi, kolmen miljoonan euron rahoituksen saanut EU-hanke NewWorkTech vahvistaa erilaisten ihmisten mahdollisuutta työssäkäyntiin ja tarkastelee ihmisten kyvykkyyksiä lisäävää teknologiaa kriittisesti.
Väitös: Oman äidinkielen opettajien osaamista ei arvosteta riittävästi2.12.2024 09:29:01 EET | Tiedote
Väitöstutkimuksessaan filosofian maisteri Maija Yli-Jokipii on tarkastellut monikielisen oppilaan oman äidinkielen opettajan työtä osana kouluyhteisöä ja niitä resursseja, joita oman äidinkielen opettajat tarjoavat kouluille ja koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Yli-Jokipiin tutkimus osoittaa, että oman äidinkielen opettajat tukevat oppilaidensa kotoutumista ja haluavat vahvistaa inklusiivista yhteiskuntaa monin eri tavoin.
Tutkimusryhmän kielikampanja alkoi – nyt kerätään kokemuksia suomen kielen käytöstä!28.11.2024 09:30:00 EET | Tiedote
Kansalaistieteellinen tutkimusryhmä Tampereen yliopistosta kerää kokemuksia suomen kielen käyttöön liittyvistä havainnoista ja asenteista. Ajatukset kielenkäytöstä eivät koskaan liity vain kieleen. Vastikään julkaistun tutkimuksen mukaan esimerkiksi vaatimuksella s-äänteen puhdasoppiseen ”suomalaiseen” lausumiseen liittyy vanhoja ennakkoluuloja ja vieraiden vaikutteiden vastustamista.
Tuore tutkimus auttaa ymmärtämään, miksi jotkin eturauhassyövän hoidot eivät tehoa toivotusti27.11.2024 11:20:00 EET | Tiedote
Eturauhassyövän immunosuppressio eli immuunijärjestelmän toiminnan heikentyminen liittyy erikoistuneeseen epiteelisolutyyppiin, uusi tutkimus osoittaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme